Muziektips voor het weekend (deel 30)

Adrianne Lenker - Songs

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Deze week zijn we een dagje later vanwege een vakantie naar Vlieland. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere Bruce Springsteen, Hot Chip en Ben Harper.

Adrianne Lenker

Adrianne Lenker ken je wellicht van de band Big Thief. Omdat het touren met deze band niet door kon gaan dit jaar verhuisde ze van Brooklyn naar een blokhut in de bergen van Massachusetts. Daar trok ze zich terug als een kluizenaar en maakte er twee albums: songs en instrumentals. Songs bevat een collectie intieme liedjes met kale arrangementen en een hoofdrol voor de persoonlijke teksten. Wie goed luistert, ontdekt heel subtiel invloeden van de wildernis waar Lenker verbleef. Zo hoor je regendruppels veranderen in een ritme en klinken er ook vogelgeluiden.

Het gelijktijdig verschenen album instrumentals bestaat uit twee uitgesponnen composities die goed passen bij de sfeer die op songs is neergezet. De twee albums achter elkaar luisteren is van harte aan te bevelen.

Hot Chip & Jarvis Cocker

Een nieuwe single van Hot Chip stelt zelden teleur. Ook bij Straight To The Morning is dit het geval. Zeker als je je bedenkt dat de band hierbij hulp kreeg van Jarvis Cocker. Overigens was het in eerste instantie de bedoeling dat Dua Lipa de gastvocalen zou verzorgen. Volgens de band is het een disconummer voor een tijd waarin mensen niet uit kunnen gaan. Perfect dus voor een feestje thuis met je huisgenoten. Als je het maar niet zo bont maakt als de meiden in de videoclip.

Miley Cyrus

Met haar covers weet Miley Cyrus vrijwel iedereen die kritisch is over haar muziek de mond te snoeren. Voor MTV nam ze een Unplugged op in haar achtertuin. Daarin zong ze onder andere Just Breathe van Pearl Jam, maar ook covers van Velvet Underground, The Cardigans, Nico en Britney Spears.

Nieuwe albums

Bruce Springsteen

Deze week kan niemand om Bruce Springsteen heen. The Boss is back en klinkt nog steeds even goed. Letter to You is een ijzersterk, klassiek Springsteen-album.

Jeff Tweedy

De zanger en frontman van Wilco heeft inmiddels ook een indrukwekkend oeuvre als solo-artiest opgebouwd. Dit nieuwe album is daarop een geweldige aanvulling. De muziek is een herkenbare mix van indie en americana, perfect voor een herfstig weekend.

PUP

De Canadese punkband PUP komt deze week met een EP met daarop nummers die het album Morbid Stuff niet hebben gehaald, aangevuld met éen nieuwe track (Rot) en een cover van A.M. 180 van Grandaddy. PUP krijgt bonuspunten voor de titel van de EP en het artwork.

Loma

Loma bestaat uit Jonathan Meiburg (Shearwater, Okkervil River) en Emily Cross & Dan Duszynski (Cross Record). Op hun twee gezamenlijke album laten ze een ongrijpbare mix van dreampop, elektronica en indierock horen. In het nummer Homing krijgen ze hierbij hulp van niemand minder dan Brian Eno.

Ben Harper

Winter is For Lovers is een geheel instrumentaal album van Ben Harper. Zijn bijzondere gitaarspel staat dus centraal. Het klinkt zowel virtuoos als ontspannen. Voor Harper zelf is de muziek een reis terug in de tijd. Naar de periode waarin zijn grootouders een muziekwinkel hadden en de platen die zijn moeder draaide. Deze mix van blues, Hawaïaanse en klassieke gitaristen heeft uiteindelijk het kenmerkende geluid van Ben Harper bepaald.

Labasheeda

Dit album is al een maandje uit, maar toch willen we Status Seeking van de Amsterdamse art-punk band Labasheeda met je delen. Na 5 jaar stilte is de band weer terug met een uitstekend album waarop hard en zacht elkaar mooi aanvullen. Wie het album koopt op vinyl ontvangt deze in een genummerde, met de hand gezeefdrukte hoes.