De 30 beste nummers van de eerste 3 maanden van 2012

arctic monkeys
arctic monkeys

De eerste drie maanden van 2012 zijn voorbij en wat mij betreft hoort daar ook een overzicht bij van goede muziek die ik de afgelopen maanden te horen heb gekregen. Een nieuwe traditie bij Mixed Grill geboren. Elke drie maanden krijgen jullie een overzicht met de dertig beste nummers van het kwartaal. Op alfabetische volgorde dan. Here we go!

Arctic Monkeys – R U Mine
De trein die Arctic Monkeys heet dendert ook in 2012 weer voort. Op dit moment staan zij in het voorprogramma (!) van The Black Keys tijdens hun Noord-Amerikaanse tournee. Een heerlijk, stevig nummer van de mannen uit Sheffield. Een beetje in de stijl van de band van wie zij in het voorprogramma staan, met soulvolle achtergrondvocalen. Voor de echte geluksvogels onder ons die erbij kunnen zijn: vrijdag 20 april staan zij op het Coachella Festival (de line-up is om van te watertanden).

Azealia Banks – Fuck Up The Fun
In 2011 creëerde zij al veel buzz met haar single 212 en ik heb zo’n gevoel dat zij dit jaar haar grote doorbraak zal beleven. Dit nummer zal haar zeker erbij helpen. Een opgefokte productie van Diplo waarbij Azealia lekker stoer doet. Check ook de video’s Shady Love en Liquorice van deze pittige jonge dame uit Harlem.

Blaudzun – Flame On My Head
Johannes Sigmond is dit jaar werkelijk overal te zien in Nederland en België. Zijn album Heavy Flowers is een allemansvriend en zal aan het einde van het jaar gaan wedijveren om de titel ‘album van het jaar’. En wat een binnenkomer is Flame On My Head dan ook. Kippenvel.

Blood Red Shoes – Cold
Dit nummer is de eerste single van het album In Time To Voices dat in maart is verschenen. Check de recensie voor meer info.

Burial – Ashtray Wasp
Wat een track! Dit nummer duurt bijna twaalf minuten en heeft verschillende sferen. Het komt van zijn alom Kindred EP en Je blijft naar dit nummer luisteren, dat garandeer ik je. Dubstep is het allang niet meer wat deze Londense legende maakt, meer ambient post-dubstep. Wat mij betreft is Ashtray Wasp de elektronische versie van Bohemian Rhapsody.

Burial & Four Tet – Nova
Alweer Burial maar dan in samenwerking met een andere grote naam uit de Londense scene: Four Tet. Deze twee meesters zijn met een meesterwerkje gekomen in de vorm van Nova. Een geweldig, sfeervol nummer dat het perfect zou doen als afsluiter van een groot feest komende zomer. Er zit iets Mediterraans in deze track, dus het zou ook goed passen bij een nachtelijke strandwandeling of afterparty. Wij gaan het de komende tijd eens uitproberen.

Busta Rhymes feat. Chris Brown – Why Stop Now
Sinds een jaar of twee kan je in het Amerikaanse, commerciële urban circuit kiezen uit twee smaakjes. ‘down south’-achtige slome beats of een slap aftreksel van Eurohouse met vocalen die door Autotune zijn gehaald. Dit nummer is een verademing te noemen. Een beetje techno in de hiphop kan soms geen kwaad. Busta Rhymes spuugt de woorden met een duizelingwekkende snelheid op plaat en Chris Brown is voor een keertje niet de lieve jongen of rijke twintiger, maar klinkt agressiever dan ooit. Check ook de bijna ouderwetse video die geregisseerd is door Hype Williams.

Grimes – Genesis
Dromerig, vernieuwend en toegankelijk. Niet te poppy en niet te experimenteel. Zo kun je de muziek van Grimes omschrijven. Deze jonge Canadese bezit een hoge stem die op een of andere manier aan Mariah Carey doet denken. Qua uiterlijk doet zij veel meer denken aan Annie Lennox. Genesis is geen meezingnummer (sowieso is Grimes slecht verstaanbaar op haar album Visions), maar het liedje flowt wel. Synthesizerpop op z’n best.

Hospitality – Betty Wang
Als de thermometer weer boven de 15 graden uitkomt, is het weer tijd voor muziek die vrolijk maakt. En deze band uit Brooklyn zorgt er wel voor dat je een glimlach op je gezicht krijgt. Hun debuutalbum staat vol met vrolijkmakende tunes. Ik ben benieuwd op welke festivals Hospitality komende zomer allemaal zal staan.

Howler – Back Of Your Neck
Een van de meest catchy nummers die in dit jaar zijn uitgekomen. Deze jonge band uit Minneapolis komt in mei naar de Paradiso om op te treden tijdens het London Callingfestival. In februari 2012 waren zij hier ook. Hoe het toen eraan toeging kan je hier lezen. Lekker meeneuriën met Howler.

Jacques Greene feat. Ango – Flatline
Waar blijft de hype voor deze man eigenlijk? Hierbij een kleine introductie. Jacques Greene is een producer en een dj uit Montréal, Canada. Garage house is de stijl van de muziek die hij maakt. En begin dit jaar kwam Concealer uit, een van de beste EP’s die tot nog toe is uitgekomen in 2012. Luister ernaar en je bent fan.

Jam City – The Courts
Basketbalgeluiden te over in The Courts. En dat met ongeveer 130 BPM. Jam City is een van de grote artiesten die is aangesloten op het toonaangevende platenlabel Night Slugs. Zijn muziek is niet echt in een genre te plaatsen, maar dat is niet nodig met zijn veelzijdigheid. Zijn debuutalbum Classical Curves komt eind mei 2012 uit.

Julia Holter – Marienbad
Ik ben geen fervent luisteraar van experimentele muziek, maar Marienbad heeft mij betoverd. Er zitten veel vocale lagen in deze track. Alsof je in een bos wordt toegezongen door engeltjes van allerlei kanten. Voor meer van dit soort tracks kun je haar nieuwe album Ekstasis gaan raadplegen.

Kubus & Sticks – Flexi
2012 was nog geen week oud toen Microphone Colossus 2 uitkwam. Een kleine acht jaar na deel 1 van deze serie hoor je de ontwikkeling die zowel Kubus en Sticks doorstaan hebben. Sticks heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot de beste rapper van Nederland en de ‘biets’ van Kubus zijn iets donkerder en minder springeriger geworden. Flexi is een track waarom Sticks relaxed flowt en de synthesizer beat die heerlijk voortkabbelt. Sowieso het beste Nederlandstalige hiphop album/mixtape van het jaar tot nog toe.

Le Le – Neen
Woordkunstenaar Faberyayo gaat lekker los op dit nummer dat als een aanklacht kan worden beschouwd tegen de middelmatigheid die al onze levens beheerst. Tot zover het levenslesje van Pepijn Lanen. Neen is een knallertje die je maar niet uit je hoofd kan krijgen en onder deze beat maakt het niet zoveel uit waarover je rapt. Funkyness.

M.I.A. – Bad Girls
Op de Vicky Leekx-mixtape was dit nummer een van de weinige hoogtepunten en wat is het toch fijn dat Bad Girls uit is gekomen. Er zit van alles in: dancehall, R&B en oriëntaalse invloeden maken deze door Danje geproduceerde track eentje om niet snel te vergeten. Een mooie kers op de taart is de video die is opgenomen in Marokko. Stuntende BMW’s enzo. Haar album komt ergens in de zomer uit.

Miike Snow – Bavarian #1 (Say You Will)
Deze track is (nog) niet uitgebracht op single, maar Bavarian # 1 is er wel eentje die je raakt. De combinatie van de bijna militaristische snaredrum, pianoriedeltje en gefluit zorgen ervoor dat dit nummer in je hoofd blijft zitten. Deze leuke Zweden zijn onder andere te zien op Pinkpop. Handjes in de lucht!

MMM – MMM meets Tshetsha Boys
Shangaan, ooit van gehoord? Tot vorige maand wist ik er ook niks over. Na wat research kwam ik erachter dat het een volk is dat in Zuid-Afrika en Mozambique woont. Ook had ik geen idee dat er een elektronische variant bestond van hun muziek. Supersnelle beats repetitieve teksten vormen de basis van Shangaan-electro. Een paar weken geleden kwam de verzamelaar Shangaan Shake uit met remixes van een paar Shangaan-knallers. Grote namen als onder andere Ricardo Villalobos, Theo Parrish en Actress hebben de tracks van een eigen twist voorzien. Hoogtepunt van het album is toch wel de remix die gedaan is door het Berlijnse duo MMM. Club Berghain meets de hoogvlaktes van het Shangaan gebied. Luister ernaar en je zal het met mij eens zijn. Wow! P.S. de andere tracks die op Shangaan Shake staan zijn het beluisteren meer dan waard.

Nas – The Don
Al twintig jaar vermaakt Nasir Jones ons met zijn messcherpe raps en albums die gerust legendarisch kunnen worden genoemd. En scherp is hij nog steeds. Op The Don klinkt hij alsof hij twintig jaar oud is en hongerig naar erkenning en succes. Deze track kun je onder het kopje ‘nekkenbreker’ scharen. De bass is moddervet en ik weet zeker dat elk hiphopfeestje ontploft als dit nummer gedraaid wordt. Het is een van de laatste nummers waar Heavy D nog aan heeft meegewerkt voordat hij op 8 november 2011 het leven liet.

Nina Kraviz – Ghetto Kraviz
Zij kan produceren, draaien, zingen en ziet er ook nog eens uit om door een ringetje te halen, de Russische Nina Kraviz kan bijna alles. De muziek die zij maakt is spannende, sfeervolle deep house. Ghetto Kraviz is iets sneller dan andere tracks op haar uitstekende, titelloze debuutalbum. From Russia with love.

Odd Future – Oldie
Voor een rapnummer is Oldie met zijn ruim tien minuten bijzonder lang te noemen, langdradig is ie allerminst. Odd Future laat zien dat zij meer zijn dat een stelletje losgeslagen pubers die vooral willen choqueren en veel vieze woorden op plaat willen zetten. Tyler, The Creator is de onbetwiste leider van het stel en samen met Left Brain verantwoordelijk voor zowat alle tracks op hun Odd Future Vol. 2. De video die bij dit nummer hoort zorgt er voor dat je steeds meer van deze jongens gaat houden. Wat een enthousiasme en energie wordt tentoongespreid. Van OF zijn wij nog lang niet af.

Orbital – New France (L-Vis 1990 remix)
Orbital is weer terug na een afwezigheid van acht jaar. Het duo uit Sevenoaks, Engeland is een monument in de wereld van elektronische muziek. New France is de eerste single van hun nieuwe album Wonky en daarvan is een remix-EP uitgekomen. Absoluut hoogtepunt is de remix die gedaan is door de eveneens Engelse L-Vis 1990. Deze jongeling laat elementen uit verschillende decennia samenkomen. Rave uit de jaren ’90 en het UK funky-geluid dat nu de dansvloer beheerst. Wie weet kan Orbital weer heersen over de dansvloer als in de nineties. Deze remix geeft er in ieder geval een goede aanzet toe.

Rick Ross feat. Diddy – Holy Ghost
“Being dead broke is the root of all evil” en “Father, please protect me from broke-ness”. Het zijn twee zinnen die opvallen in deze track die op de mixtape Rich Forever staat. Wat een gouden combinatie is het toch ook. Diddy is geen ster als het gaat om rappen, maar als aangever komt hij stukken beter uit de verf. Ross’ nieuwe album God Forgives, I Don’t (een heerlijk megalomane titel) zou in april uit gaan komen, maar de release is uitgesteld. Tot die tijd moeten wij het doen met nummers als deze. Wij kunnen nog eventjes vooruit dus.

Schoolboy Q feat. A$AP Rocky – Hands On The Wheel
Een clubhit van jewelste, dit meesterwerkje van twee van de grootste hiphop talenten uit respectievelijk Los Angeles en New York. Vooral de sample van zangeres Lissie die Pursuit of Happines” live covert blijf maar in je hoofd rondspoken. Deze twee rappers zijn binnenkort live te zien in Amsterdam. A$AP Rocky komt met zijn A$AP Mob op vrijdag 15 juni de Paradiso afbreken en Schoolboy Q zal op zondag 22 juli het Oosterpark op zijn grondvesten laten schudden als hij gaat optreden bij het Appelsap Festival.

Sleigh Bells – Comeback Kid
40.000 decibel en een bijna serene stem van zangeres Alexis Krauss, het kan bij Sleigh Bells. Springen maar!

Tennis – Petition
Voor mij is het de grootste verassing van 2012 tot nog toe, het tweede album van deze band uit Denver. Op Young and Old staan alleen maar sterke tracks en Petition is een van de vele hoogtepunten die erop staan. Het album is geproduceerd door Patrick Carney van The Black Keys en dat zegt wel wat over de potentie die de band heeft. Op woensdag 30 mei staan zij in de kleine zaal van de Paradiso.

The 2 Bears – Work
Optimisme hebben wij allemaal nodig in deze tijden van bezuinigen en economische onzekerheid. The 2 Bears, bestaande uit onder andere Joe Goddard van Hot Chip, heeft in januari hun album Be Strong uitgebracht. Wat opvalt is dat het album vol staat met optimistische liedjes waar Work eentje van is. Dit nummer zou je zo maar kunnen gebruiken voor een verkiezingscampagne voor de Engelse Labourpartij. We moeten allemaal hard werken om er iets van te maken.

The Hacker – Shockwave
Wat een vette track van The Hacker! De Franse veteraan komt met een ode aan de rave die in het begin jaren ’90 hoogtij vierde op de Europese dansvloeren. Spookachtige synthesizers en heel ‘ecstacy’ als vocale sample. De Shockwave EP is kort, maar superkrachtig. Check ook de remix van electro-beest Gesaffelstein.

Todd Terje – Inspector Norse
De ARP-synthesizer is nog niet dood, dat bewijst deze Noorse DJ en producer. Funky, stuiterende disco maakt Inspector Norse een track waar je heel moeilijk bij stil kan blijven staan. De komende tijd zal je ‘m vaak horen op de dansvloer.

Tyga – Rack City
Fout, maar goud. Zo omschrijf ik deze track van de zwaar getatoeëerde Tyga. Het is zijn grootste hit tot nu toe en ik denk niet dat hij Rack City ooit gaat overtreffen. Het liedje gaat nergens over en teksten als “I got your grandma on my dick” slaan de plank mis, maar de beat is geniaal.

Deze lijst is samengesteld door onze redacteur Mo Banadji. Via Spotify kun je luisteren naar de nummers uit deze lijst (helaas zijn ze niet allemaal te vinden).