Chiharu Shiota exposeert in het Noordbrabants Museum

Chiharu Shiota in het Noordbrabants Museum
Foto: Joep Jacobs.

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft deze zomer een mooie primeur. Voor het eerst is er in ons land een solo-expositie van de Japanse kunstenaar Chiharu Shiota.

Hoogtepunt van de tentoonstelling Chiharu Shiota: Between the Lines is het werk Uncertain Journey dat speciaal op maat is gemaakt voor de zalen van het museum. Het is ook een kenmerkend werk voor Shiota. Op de grond liggen vijf ijzeren frames van boten, waar ontelbare roden draden uitlopen die vervolgens een labyrint vormen. Het staat voor het feit dat het leven een reis is waarvan we de bestemming niet kennen en waarin ons leven verstrikt raakt met de levens van vele anderen.

2.000 bollen rode wol

Het werk van Chiharu Shiota is des te indrukwekkender omdat je als bezoeker door het werk heen kunt lopen. Overal waar je kijkt, zie je de rode wollen draden lopen. In totaal zijn er 2.000 bollen wol in Uncertain Journey verwerkt. De draden zijn met 10.000 nietjes vastgemaakt aan een net.

De expositie bestaat verder uit een mooi overzicht van eerder werk van Chiharu Shiota, waaronder video’s, foto’s, tekeningen, grote en kleine draadsculpturen en een bronzen beeld uit de periode 1994-2017. Natuurlijk is er ook aandacht voor The key in the hand, de expositie waarmee de Japanse doorbrak bij het grote publiek. In het Japanse paviljoen op de Biënnale van Venetië van 2015 toonde Shiota oude boten, een web van rood draad en 50.000 sleutels. Hiermee maakte ze direct naam in de internationale kunstwereld.

Chiharu Shiota: Between the Lines
Van 24 juni tot en met 15 oktober
Noordbrabants Museum, Den Bosch

Chiharu Shiota in het Noordbrabants Museum
Foto: Sunhi Mang
Chiharu Shiota in het Noordbrabants Museum
Foto: Joep Jacobs.