Review: Oppo A17, waar voor je geld

Oppo A 17

Een nieuwe smartphone kopen is vaak een kostbare aangelegenheid. Voor sommigen is die hoge prijs het waard omdat ze werkelijk alles doen met die telefoon. Anderen hebben eigenlijk alleen maar behoefte aan een toestel waarmee je kunt bellen, appen, surfen en fotograferen. Voor die doelgroep heeft Oppo de A17 gemaakt.

Als je het toestel in je handen hebt denk je dat je te maken hebt met een premium smartphone. Hij ligt lekker in de hand, de achterkant van nepleer ziet er mooi uit en de telefoon heeft twee grote camera’s. Nergens heb je het gevoel dat de Oppo A17 slechts €179,- moet kosten in de winkel. Zet je de telefoon vervolgens aan en ga je deze gebruiken, dan zul je ook merken dat de A17 heel veel geeft voor de scherpe verkoopprijs.

Natuurlijk moet je geen wonderen verwachten van een smartphone die een fractie kost van de topmodellen die overal in de winkel liggen. Oppo heeft wel degelijk zijn best moeten doen om een goedkoop toestel te maken en dat gaat dus ten koste van de specificaties. Je hebt dus te maken met een goedkopere opties voor vrijwel elk onderdeel. Vaak zijn dat logische keuzes, maar soms ook niet.

Aansluitingen

Vol verbazing zien we dat de Oppo A17 opgeladen moet worden via micro-USB in plaats van USB-C. Dat neemt ons even wat jaren terug in de tijd, maar waarschijnlijk zal dit voor Oppo flink wat schelen in de productiekosten. Ook ouderwets, maar wel aangenaam is dat je gewoon je bedrade koptelefoon of oortjes kunt inprikken in de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Ook iets wat nieuwe modellen niet meer hebben, maar voor sommige gebruikers nog best handig.

Wat wel helemaal van deze tijd is is het besturingssysteem. De Oppo A17 draait op ColorOS 12.1 dat is gebaseerd op Android 12. Alle moderne opties van dit besturingssysteem zijn dus gewoon in huis. Dat maakt kiezen voor een goedkope A17 een slimmere keuze dan het kopen van een smartphone van een paar jaar oud. Daar loop je het risico dat apps niet meer goed werken of ondersteund worden. Die ontwikkelingen gaan best hard tegenwoordig.

Camera

Het allergrootste pluspunt van de Oppo A17 is de camera. Deze heeft 50 Megapixels en doet zijn werk naar behoren. Je merkt wel dat als je deze gaat vergelijken met een duurder toestel dat het allemaal wat langzamer gaat. Dat is eigenlijk ook de algehele tendens bij de Oppo A17. Alles is net even wat langzamer. Het geluid uit de speakers is net wat minder helder en het beeldscherm net wat minder scherp en gedetailleerd. Daar voor in de plaats heb je wel een prima toestel in je zak voor een prijs waar je niet failliet aan gaat of een lening voor af hoef te sluiten.

Bellen, appen, internetten doet de Oppo A17 allemaal hartstikke goed. En de foto’s zijn ook best ok. Qua prijs/kwaliteit-verhouding ga je geen betere telefoon vinden.

Oppo A 17