Van 13 maart tot en met 19 september 2021 is er in het Noordbrabants Museum in Den Bosch een expositie met het werk van de Franse kunstenaar Eva Jospin. Het is voor het eerst dat haar werk in Nederland te zien zal zijn.
De ster van Eva Jospin is heel snel rijzende en dat komt vooral door de monumentale werken van karton die op sprookjesachtige werelden lijken. Je ziet bossen, tempels, ruïnes en grotten. Het knappe is dat het allemaal gemaakt is van doodgewoon karton, een materiaal dat je regelmatig ziet in de kunst, maar niet op deze grootse en indrukwekkende manier.
Ondanks de vaak enorme afmetingen van het werk van Jospin is er ook veel aandacht voor detail. Wie inzoomt op de installaties, ziet dat ze het karton op enorm veel verschillende manieren bewerkt, waardoor het steeds een andere structuur krijgt. Op deze manier weet ze heel goed bomen, stenen en planten na te bootsen. Als kijker kun je niets anders dan verdwalen in deze fantasiewereld.
Kwetsbaar
Tegelijkertijd heeft het karton ook iets fragiels en vergankelijks. Hiermee toont Eva Jospin hoe kwetsbaar de wereld om ons heen is, maar het laat ook zien dat je met een materiaal dat nagenoeg geen esthetische waarde heeft toch iets heel moois kunt maken. Je moet alleen maar op het idee komen en dit vervolgens uitwerken. Iets dat Eva Jospin op geniale wijze doet.
Eva Jospin (Parijs, 1975) is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in architectuur, een interesse die duidelijk zichtbaar is in haar werk. In 2015 won ze de Prix de l’Académie des Beaux-Arts. Eva Jospin realiseerde monumentale installaties in heel Frankrijk: op de Cour Carrée in het Louvre, het Domaine de Trévarez in Chaumont-sur-Loire, in de Beaupassage in Parijs, op de Biënnale voor Landschap en Architectuur in Versailles en op Voyage, een tentoonstelling van openbare beeldhouwkunst in Nantes. Internationaal had zij succesvolle tentoonstellingen in Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Palazzo Dei Diamanti te Ferrara en Grand Palais en Manufacture des Gobelins in Parijs.