Sculpturen van Manolo Valdés in Valencia

Manolo Valdes - Valencia

Mocht je in de herfstperiode nog een stedentrip naar Valencia maken, dan kun je daar een bijzondere tentoonstelling bezoeken. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, de Stad van de Kunst en Wetenschap, wordt tijdelijk opgesierd door een aantal beelden van de internationaal bekende kunstenaar Manolo Valdés.

De Stad van de Kunst en Wetenschap (Ciudad de las Artes y las Ciencias) is een futuristisch gebouwencomplex dat zich midden in de Spaanse stad bevindt. Het complex van de Valeciaanse architect Santiago Calatrava wordt door de beeldententoonstelling van Manolo Valdés nog spectaculairder. In het water rondom het Wetenschapsmuseum staan tot half december 6 kolossale sculpturen van de, eveneens uit Valencia afkomstige, kunstenaar opgesteld.

Buitengewone vrouwenhoofden

De beelden van Valdés stellen vrouwenhoofden voor. Ze dragen hoeden en andere hoofdtooien en zitten vol verwijzingen naar de Spaanse schilderkunst en kunstgeschiedenis. Het is lastig de leeftijd op te maken van deze figuren. De vrouwen hebben in elk geval verschillende levens en persoonlijkheden. Verder refereren ze duidelijk naar de wisselende seizoenen. Zo verwijzen de beelden naar de sneeuw en het licht van het ijs in de winter, de kleuren van de bloemen in de lente, de schitteringen van de zon in de zomer en het kleurenpalet van de natuur in de herfst.

Bezoekers mogen stemmen

Het publiek mag één van de tentoongestelde vrouwenhoofden uitkiezen. Deze zal nadien een permanente plaats krijgen als stedelijke beeldhouwkunst in de jachthaven van Valencia. Iedereen kan deelnemen en zijn stem deponeren in 1 van de boxen die staan opgesteld in de Stad van de Kunst en Wetenschap. De initiatiefnemer van de beeldententoonstelling, stichting Hortensia Herrero, zal het gekozen beeld schenken aan de stad.

Internationaal beroemd

Manolo Valdés wordt geroemd om zijn vrouwelijke voorstellingen. Hij laat zich inspireren door de beeldende traditie van gerenommeerde kunstenaars als Picasso, Matisse, Velazquez en Goya. Zijn werk maakt deel uit van permanente collecties van de grootste musea ter wereld, zoals het Metropolitan of MOMA in New York, het Museum of Fine Arts in Boston, het Centre Pompidou in Parijs, het National Art Museum in Beijing en het Guggenheim in Bilbao.

​In Valencia is overigens ook permanent werk van Manolo Valdés te zien. Bijvoorbeeld in het Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), in de Universiteit van Valencia en het Museum voor Schone Kunsten. Ook zijn er stedelijke sculpturen, zoals de Menina in de Calle San Vicente Mártir en de kolossale Dama Ibérica op de Avenida de las Cortes Valencianas.

De beeldententoonstelling van Manolo Valdés is nog te zien tot 10 december 2017.

Manolo Valdes - Valencia

Manolo Valdes - Valencia

Manolo Valdes - Valencia

Manolo Valdes - Valencia

Manolo Valdes - Valencia

Manolo Valdes - Valencia