Het leven van de jonge Star is behoorlijk uitzichtloos. Totdat ze op een dag een groep uitbundige jongeren tegenkomt in de supermarkt. Deze groep blijkt voor Star de kans om te ontsnappen uit haar huidige leven.
De Britse regisseur Andrea Arnold maakte een rauw en tegelijkertijd kleurrijk portret van een groep outcasts in het huidige Amerika. In een busje trekken ze van stad tot stad om geld te verdienen met het verkopen van abonnementen op tijdschriften. Onderweg putten ze kracht uit muziek, drank, drugs en een gezamenlijk gevoel van ‘wij tegen de wereld’.
Muziekfilm
American Honey is een energieke mix van een roadtrip, een portet van jonge Amerikanen en een muziekfilm. Muziek speelt echt een grote rol in de film. Als de groep aan het reizen is luisteren ze over het algemeen naar rauwe hiphop. De teksten over ‘hustlen’ en ‘struggles’ sluiten vrijwel naadloos aan bij het dagelijks leven van de tijdschriftverkopers. Vooral het nummer Choices van rapper E-40 speelt een sleutelrol. Doordat ook deze teksten ondertiteling hebben gekregen in de Nederlandse release van American Honey komen ze heel hard bij de kijker binnen. Wees voorbereid op flink wat vuilbekkerij.
Naast hiphop speelt ook andere muziek een grote rol. In een scene krijgt Star een lift van een vrachtwagenchauffeur en luisteren ze naar Dream Baby Dream door Bruce Springsteen (het origineel is van de band Suicide). Hierdoor komt het gesprek op dromen en ambities, een kantelpunt in de film. Ook liedjes van Rihanna, Steve Earle, Lady Antebellum en Raury zijn een belangrijk onderdeel van het verhaal.
De cast van de film bestaat voor een groot deel uit jonge acteurs. Sasha Lane schittert als Star, maar ook de rol van Shia LaBeouf als Jake is gedenkwaardig. Hij is het immers die Star weet weg te lokken uit haar troosteloze leven om haar daarmee vrijheid te schenken. En wat is er nu belangrijker in het leven dan vrijheid? Al zie je wel dat vrijheid niet alles is in het leven. Wat heb je eraan als je geen cent te makken hebt? In de film is het contrast tussen rijk en arm in de Verenigde Staten vaak pijnlijk zichtbaar. Gelukkig is er dan nog altijd de liefde van vrienden, de opzwepende ritmes van muziek en de mogelijkheid om in de bus te stappen en naar een volgende staat te rijden. Carpe Diem!