Muziektips voor het weekend (deel 107)

Fontaines D.C.
Fontaines D.C.
Foto: Filmawi

Gefeliciteerd! Het is weer vrijdag. Tijd om te genieten en ontspannen. Wij helpen bij het zoeken naar de perfecte soundtrack voor wat hopelijk een heerlijk weekend gaat worden.

Album van de week: Fontaines D.C.

Het overkomt best veel bands en artiesten: op album nummer drie valt alles plots op zijn plek. Ook het Ierse Fontaines D.C. is aangekomen bij hun derde plaat en die laat een spannend en divers geluid horen. De felheid en de punk zijn naar de achtergrond verdwenen, maar daarvoor in de plaats horen we sterke liedjes die geïnspireerd zijn op onder andere het werk van Primal Scream, maar ook een zwaarmoedige ballad met accordeon als begeleiding. Fontaines D.C. durfde het om het experiment op te zoeken en dat pakt erg goed uit.

Editors

Heart Attack is de nieuwe single van Editors. Het begin laat een nieuw, experimenteel geluid horen, maar op een gegeven moment hoor je dat ook deze plaat typisch Editors is.

Coachella

Coachella

Coachella is het beroemdste muziekfestival ter wereld. De focus van de line-up is de laatste jaren stevig verlegd naar commerciële popmuziek, maar dat neemt niet weg dat er veel moois te zien en horen is. Via het YouTube-kanaal van het festival is heel veel te zien. Het kan zijn dat niet alles zichtbaar is, maar met een VPN valt dat makkelijk op te lossen.

Record Store Day

Record Store Day

Zaterdag is het Record Store Day. Een bezoekje aan de platenzaak is dan extra interessant. Zo zijn er prachtige releases die speciaal voor deze dag zijn gemaakt. Denk aan gekleurd vinyl of een mooie picture disc. Ook kun je door het hele land gratis optredens bezoeken. Van zeer bekende namen tot lokale helden. Het overzicht van de releases en de instores kun je bekijken op de site van Record Store Day Nederland.

Hot Chip

Na drie jaar stilte is er weer nieuwe muziek van Hot Chip. Down is de aanstekelijke eerste single van het album Freakout/Release dat in augustus uit zal komen. In het najaar zal de band ook Nederland aandoen voor een optreden in Utrecht.

Nieuwe albums

Pusha T

Pusha T maakt zijn status als een van de grootsten in de rap-scene waar. Op zijn nieuwe album staan een flink aantal ijzersterke tracks. Mede dankzij de hulp van producers Kanye West en Pharrell Williams. Vooral de manier waar Ye er een paar heerlijke samples in gooit is erg fijn. Qua onderwerpen is Pusha T redelijk voorspelbaar, maar de uitwerking is ook dik in orde.

Spiritualized

De band Spiritualized draait al flink wat jaren mee. Het is dan ook een zeer aangename verrassing dat het op dit album gelukt is om de magie van hun beste werk weer op te roepen. En dit alles dankzij het feit dat frontman Jason Pierce door de coronacrisis van de afgelopen jaren gedwongen was om thuis te werken.