Het nieuwe jaar is net begonnen, maar geld besparen is altijd goed toch? Een goede reden om daarom eens alle abonnementen op een rijtje te zetten. Waar betaal je elke maand voor? Hoeveel is het totaal? Welke abonnementen heb je echt nodig en waar kun je mogelijk op besparen? Neem vooral de tijd om onze tips door te nemen, zodat je ook flink kunt besparen in 2024 op al je abonnementen. Het kan namelijk veel voordeliger en wij leggen je uit hoe.
Welke abonnementen lopen er?
Iedere maand betaal je veel aan vaste lasten en daar zijn abonnementen doorgaans een onderdeel van. Breng voor jezelf eens in kaart welke abonnementen je allemaal af hebt gesloten, denk hierbij aan een mobiel telefoonabonnement, het tv- en internetabonnement, gas en elektra, een sportabonnement, en abonnementen op kranten en tijdschriften. Er zijn vaak meer kosten per maand dan waar je nu aan denkt, en het kan schrikken zijn als je al je vaste lasten en kosten voor abonnementen in een overzichtje ziet.
Totale kosten in kaart brengen
Als je weet welke abonnementen er allemaal lopen, dan kun je de totale kosten eens op een rijtje zetten. Vind het totale maandelijkse bedrag hiervoor erg hoog? Dan is het tijd om eens na te gaan wat je nu echt nodig hebt aan abonnementen. Vaak wordt alles automatisch van de rekening afgeschreven, ook als het goedkoper kan of als je een abonnement niet meer nodig hebt. Altijd goed om daarom een paar keer per jaar na te gaan welke abonnementen je hebt afgesloten, voor welke periode en wat de kosten zijn. Wat veel mensen niet weten is dat je hier veel geld op kunt besparen, als je er tenminste even voor gaat zitten…
Besparen op abonnementen
Dit klinkt natuurlijk goed, geld besparen op abonnementen, maar dit kan echt. Je moet voor jezelf eens op papier zetten welke abonnementen je echt nodig hebt. Internet, telefoon, tv, gas en elektra, dit zijn zaken die je doorgaans echt nodig hebt. Maar een abonnement op een tijdschrift? Lees je het echt elke keer of leg je het op de stapel na binnenkomst? Het zijn zo tientallen euro’s per maand, maar als je een tijdschrift of krant niet leest, kun je er maar beter op besparen. Stel jezelf daarom kritisch de vraag, wat heb je echt nodig? Als je dat op een rijtje hebt staan kun je abonnementen die je niet nodig hebt stopzetten. Vaak moet je een mail sturen of telefonisch contact opnemen, zorg dat je altijd een bevestiging van de opzegging per post of mail krijgt.
Je hebt nu als het goed is alleen nog de abonnementen lopen die je echt nodig hebt, maar ook daar kan op bespaard worden. Ga eens na welke aanbiedingen er zijn. Veel aanbieders hebben een paar keer per jaar een goede aanbieding. Ze willen graag dat klanten overstappen naar hen en daar hebben ze een mooie korting voor over. Het loont de moeite waard om dit uit te zoeken voor je de abonnementen voor services die je zeker nodig hebt.
Besparen op je mobiele telefoonabonnement kan altijd!
Een abonnement waar je vaak veel geld op kunt besparen is een mobiel telefoonabonnement. Welke telefoonabonnementen zijn er, weet jij dat? Als je je daarin gaat verdiepen, dan kom je misschien wel tot de ontdekking dat Sim Only een optie voor je kan zijn. Een mobiel telefoonabonnement kost bij sommige mensen vele tientallen euro’s per maand, maar waarom? Dat is vaak zo, omdat het een abonnement met toestel betreft. Je betaalt dan ook iedere maand een vast bedrag voor het afbetalen van je nieuwe toestel. Maar als je smartphone nog goed is, dan hoef je geen nieuw toestel te kopen, en is een abonnement met toestel onnodig duur. Een Sim Only abonnement (een andere naam voor een mobiel abonnement zonder toestel) is dan een hele goede keuze. Het scheelt je zo tientallen euro’s per maand, gedurende de looptijd van je telefoonabonnement (1 of 2 jaar).
Het voordeel is dat je dan direct en ook nog eens iedere maand een leuk bedrag in je zak houdt. Je betaalt bij Sim Only alleen maar het bedrag van je abonnement en geen toestelkosten. Let op want ook hierin heb je veel verschillende opties. Je zou een abonnement van een jaar kunnen kiezen of twee jaar, maar je hebt ook abonnementen die je elke maand op kunt zeggen. Voor die service betaal je dan vaak 1 of 2 euro extra per maand.
Tips om te besparen op abonnementen
Als je eenmaal de smaak te pakken hebt om geld te besparen, dan wil je vast en zeker nog een paar tips. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Ga na welke abonnementen er nog lopen en tot wanneer. Als je deze stop wil zetten, doe het dan op tijd! Dit kan bijvoorbeeld door het in je agenda te noteren of alvast een e-mail te sturen naar de betreffende aanbieder, per wanneer je een abonnement wil stopzetten.
- Als je veel boeken leest, dan zou een abonnement op de bibliotheek ook een goede optie zijn. Nieuwe boeken kosten veel geld, en meestal lees je ze toch maar een keer. Ook tweedehands boeken van Marktplaats.nl kunnen goed volstaan.
- Soms is het mogelijk om samen een abonnement af te sluiten, bijvoorbeeld als het gaat over tv en internet abonnementen. Zo bespaar je tientallen euro’s per jaar en ervaar je allemaal dezelfde voordelen.
- Een abonnement oversluiten kan soms ook voordelig zijn. Online kun je prijzen vergelijken, maar let wel goed op de voorwaarden. Soms kan overstappen ook kosten met zich meebrengen (bijvoorbeeld als je abonnement nog een tijdje vaststaat). Goed de voorwaarden doornemen en dan pas keuzes maken is dan ook geen overbodige luxe.