Review: FIFA 21

Review: FIFA 21

Traditiegetrouw brengt EA Sports iedere zomer een nieuwe versie van het beroemde voetbalspel FIFA op de markt. In 2020 werd FIFA 21 pas in oktober uitgebracht. In tegenstelling tot voorgaande jaren verscheen de Franse superster Kylian Mbappé op de cover van de videogame.

FIFA 21 werd uitgebracht op de Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Microsoft Windows. Aan het einde van 2020 kon het spel ook gespeeld worden op de nieuwe Playstation 5, Xbox Series en Google Stadia. Het is dus alweer een paar maanden geleden dat FIFA 21 uitkwam, maar jullie hadden nog een review van ons tegoed.
FIFA 20 in een nieuw jasje

Jaarlijks zijn er enkele aanpassingen in het voetbalspel, maar dit jaar lijkt dat wel mee te vallen. De gameplay is minimaal verbeterd. De meeste trouwe spelers hebben dan ook al snel opgemerkt dat de game angstvallig veel op zijn voorganger lijkt. In de carrièremodus zijn er enkele extra mogelijkheden toegevoegd. Daarnaast kan je nu ook ‘Volta’ spelen, oftewel straatvoetbal. In FIFA 20 kon men nog ‘The Journey’ spelen, een uniek verhaal over de talentvolle Alex Hunter. Helaas is dat verhaal afgelopen en niet meer beschikbaar in FIFA 21. Een opmerkelijke keuze, want juist dat spelelement leek de meeste gamers wel aan te spreken.

Natuurlijk zijn er wel een paar duidelijke aanpassingen gedaan, maar je moet zelf invullen of jij dat ook ziet als een verbetering. Verdedigen is een stuk moelijker geworden en de bewegingen verlopen wel wat soepeler. De doelman lijkt een struikelblok, aangezien de keepers amper een bal weten te stoppen. Hierdoor zal je vaak een doelpuntrijk duel spelen. Een eindstand zoals 7-7 is zeker niet ondenkbaar in FIFA 21.

Ultimate Team in FIFA 21

In FIFA Ultimate Team krijgen de gamers weer de kans om een eigen team op te bouwen. Je kan door veel te spelen munten verdienen en jouw team van upgrades voorzien. Vanzelfsprekend is juist dit onderdeel van het spel ook de grootste inkomstenbron van EA Sports. Videogamers betalen massaal geld voor FIFA-punten en kopen er vervolgens pakketjes van in de FIFA-winkel. Echter is het niet noodzakelijk om een goed team te bouwen met FIFA-punten, men kan ook zonder ook maar één cent uit te geven succesvol zijn in Ultimate Team.

FIFA 21 Ultimate Team bestaat ook dit jaar weer uit Squad Battles, Division Rivals, Draft, Weekend League en vriendschappelijke duels. In alle onderdelen is het mogelijk om pakketjes te winnen. Een grote aanpassing is dat spelers in Division Rivals en de Weekend League maximaal 30 wedstrijden mogen spelen per week of weekend. In de vorige edities mochten de spelers in Division Rivals onbeperkt doorspelen en punten verdienen, terwijl de Weekend League uit 40 duels bestond.

Daarnaast kan men door doelstellingen te behalen pakketjes verdienen of zelfs spelers vrijspelen. In FIFA 21 worden er ook regelmatig voetballers weggegeven via de vriendschappelijke wedstrijden. Halverwege december 2020 keerde ook de Icon Swaps weer terug in de voetbalgame. De Ultimate-Team fanaten kunnen nu ook samen spelen in Co-op. Er zijn ook doelstellingen beschikbaar voor de gamers die met twee personen één team besturen.

Snelheid is essentieel

In de voorgaande edities van het videospel FIFA draaide het voornamelijk om de snelheid van de voetballers. Dat is in FIFA 21 niet anders. De pace en de tricks maken het grote verschil. Het feit dat de snelle spelers belangrijk zijn zorgt ook voor een trend op de transfermarkt. De voetballers met een hoge pace worden voor absurd hoge bedragen verkocht, waardoor je als speler al snel geneigd bent om FIFA-punten te kopen en snel aan de benodigde munten te komen. Opvallend is ook dat in FIFA Ultimate Team vrijwel alle teams op elkaar lijken, er is weinig originaliteit meer te bespeuren.

Gokelementen in FIFA 21

FIFA 21 kwam kortgeleden nog negatief in het nieuws. EA Sports werd door de Nederlandse Kansspelautoriteit schuldig bevonden aan het aanbieden van gokelementen. In FIFA Ultimate Team krijgen de spelers de kans om door middel van FIFA Punten pakketjes met spelers te kopen, ook wel loot boxes genoemd. De meeste spelers zijn onbruikbaar voor de gamer en herbergen een zeer lage waarde. EA Sports kreeg drie weken de tijd om de gokelementen uit het spel te verwijderen, anders zou het een boete van 500.000 euro per week opgelegd krijgen. EA Sports ging in hoger beroep, maar het verhaal zal zeker een vervolg krijgen.

Career Mode is het pluspunt van FIFA 21

De Career Mode in FIFA liep nog wel eens achter de feiten aan. In FIFA 21 is dit onderdeel juist het grootste pluspunt. De Career Mode doet namelijk al snel denken aan het bekende spel Football Manager. Je hebt als speler veel meer te zeggen over jouw team. De nadruk is gelegd op de ontwikkeling van de grote talenten in het team. De jonge voetballers met veel talent kunnen in jouw team uitgroeien tot de beste spelers ter wereld. Hoe meer speeltijd jij de talenten gunt, des te beter zij zullen worden. Je kan aan de ERV zien of een voetballer over de benodigde potentie beschikt.

In FIFA 21 is het ook essentieel om de voetballers op de correcte positie te plaatsen in het elftal. Een rechtsback die in de voorhoede speelt krijgt een zogeheten ‘downgrade’. Dat geldt voor alle spelers die niet op hun favoriete positie zijn opgesteld. Daarnaast kan jij in de Career Mode ook flink aan de bak op het trainingsveld. De goede trainingen bij de juiste spelers hebben vanzelfsprekend een positief effect.

Conclusie

De echte fans van de FIFA games zullen FIFA 21 zeker niet links laten liggen. Het videospel beschikt weer over de verslavende speelelementen van de voorgaande edities. De hoop op een knaller uit één van de pakketjes is ook nu weer groot en zeker niet ondenkbaar. De afgelopen maanden is het duidelijk geworden dat er meer sterspelers op de markt zijn vrijgegeven dan voorgaande jaren. De Career Mode is beter dan ooit en dat is toch wel een enorm voordeel.

Marco Demoet

Review: FIFA 21