Zomereditie van designbeurs OBJECT Rotterdam

OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021, werk van Dana Vonk (foto: Nicole Marnati)

Designbeurs OBJECT Rotterdam vindt dit jaar voor het eerst plaats in de zomer. Van 1 t/m 4 juli zijn de deuren van het HAKA-gebouw geopend voor het publiek. Meer dan 100 ontwerpers exposeren in het markante gebouw hun nieuwste werk.

Normaal gesproken wordt de Rotterdamse designbeurs in de winter georganiseerd, maar vanwege de lockdown is het evenement naar de zomer verplaatst. OBJECT is de eerste designbeurs op de kalender die fysiek weer opent en niet eerder werden er zoveel nieuwe ontwerpen gelanceerd. Volgens directeur en curator Anne van der Zwaag is dit een logisch vervolg op de coronatijd. Designers hebben deze periode namelijk benut om zich volledig op nieuw werk te storten.

Eindelijk publiek!

En nu is eindelijk de tijd gekomen om alle nieuwe ontwerpen aan het publiek te tonen. De designobjecten zijn via een inspirerende looproute te bewonderen en de makers zelf zijn aanwezig om hun werk toe te lichten. OBJECT is negen jaar geleden door Anne van der Zwaag op de kaart gezet om te inspireren, om talent te ontdekken en om unieke designstukken aan te schaffen. Het is dé plek om trends te spotten op het gebied van product, meubels, mode, sieraden, grafisch werk en architectuur.

Ook tijdens deze editie is er van alles te beleven. Zo lanceert beeldend kunstenaar Boris van Berkum zijn nieuwe collectie keramiek in samenwerking met het EKWC en presenteert modevormgever Bas Kosters een reeks nieuwe kunstobjecten. Ook doen er verschillende nieuwe meubelmerken mee, zoals ARRAY by David Derksen en Ignore. En er wordt voor het eerst werk getoond van namen als Milou Voorwinden, Diederik Schneeman en Pien Post.

Extra aandacht voor onlangs afgestudeerde designers

Jaarlijks studeren er honderden jonge ontwerpers af aan de Nederlandse designopleidingen. Voor hen was het dit afgelopen jaar onmogelijk hun werk aan een breed publiek te presenteren. Daarom selecteerde Anne van der Zwaag speciaal voor deze editie het werk van tientallen getalenteerde afgestudeerden. Ontdek onder andere de grafische vazen van Mona Mercier, de robuuste meubels van Anton Brunberg, het fijnzinnige glas in lood van Atelier Emski en de verhalende interieur objecten van Elisa Verkoelen. Nog een primeur is trouwens de deelname van veertien recent afgestudeerde ontwerpers van de Hochschule in Trier. Tijdens deze editie neemt internationaal design een belangrijke plek in.

Ruime opzet voor een veilig bezoek

Het enorme HAKA-gebouw leent zich prima voor de organisatie van een evenement in deze tijd. Het rijksmonument biedt deelnemers en bezoekers meer dan genoeg ruimte om op gepaste afstand van design te genieten. Speciaal voor OBJECT 2021 worden er zelfs verdiepingen bij de beurs betrokken die niet eerder voor publiek zijn opengesteld. Bezoekers reserveren van tevoren online een starttijd en kunnen dan in alle rust rondkijken in het HAKA-gebouw. In de nabije toekomst zal het iconische gebouw overigens door Dudok Groep worden getransformeerd tot een modern en uitgesproken bedrijfsverzamelpand.

Ook een online veiling

Naast de fysieke beurs organiseert OBJECT ook een online veiling in samenwerking met Catawiki. Tijdens deze veiling kunnen designliefhebbers uit binnen- en buitenland op een laagdrempelige manier bieden op stukken van gerenommeerde ontwerpers. Er zijn verschillende prijscategorieën. Catawiki biedt ontwerpers een podium en maakt de aankoopt van designstukken toegankelijk voor een groot publiek. Van 30 juni tot en met 11 juli staan de stukken van OBJECT online en is het mogelijk om te bieden. Deelnemende ontwerpers zijn onder andere: Vij5, Studio Thier & Van Daalen, Alex de Witte, Wandschappen, Studio Ingrid Roos, Bas Vellekoop en isabel Quiroga. Ook aanstormende talenten als Noah Arends, MA’AN by Marwane Soumer, Teun Zwets en Rollo De Courcy Bryant doen mee aan de veiling.

OBJECT is onderdeel van de Rotterdam Art Week.

HAKA-gebouw
Vierhavensstraat 38-42
Rotterdam

Donderdag 1 tot en met zondag 4 juli 2021 van 10.00 tot 19.00 uur
Tickets zijn online verkrijgbaar en kosten € 15,00, kinderen onder 12 jaar gratis

OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Laura Liza
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Britte Koole
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Rollo Bryant
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021- Wild Animals
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Moe Kim Textile Studio
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Lenny Stöpp
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Post Modern
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Miles Le Gras
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021- Marwane Soumer
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 – Arthur Jacquet
OBJECT Rotterdam
OBJECT 2021 vindt plaats in het HAKA-gebouw