Muziektips voor het weekend (deel 32)

Clean Pete

Elke vrijdag geven we je een flink aantal muzikale tips om het weekend mee door te komen. Dit keer hebben we (nieuwe) muziek van onder andere System of a Down, Arcade Fire en Krust.

Clean Pete

De zussen van Clean Pete maken al een paar jaar heerlijke muziek. Door bij ieder album voor een net even andere invalshoek te kiezen, blijft de muziek interessant en is er intussen een mooi oeuvre opgebouwd. Dit keer is er gekozen voor een mini-album met hertalingen van een aantal favoriete nummers van Clean Pete. Samen met Anne Soldaat zijn ze opgenomen in mooie versies met een hoofdrol voor zang, cello en gitaar.

Stuart Murdoch van Belle & Sebastian liet via Twitter weten onder de indruk te zijn van een hertaling van zijn Get me away from here I’m dying (Haal me hier weg want ik ga dood hier), maar de cover van Black’s Wonderful Life vond hij mogelijk nog mooier. Verder hoor je op het album nog covers van oa The Beatles, Velvet Underground en de Sugababes.

System of a Down

Na 15 jaar is er weer nieuwe muziek van System of a Down. De band maakt zich grote zorgen om de oorlog waar hun moederland Armenië in verwikkeld is geraakt en dat inspireerde tot het maken van twee nummers. Protect the Land zie en hoor je hierboven. Op de streamingdiensten is ook nog Genocidal Humanoidz te vinden. De opbrengsten gaan naar een Armeens fonds dat de getroffen burgerbevolking helpt.

Froukje

De Rotterdamse Froukje is een talent om in de gaten te houden. Haar nummers klinken lekker en tekstueel is ze erg sterk. Licht en donker is haar nieuwste single en een voorproefje van een EP die begin 2021 zal verschijnen.

The Cool Quest

Hiphopfans herkennen natuurlijk Just a Friend van Biz Markie in het refrein, maar de melodie komt oorspronkelijk van Freddie Scott uit 1968. The Cool Quest halen YOU got what I need naar 2020 en maken er een heerlijk zomers klinkend liedje van.

Nieuwe albums

Krust

Wie goed graaft in zijn muzikale geheugen kent Krust wellicht als lid van de drum ’n bass-supergroep Reprazent, waarmee hij samen met Roni Size eind jaren ’90 dansvloeren domineerde. Na 20 jaar is er plots nieuw solowerk van Krust. De basis is nog steeds drum ’n bass, maar Krust zoekt op The Edge of Everything vooral de breedte en de diepte op. Met een avontuurlijk album als resultaat.

Kylie Minogue

Op DISCO doet Kylie Minogue waar ze goed in is: het brengen van heerlijk dansbare popmuziek. Zoals de albumtitel al aangeeft staat disco centraal, maar dan wel in een hedendaags jasje.

Subterranean Street Society

De alcoholverslaving van zijn vader was voor Louis Puggaard-Müller van de band Subterranean Street Society de basis voor het nieuwe album. De titel Twelve Steps verwijst naar de 12 stappen in het hulpboek van de AA. Geen vrolijke kost dus, maar wel vol overtuiging gebracht. De muzikale omlijsting is een prettig mix van folk en indierock.

Carlo de Wijs

Op New Hammond Sound Project verkent Carlo de Wijs de mogelijkheden van het Hammond-orgel. Dat instrument associeer je waarschijnlijk met klassieke soul, blues en jazz, maar De Wijs geeft er samen met drummer Jordi Geuens een eigentijdse draai aan, waarin analoog en digitaal heel fraai samenkomen.

Adulkt Life

Chris Rowley (Huggy Bear) en John Arthur Webb (Male Bonding) zijn na een ontmoeting in een platenzaak samen Adulkt Life begonnen. Op Book of Curses laten ze een opgefokte versie van post-punk horen.

Chester Watson

De 23-jarige rapper Chester Watson maakte een conceptalbum over hoe hij drugs nam in een Uber en weer bij zinnen kwam in Japan. In zijn rapstijl en in de productie hoor je invloeden van Earl Sweatshirt, Tyler, the Creator en MF Doom.