Review: Oppo Find X2 Pro

Review: Oppo Find X2 Pro

Met de Find X2 Pro zien we Oppo een gooi doen naar het maken van het ultieme vlaggenschip. Zware specs, een prachtig scherm en een indrukwekkende camera zorgen ervoor dat de Find X2 Pro spectaculair is op elk vlak.

Haast alles wat je aan het plafond van de huidige smartphones ziet, vind je terug in Oppo’s nieuwste telefoon. Nu is Oppo doorgaans niet de naam die je direct in het rijtje van Apple, Samsung, Google Pixel en OnePlus zou scharen, maar door de Find X2 Pro dergelijk uit te kitten houdt deze uitstekend stand tussen al dit geweld. Daarbij is het toestel voorzien van een zeer premium aanvoelende leren achterzijde met gouden accenten, wat de telefoon ook lekker laat vasthouden.

Betere specs vind je op het moment niet

Zo trapt het toestel af met de hoogst beschikbare spec van Qualcomm’s Snapdragon, de 865, welke een flitsende werking garandeert. Combineer dit met de stevige 12 GB aan RAM en je hebt een toestel dat razendsnel zaken opent en uitstekend in staat is om te multitasken. Het pinnen van applicaties in het geheugen is voor de Oppo Find X2 Pro geen enkel probleem en iets wat ik eenieder aanraad voor veelgebruikte applicaties.

Visueel wordt dit alles nog meer duidelijk gemaakt door de 120 hertz refreshrate van het prachtige 6.7 inch OLED scherm. Moeilijk te vangen op beeld, is dit echt iets dat je moet ervaren. Het verdubbelen van deze verversingsgraad zorgt voor nog soepeler scrollen, wat enorm zacht aan de ogen is, maar komt helemaal tot zijn recht in gaming. Uiteraard komt dit wel met een prijs en dat is een hoger batterijverbruik. Is dit het je niet waard, dan biedt de Find X2 Pro ook mogelijk is om dit handmatig vast te zetten op lagere refreshrate of dynamisch te laten aanpassen wanneer nodig. Het scherm zelf is curved, waardoor het beeld iets langs de twee zijden uitloopt. Ondanks dat het quick menuutje handig is, ben ik niet de grootste fan van deze schermen omdat het te gemakkelijk is om per ongeluk dingen aan te raken.

De beste camera’s op de markt

De echte ster van deze telefoon is echter de set aan camera’s te beginnen met de 48 MegaPixel camera wiens standaard foto’s in 4K gemaakt worden met een prachtige kleurenbalans. Schakel je over naar de volle 48MP maken de 8MB grote 8K foto’s flinke indruk. Het grootste wapenfeit is echter dat geen enkele camera op de markt de ware kleuren toont zoals de Oppo Find X2 Pro doet. Op het eerste oog komt dit wat kouder over, omdat we inmiddels zo gewend zijn aan de heftige post processing en heftige kleurverzadiging van de concurrenten. Kijk je echter goed, dan zie je dat deze foto’s trouw zijn aan de natuur en uiteraard nog wel degelijk knallen door HDR. De wide angle lens schiet met dezelfde kwaliteit en het wisselen hiertussen verloopt zo soepel.

Review: Oppo Find X2 Pro

Fotografeer je echter iets wat dichtbij is, dan schakelt de Oppo Find X2 Pro automatisch over naar een Macro modus wat enorm scherpe plaatjes oplevert en detail perfect weet te vangen. Hetzelfde kan gezegd worden over de 13 MegaPixel telefoto camera waarmee het zaken van ver weg mijlen beter dan zijn concurrenten dichtbij haalt. De extra digitale zoom die daarna overneemt wordt al gauw minder praktisch door het verlies in kwaliteit, maar de bizar goede 5x optische zoom zou meer dan genoeg moeten zijn voor mooie foto’s. Die trend zet zich ook voort in het donker; niet alleen van de nachtmodus, maar ook bij de standaard foto’s stond ik verbaasd van hoeveel het plaatje wordt opgelicht

De selfie camera is in de linkerbovenhoek van het scherm geplaatst wat functioneel prima is, maar de notificatiebalk met een insprong laat beginnen. De kwaliteit hiervan is overigens, net als de overige camera’s, uitstekend.

In het dagelijkse gebruik

Als dagelijkse telefoon genoot ik van de Oppo Find X2 Pro. Het toestel is groot, maar ligt verbazingwekkend goed in de hand en presteert snel onder alle omstandigheden. Van snel unlocken en iets lezen aan de hand van de vingerprint-scanner onder het glas tot een snelle foto schieten. Toch zijn er ook wel kleine dingen om op te merken. Zoals dat je behoorlijk moet bewegen om het quick menu van de bovenkant naar beneden te halen, iets wat OnePlus beter oppakt door een downswipe op iedere plek toe te staan. Je raakt ook al snel gewend aan het supersnelle opladen tot 65W, waarmee de telefoon half vol is met een kleine 20 minuten opladen. De batterij zelf is met 4,260mAh niet de grootste, maar nog steeds meer dan genoeg om de dag mee door te komen. Jammer genoeg kent de Oppo Find X2 Pro geen wireless charging waar dit steeds meer de norm begint te worden.

Verder mist het toestel, zoals de meeste flagships tegenwoordig, de headphone jack, al komt het toestel met een prima USB-C oortelefoontje. Draadloos verbinden is natuurlijk wel de standaard tegenwoordig en ook al bleek het streamen van muziek naar mijn Bose headset prima, maar kende ik problemen met bellen. Dit lijkt echter niet iets dat niet met software op te lossen moet zijn, dus zou ik niet te zwaar aan te tillen op de langere termijn.. Daarnaast mist het kleine optimalisaties als alert een slider om de telefoon snel in een stille modus te zetten.

Oppo’s eigen inbreng qua software kan ik wel goed waarderen. Het oogt meer als een standaard android-versie, simpeler en cleaner dan voorheen. Ook zijn Oppo’s eigen applicaties beschikbaar naast die van Google en kun je dus kiezen welke je gebruikt. Zo werk ik liever met de native Gmail app, maar vond ik de berichten-app van Oppo weer beter.

Conclusie

Aan het einde van de dag heeft Oppo de stap gemaakt om echt de optimale hardware samen te brengen in een telefoon die waardig is om een vlaggenschip genoemd te worden. Het toestel is prachtig om te zien door het unieke uiterlijk met de leren achterzijde, gouden accenten en het prachtige scherm. Deze schoonheid staat niet in de weg van de razendsnelle prestaties waarbij vooral de rekenkracht, diens mogelijkheid tot multitasken en de 120 Hz refreshrate die alles zo soepel laten ogen. Maar het meeste indruk maken de camera’s, die van mega ver tot heel dichtbij in ware natuurtonen kunnen fotograferen. Een paar kleine tekortkomingen en rimpels kunnen niets veranderen aan het feit dat je met de Oppo Find X2 Pro een fantastisch en vooral toekomst vast toestel in huis haalt mede doordat het 5G ondersteunt.

Sander Noordijk

Review: Oppo Find X2 Pro

Review: Oppo Find X2 Pro

Review: Oppo Find X2 Pro

Review: Oppo Find X2 Pro