Muziektips voor het weekend (deel 195)

Bill Ryder-Jones
Bill Ryder-Jones. Foto: Marieke Macklon

Het muziekjaar 2024 komt lekker op gang. We hebben al veel nieuwe muziek gehoord en ook flink wat goede nummers toegevoegd aan onze playlist op Spotify. Kijk en luister je mee naar wat deze week aan muziek te bieden heeft?

Album van de week: Bill Ryder-Jones

Op zijn 13de richtte Bill Ryder-Jones de band The Coral op. Na vele successen, zeker in Groot-Brittannië, besloot hij in 2008 uit de band te stappen. Hij voelde zich vaak gespannen en angstig als hij het podium op moest. Na zijn vertrek besloot hij onder eigen naam solo verder te gaan. Dat leverde een flink aantal prachtige albums en singles op, waarvan het vandaag uitgekomen Iechyd Da (Welsh voor goede gezondheid) een voorlopig hoogtepunt is.

De somberte die Ryder-Jones met zich meedraagt weet hij heel mooi te vertalen naar persoonlijke liedjes die zowel in tekst als muziek melancholisch klinken. Niet alles is somber, maar er is zeker ruimte voor de boodschap dat het leven niet altijd vrolijk en perfect is. Iets wat we door bijvoorbeeld de invloed van social media wel eens willen vergeten.

Wat dit album anders (en nog beter) maakt dan zijn voorgangers is de liefde en aandacht die Bill Ryder-Jones in de productie heeft gestoken. Dat begin al meteen bij de opening waarin je flarden hoort van Baby van de Braziliaanse zangeres Gal Costa. Verderop klinken invloeden uit disco, kinderkoortjes en spoken word om vervolgens af te sluiten met een liedje waarin taal overbodig is.

Lil Nas X

Als geen ander weet Lil Nas X aandacht te genereren door tegen heilige huisjes te schoppen. Kijk maar eens naar de nieuwe video die hij zelf regisseerde bij het nummer J CHRIST. De clip zal zeker voor ophef gaan zorgen in religieuze kringen. Los van de clip klinkt het nummer erg aanstekelijk, ook dat is een talent van Lil Nas X. Al lijkt de productie voor een deel gejat van Kendrick Lamar’s Humble.

Faye Webster & Lil Yachty

In eerste instantie lijkt de combinatie Faye Webster en Lil Yachty een beetje vreemd, maar als je bedenkt dat de twee als op jonge leeftijd vrienden op school waren ligt het direct een stuk meer voor de hand. Samen laten ze je het nummer Lego Ring horen, die als single de voorbode van Webster’s nieuwe album Underdressed at the Symphony is. In de video zie je de twee het spel Singsongrama spelen dat door Kyle Ng van Brain Dead is gemaakt. Zelf de game spelen kan ook.

Back To Black

We zijn heel benieuwd naar de film Back To Black over het leven en de muziek van Amy Winehouse. We twijfelen omdat de bekendste film van regisseur Sam Taylor-Johnson het tenenkrommende Fifty Shades of Grey is. Gelukkig maakte ze eerder Nowhere Boy over John Lennon die een heel stuk beter was. Marisa Abela zet in ieder geval een goede vertolking van Amy Winehouse neer. Tenminste daar lijkt het op na het bekijken van de eerste teaser van de film.

Stop Making Sense: a tribute album

Mocht je nog niet zijn geweest: ga zeker dit weekend naar Stop Making Sense in de bioscoop (het liefst in een IMAX-zaal). Filmmaatschappij A24 pakt intussen door met de aankondiging van een tribute-album waarop verschillende artiesten de nummers uit de film zullen vertolken. Paramore is de eerste naam die ze bekend hebben gemaakt. Op verdere informatie en muziek zullen we nog moeten wachten.

Jennifer Lopez

Het laatste album van Jennifer Lopez komt uit 2002, maar als je haar nieuwe single Can’t Get Enough hoort, lijkt het net of ze nooit is weggeweest uit de hitlijsten. Een knappe prestatie. De video, die door Dave Meyers is gemaakt, lijkt te verwijzen naar een film, wat ook min of meer klopt. Op 16 februari komt via Prime een muziek-special uit waarin nieuwe muziek centraal staat.

MGMT

In hoog tempo brengt MGMT nieuwe singles met bijbehorende videoclips uit. De clip bij de single Nothing To Declare is het vermelden waard vanwege de rol die Inga Petry in de video speelt. Petry is vooral op TikTok actief om bewustzijn te creëren rondom mensen met een lichamelijke beperking.

Waxahatchee

We kijken erg uit naar het nieuwe album van Waxahatchee dat op 22 maart zal verschijnen. De nieuwe single Right Back to It (met de ook al zo getalenteerde MJ Lenderman) laat horen dat het album Tigers Blood waarschijnlijk erg goed gaat worden.

The Greatest Night in Pop

Voor een goede muziekdocumentaire mag je ons letterlijk en figuurlijk ’s nachts wakker maken. Bijvoorbeeld deze nieuwe productie van Netflix over het nummer We Are the World. Het lied zelf is misschien wat kitsch, maar de artiesten die hebben meegewerkt zijn behoorlijk legendarisch. Vooral de blik in de ogen van Bob Dylan in de clip van het nummer is geniaal. Op 29 januari ontdek je de vele verhalen achter het ambitieuze project voor het goede doel.

The Black Keys

Op de recente albums zochten The Black Keys het nog bij de pure blues, nu maakt het duo een stap in totaal andere richting. De nieuwe single Beautiful People (Stay High) is geschreven samen met Beck en Dan the Automator. Op het aangekondigde nieuwe album, dat Ohio Players gaat heten, krijgen ze verder nog hulp van hitproducer Greg Kurstin en Noel Gallagher.

Nieuwe albums

Froukje

Na een aantal erg sterke singles en EP’s is er sinds vandaag ook een volledig album van Froukje. Het is te horen dat ze de tijd heeft genomen en veel aandacht en liefde in de liedjes heeft gestopt. Froukjes muziek is geen toevalstreffer. Ze is een vaste waarde in de Nederlandse popmuziek.

Marika Hackman

Een jaar of 10 geleden leek het erop dat Marika Hackman een van de talenten in de toenmalige folkrevival was. Anno 2024 bewijst ze dat ze veel meer dan dat is. Big Sigh is een erg goed album waarop Hackman allerlei opgekropte emoties en frustraties weet te vertalen naar spannende muziek.

Casey

Casey is een zogenaamde melodic post-hardcoreband uit Wales. Mocht je bekend zijn met dat genre en de muziek ook kunnen waarderen, dan is dit album verplichte kost. How To Disappear is veelzijdig, duister, aangrijpend en verslavend.

Stephanie Struijk

Als Stevie Ann had Stephanie Struijk grote successen. Sinds 2016 maakt ze onder haar eigen naam mooie Nederlandstalige Americana. Voor het nieuwe album Dezelfde Zon werkte ze samen met producer Daniël Lohues. Alles wat je hoort is puur en eerlijk in één take opgenomen.