Oppo’s vlaggenschip, de Find X6, blijft exclusief aan China en zal de Nederlandse markt dus niet betreden. Daarom hoopt het met de nieuwe Reno 11F een meer premium aansluiting te vinden voor het middensegment.
De afgelopen weken nam ik mijn tijd om erachter te komen voor wie de Oppo Reno 11F bedoeld is. Gericht op de jongere klant, die wel waarde hecht aan een aantal belangrijke features. Zo moet de telefoon lang meegaan, moet het de meeste zaken aankunnen en snel op te laden zijn. Oppo slaagt erin om dit in een toestel te verpakken, wat op sommige plekken premium voelt, maar waar onder andere de afgesneden hoekjes zichtbaar zijn om de lage prijs te kunnen garanderen. De Oppo Reno 11F is namelijk een sterke speler in het middensegment en dat begint al bij het openen van de doos.
Voelt premium
Wanneer je het toestel namelijk vastpakt, merk je direct de kunststof behuizing met een matte afwerking op de achterzijde die geen vingerafdrukken achterlaat. Het toestel is daarbij fraai dun en verbazingwekkend licht. Ook verkrijgbaar in het zwart kreeg ik de groene variant mee om te testen en het is een kleur die eruit springt, zeker wanneer hij in meeting op tafel ligt tussen de andere toestellen. Het camera eiland is rechthoekig op de inmiddels standaard plaats en kent een drietal camera’s, waarover zo meteen meer. Onder deze twee camera cirkels vinden we de tekst Innovative AI Camera. Uiteraard is met de meest recente Google Updates iedere camera voorzien van AI-vaardigheden tijdens het fotograferen en erna, maar Oppo heeft er zijn eigen twists aan meegegeven. Aan de rechterzijde huist de powerknop en volume rocker, wat ik waardeer omdat het allemaal te bereiken is met je duim. Het scherm aan de voorzijde heeft fraaie smalle randen die gelijk zijn aan alle kanten, waardoor het 6,7 inch AMOLED scherm nog beter tot zijn recht komt. Dit scherm kent 120Hz refereshrate en kent OLED paneel 10bit kleuren, iets wat we bijna niet zien in deze prijsklasse.
Mooi scherm, matige specs
Een premium look en feel dus, maar ergens moet bezuinigd worden en dat vinden we op meerdere plekken terug. Het scherm, snel en rijk aan kleur als het is, kent een maximale resolutie van FHD+ (2412×1080), wat ik persoonlijk een slim punt vind om in te leveren. De winst van een 4K scherm op een telefoon is niet heel groot en is voornamelijk voelbaar in de batterijduur. Binnenin vinden we ook geen Snapdragon chipset, maar een Mediatek Dimensity 7050, wat een flinke teleurstelling is. In vergelijking met zijn concurrenten is dit een zwakke chip die prima is voor email, browsen en whatsapp, maar zodra je er wat meer druk op zet dan merk je de beperkingen. Vergelijk het met de chips die zusterbedrijf OnePlus bijvoorbeeld in zijn Nord-serie en tablet gebruikt, de Dimensity 9000, en je hebt met een aanzienlijk zwakker toestel te maken. Qua geheugen zit je goed met 8GB die uitbreidbaar is naar de 3.1 UFS opslagruimte van 256GB.
Snelladen, ook als het vriest
Het toestel is voorzien van een zeer competente 5000 mAh batterij, die met 67W fast charging op te laden is. Dit blijft één van de grootste redenen om een Android toestel te nemen van Oppo of OnePlus; een paar minuten laden en significante charge hebben om de dag mee door te komen werkt bevrijdend. De SuperVOOC charging laadt het toestel van compleet leeg naar 100% in 50 minuten en zal dit zelfs met -20 graden Celcius doen volgens Oppo. Het gebruikt hiervoor dezelfde methodiek als bij elektrische auto’s ingezet wordt, waarbij de batterij eerst op temperatuur gebracht wordt voordat het laden begint. Onder de noemer van de duurzaamheid vind je echter geen oplader in de doos, enkel de kabel. Met hoe dik de doos is zonder deze oplader is, kan ik me niet voorstellen dat dit eerlijk gezegd veel verschil maakt en vooral een last is voor de consument. Kopen zij namelijk niet de juiste lader, dan wordt het opladen aanzienlijk langzamer.
Prima camera’s
De camera’s op de Oppo Reno 11F zijn redelijk goed met een 64MP hoofdcamera die een f/1.7 aparture kent voor goede resultaten in laag licht. Daaronder vinden we een prima 8MP ultrawide camera die een hoek van 112 graden heeft en een aperture van f/2.2. Wisselen tussen de twee camera’s geeft een lichte vertraging maar heeft geen opvallend kleurverschil. Als laatste vinden we er mijn persoonlijke pet peeve en dat is een 2MP macro camera. Deze resoluties zijn zo laag dat je beter een normale foto kunt inzoomen voor hetzelfde resultaat. Oppo lijkt dit te weten, want om hem te gebruiken moet je graven onder more “more” menu. Draai het toestel om en je vindt een degelijke 32MP selfie camera waar een f/2.4 aperture voor geldt dus draai de telefoon maar om voor de groepsfoto in de avond.
AI en Ads
Nu we de hardware van de camera’s gehad hebben, kunnen we dan naar dat statement van de AI camera. Net als Apple, Samsung en de Google Pixel kun je op een foto het onderwerp ingedrukt houden en eruit halen om als sticker te sturen en ook de magische gum van Google zit in de native Oppo foto app. Hiermee haal je ongewenste personen of voorwerpen uit je foto’s door ze letterlijk weg te gummen. Verder doet de camera de standaard dingen die je inmiddels verwacht, zoals filters, beauty opties en meer, maar nergens onderscheiden de mogelijkheden van de Oppo Reno 11F zich van zijn concurrenten. Wat wel anders is, is Oppo’s Color OS als schil over Android. Al jaren één van de fijnere in looks, feel en functies, moet ik wel zeggen dat het steeds meer rommel begint te bevatten. Zo kwam mijn homescreen met een een hele stapel vooraf geïnstalleerde apps die ik niet wil, zoals Facebook, Amazon, Candy Crush en meer.
Daarnaast geeft het een mogelijkheid om iedere keer als je het toestel oppakt een andere wallpaper te hebben. Swipe je dan opzij, dan krijg je er nog een paar. Een leuk idee, maar jammerlijk zit dit vol met gesponsorde dingen. Onder in het lockscreen zit een knop om de bron van de foto te bekijken en dit kunnen websites variërend van BangShowBizz tot CNN zijn. Het geeft ook gekke suggesties als dat het me een lockscreen achtergrond gaf van een ingestort gebouw: dit zal de leidende foto voor dit nieuwsartikel geweest zijn, maar een heel leuke achtergrond voor mijn telefoon maakt het niet. Als laatste opmerkelijke ding wil ik nog het updatebeleid benoemen: Oppo levert twee grote Android versie updates voor het toestel en een drie jaar aan security updates, wat gek is gezien de vierjarige messaging rond het toestel.
Conclusie
De Oppo Reno 11F is misschien niet zo revolutionair zoals de woorden onder de camera doen beloven, maar we vinden hier een zeer solide middenklasser. Het toestel kent wat sterke kanten, zoals zijn bouw en hoofdcamera en fast charging, maar levert ook in met matige specs en de afwezigheid van de oplader in de doos. Overall een prima toestel voor de persoon wiens telefoon langer mee moet en niet te veel kan of wil uitgeven.
Sander Noordijk
Foto’s gemaakt met de Oppo Reno 11F