Ben je ook zo onder de indruk van mooie natuurfoto’s? Natuurfoto’s die je veel in de bladen tegenkomt, zijn meestal geschoten door professionele natuurfotografen.
Maar de natuur is overal, dus wat houdt je tegen om zelf ook natuurfotograaf te worden? Met een klein beetje oefenen en goede fotoapparatuur zullen jouw foto’s amper onderdoen voor de professionele natuurfoto’s. Of in elk geval een stuk beter worden dan ze nu misschien zijn.
Wat wil je fotograferen?
Gewoon in het wilde weg een paar plaatjes schieten kan, maar geeft niet altijd de mooiste en meest professionele resultaten. Veel fotografen specialiseren zich dan ook in één of meerdere soorten fotografie. Dit is namelijk ook van invloed op welke soort camera’s en lenzen je gebruikt. Zoals een compactcamera of een spiegelreflexcamera. Zo kun je kiezen voor landschapsfotografie, waarbij je mooie foto’s maakt van bijzondere landschappen. Wil je de natuur van dichtbij laten zien? Kies dan voor macrofotografie. Je legt dan bloemen, planten en dieren van heel dichtbij vast. Met wildfotografie is het je doel om dieren in het wild te fotograferen, zoals herten of zwijnen. Vogels zijn de meest gefotografeerde dieren in de Nederlandse natuur. Hier kun je je met vogelfotografie in specialiseren.
Fotoapparatuur
Kies voor je op pad gaat de juiste fotoapparatuur om mee te nemen. Als natuurfotograaf ben je namelijk altijd op pad met je fotocamera en het is niet handig om al je camera’s en lenzen mee te nemen. Je neemt dan namelijk heel wat kilo’s met je mee. Ga je voor macrofotografie, dan hoef je geen telelenzen mee te nemen. Dit heb je juist wel nodig als je dieren in het wild gaat fotograferen. Zorg er ook voor dat je camera goed is opgeladen. Niets is zo hinderlijk om tijdens het fotograferen er achter te komen dat de camera bijna leeg is. Ga ook energie vergelijken en kies voor het duurzaamste dat er is. Als natuurfotograaf heb je het beste met de natuur voor, dus je wilt gebruikmaken van schone energie. Zo blijft de natuur die jij zo graag vastlegt, zo mooi en gezond mogelijk.
Compositie
Een unieke foto die niet veel op andere natuurfoto’s lijkt, maak je door een goede compositie. Compositie houdt in dat er is nagedacht hoe verschillende onderwerpen als een mooi geheel in de foto geplaatst worden. Vaak kent een foto één bepaald onderwerp. Maar zorg dan wel dat je het onderwerp dusdanig fotografeert dat de achtergrond en overige zaken ook goed uitkomen. Dit vergt best wel veel oefenen en hier moet je moeite voor doen. Misschien moet je voor de perfecte compositie door de knieën of juist op de grond liggen. Doe dat dan ook. Goede fotografie is als topsport.
Geduld
Een vereiste voor een natuurfotograaf is het hebben van geduld. Je bent volledig afhankelijk van alles wat zich in de natuur afspeelt en je hebt situaties niet in de hand. Wachten is misschien wel de belangrijkste taak van de natuurfotograaf. Net als daarbij risico’s nemen. Want blijft dat diertje wel zitten? Niets is zeker. Maar als natuurfotografie je hobby is, dan is dit geen probleem.