Muziektips voor het weekend (deel 111)

Porridge Radio
Porridge Radio
Foto: Matilda Hill Jenkins

Welkom bij editie nummer 111 van onze wekelijkse rubriek met muziektips. Tijdens het schrijven komt de regen met bakken uit de hemel. Zo’n regenachtige dag leent zich bij uitstek voor het lekker luisteren naar mooie nieuwe muziek.

Album van de week: Porridge Radio

Porridge Radio uit Brighton is aangekomen bij album nummer drie. Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky staat vol met zwaarmoedige bespiegelingen van zangeres Dana Margolin en is derhalve geen vrolijke plaat. Dat neemt niet weg dat de muziek (en de teksten) meer dan de moeite waard zijn. Integendeel zelfs. Muzikaal heeft de band de breedte opgezocht en dat resulteert in een geluid dat veel liefhebbers van indie en rock zal bekoren. Het lijkt ons zelfs mogelijk dat Porridge Radio met dit sterke album de stap naar een veel groter publiek gaat maken.

She & Him

Eind juli brengt het duo She & Him een album uit met covers van liedjes die door Brian Wilson zijn geschreven. De single Darlin’ laat horen wat we kunnen verwachten. Wij zijn er helemaal klaar voor.

Kylie Minogue & Peggy Gou

Dit zou zomaar een dikke zomerhit kunnen worden. De Zuid-Koreaanse DJ Peggy Gou heeft Can’t Get You Out of My Head van Kylie Minogue in een hedendaags jasje gestoken. Hierbij is ook een soort van remix gemaakt van de originele video.

Beach House

Bijna elke avond is er in een late night show in de VS een goed optreden te zien. Zo was donderdag Beach House te gast in de show van Stephen Colbert. Zij speelden daar het nummer Superstar van het recente album Once Twice Melody.

Stromae

In de video hierboven vertelt Stromae de verhalen die horen bij zijn videoclips. Veel daarvan maakte hij samen met zijn broer Luc Van Haver. Een mooi kijkje achter de schermen.

Fontaines D.C.

Het is mooi om te zien hoe Fontaines D.C. zich blijft ontwikkelen. Voor de serie Tiny Desk Concert laten ze graag zien dat ze meer zijn dat een rockband. Zo speelt de zanger accordeon en zijn er strijkers en een koor. Wel blijft na afloop de vraag hangen of dat abrupte einde in scene is gezet of niet.

Nieuwe albums

Harry Styles

Harry Styles maakt de hooggespannen verwachtingen behoorlijk waar op zijn album Harry’s House. We horen 13 knappe popliedjes met invloeden uit zowel disco als indiefolk. Na de eerste paar draaibeurten blijft As It Was nog steeds het beste nummer. We zijn benieuwd of dat de komende tijd nog gaat veranderen. Ook de persoonlijke teksten op het album zijn de moeite waard om nader te bestuderen.

Everything Everything

Een band als Everything Everything gaat het experiment niet uit de weg, maar wil tegelijkertijd ook melodieus klinken. Dat zorgt voor een interessante combinatie van muzikale vondsten. Vaak is er van alles aan de gang in de hyper klinkende popmuziek waardoor je tijdens iedere luisterbeurt wel weer iets ontdekt. Een gekke gimmick op deze plaat is het feit dat de teksten zijn geschreven door een AI-programma.

Cave In

Er gaat geen week voorbij zonder een sterk nieuwe metalplaat. Deze week steekt Cave In met kop en schouders boven de rest uit. De band is al actief sinds de jaren 90, maar weet anno 2022 nog steeds fris en opwindend te klinken. We horen lekker logge metal met dikke riffs voorzien van mooie invloeden uit de grunge. Een zeer smakelijke combinatie.

Charlie Hickey

Charlie Hickey is de nieuwe naam om in de gaten te houden als je fan bent van ‘sad indie’. Met Phoebe Bridgers als muzikale mentor en Elliott Smith als belangrijke inspiratiebron weet je precies wat je kunt verwachten. Hierbij is het vooral de stem van Charklie Hickey die het verschil maakt.

Shabaka

Saxofonist Shabaka Hutchings is de drijvende kracht achter een aantal van de meest opwindende hedendaagse jazzbands. Denk aan bijvoorbeeld Sons of Kemet of the Comet Is Coming. Op deze EP kiest hij voor een meer persoonlijke benadering. De muziek bestaat voornamelijk uit houtblazers en heeft een rustgevend karakter.