Review: Asus ROG Flow X16

Asus ROG Flow X16

Wanneer het op gaming aankomt is de piek van wat je kunt bereiken een grote staande kast vol stille koeling, snelle SSD harde schijven, een extreem krachtige videokaart en uiteraard een gigantische monitor. Persoonlijk ben ik altijd al een laptopliefhebber geweest en heb ik geen behoefte aan een kolossale machine in de hoek van mijn woonkamer. Daarom ben ik zo blij met ROG en hun krachtige gaming laptops die gamen bereikbaar maken zonder die gigantische omvang.

Dat Asus krachtige laptops maakt heb ik al eerder beschreven met de uiterst interessante Zenbook DUO-modellen. Hun Republic of Gamers-merk richt zich echter volledig op de gamer, verwacht dus hoge specs, een fraai uiterlijk en vooral veel RGB verlichting. De meest interessante laptop uit de 2022 line-up was in mijn ogen de Asus ROG Flow X16. Een dunne, lichte laptop, die nog steeds al de kracht huist, maar ook nog eens een keer een dubbele functie heeft. De laptop is namelijk te openen en in te zetten als reguliere laptop, maar het scherm kan volledig omgevouwen worden en kan zo als tablet gebruikt worden. Een echt iPad of Galaxy Tab alternatief zal het zo gauw niet worden, maar voor het snel toegankelijk hebben van wat Windows zaken is het uitermate geschikt. Daarbij vond ik ook creatieve manieren om het de laptop te positioneren waarbij het scherm onder alles dan de traditionele hoek stond op verschillende plekken in mijn woonkamer.

Intense kleuren

Dit prachtige 16” ROG Nebula HDR Display geeft intens diepe kleuren en ververst met 165Hz razendsnel. Het is touchgevoelig wat uiteraard onmisbaar is voor de tablet-ervaring, maar iets wat ik als reguliere laptop ook gebruik. Je zal er verstelt van staan hoeveel sneller en simpeler het is om soms even snel iets aan te tikken en met de 3ms responstijden voelt dit uitermate goed. Het scherm ondersteunt een QHD+ resolutie van 2560 x 1600, wat het een 16:10 aspect ratio geeft. Het resultaat is veel ruimte en fraai detail wanneer je games en grafische applicaties erop afgooit.

Dun maar krachtig

Want ook al is dit niet de krachtigste in de huidige line-up van ROG laptops, had ik moeite om de Flow X16 door zijn knieën te krijgen. De machine wordt aangedreven door de AMD Ryzen 9 6900HS Mobile Processor met 8 cores en 16 threads, 16MB cache, welke tot 4.9 GHz geboost kunnen worden. Koppel dat aan een high end videokaart als de NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU en 32GB aan DDR5-4800 geheugen en je hebt een machine die praktisch alles aankan. Cyberpunk op hoge settings? Geen probleem! Age of Empires IV op een lekker hoge resoltie zodat je meer overzicht op het battelfield hebt? De ROG Flow X16 kan het moeiteloos aan. Maar helemaal was ik onder de indruk toen ik mijn Oculus Rift S aansloot en Half-Life Alyx moeiteloos kon spelen. Een technisch zware Virtual Reality game met een hoop inputs en sensoren om te verwerken draaide de kleine laptop uitermate verdienstelijk.

Warm

De ROG ervaring is ook echt gericht op de gamer en de laptop komt standaard met een hoop tools om die ervaring beter te maken. In de Armoury Crate stel je wat knoppen doen en switch makkelijke tussen kleurtypen. Maar ook geeft het je inzicht in wat gebeurt; hoeveel cores worden er nu echt benut en hoeveel energie neemt de videokaart tot zich? Dat er energie rondgaat in de machine wordt op bepaalde punten zeer duidelijk. Niet alleen wil de laptop wel eens stevig blazen, hij kan daarbij erg warm worden. Dat was niet alleen bij het benchmarken van de laptop wat hem tot het uiterste pusht, maar ook in regulier gebruik bij het spelen van een game bijvoorbeeld. Persoonlijk vond ik dit niet een heel groot probleem, gezien ik de laptop op een tafel heb staan, maar zou je de laptop primair in je schoot leggen dan is dit het overwegen waard. Het woog echter niet op tegen de briljante ervaring. Net als het oplichtend RGB toetsenbord, wat aangepast kan worden naar een solide kleur of iedere onder de regenboog. Zelf vond ik een zacht pulserende stand het fijnst. Overigens typt het toetsenbord heerlijk soepel, niet te diep en zwaar, maar ook niet te licht.

Asus ROG Flow X16
Armoury Crate

Conclusie

Wil je een krachtige gaming laptop die niet te zwaar is en ook nog eens een tweede functie kan hebben, kijk dan eens naar deze Asus ROG Flow X16. Als tablet vervangt het niet je meer handzame iOS of Android apparaat, maar het is door de snelle responses zeer functioneel. Zet je het echter in om games te spelen, dan verbaast de kracht van de Asus ROG Flow X16 je! Hoge framerates en resoluties, veel multitasken en zelfs VR toverde de laptop moeiteloos op zijn fraaie scherm. Kanttekening is dat de laptop wat heet kan worden, maar in de regel heb je hier een perfect alternatief voor iedereen die niet gekluisterd wil zitten aan een bureau.

Sander Noordijk