Het nieuwe uittenue van het Nederlands elftal

het nieuwe uitshirt

Het Rijksmuseum gaat pas op 13 april officieel open, maar wij mochten vandaag al een kijkje nemen. Op uitnodiging van Nike waren we in de indrukwekkende voorhal van het vernieuwde museum.

Daar was vandaag de presentatie van het nieuwe uittenue van het Nederlands voetbalelftal. Na een welkomstwoord van museumdirecteur Erik van Ginkel, was het woord aan Louis van Gaal. Het is altijd een genot om naar die man te luisteren. Ook deze keer. Hij vertelde over zijn laatste bezoek aan het Rijksmuseum (50 jaar geleden) en over de abdicatie, maar vooral over het Nederlands elftal. Vol passie vertelde hij over de ambitie om te kwalificeren voor het WK in Brazilië en de verjonging van de selectie. Over het nieuwe shirt was hij kort maar krachtig. Dat is heel mooi geworden.

in de voorhal

Ontwerper Floor Wesseling mocht meer vertellen. Hij had zich flink verdiept in de Nederlandse geschiedenis bij het ontwerpen van het tenue. Hierbij heeft hij ondermeer gekeken naar het eerste officiële shirt van Nederland, maar de ook naar Nederlandse schilders. De belangrijkste daarvan is Theo van Doesburg. Hij borduurde voort op het werk van Mondriaan door de kenmerkende abstracte werken te kantelen. Vooral het kunstwerk Contra-Composition of Dissonances, XVI uit 1925 is goed te herkennen in het nieuwe shirt.

Tot slot kwamen 3 spelers het nieuwe tenue tonen. Een trotse Adam Maher, Kevin Strootman en Ricardo van Rhijn hadden hiervoor de eer. In een kort vraaggesprek lieten ze blijken dat ze het shirt erg mooi vonden, maar vooral de ambitie om hierin te schitteren kwam duidelijk naar voren.

Het nieuwe tenue van Nederland is gemaakt van gerecycled polyester. In elk tenue zijn 13 pet-flessen verwerkt.

interview

Nieuw tenue

theo van doesburg

nike in het rijksmuseum