Review Poco F4GT

Poco F4GT

Gaming phones zijn een eigenaardig dier. Vaak zijn ze groot, zwaar en voorzien van een opvallend uiterlijk. Poco’s F4GT is net zo sterk en voorzien van een geheim wapen, terwijl het niet anders oogt dan het gemiddelde flagship toestel.

Nee, op de Poco F4GT zitten geen kleurrijke ledstrips en opvallend grote ventilatoren of extra USB poorten om het opladen je gaming sessie niet in de weg te laten zitten. Er is een gele editie, maar zo extravagant als een ROG Phone wordt het nergens. Dit toestel ligt in de hand als een reguliere telefoon, zij het iets zwaarder, maar komt met één gaming specifieke eigenschap: twee uitklapbare fysieke schouderknoppen om jouw gaming sessies nog beter te maken.

Een echte krachtpatser

Deze schoudertoetsen komen tevoorschijn wanneer je de bijbehorende schuifjes opent. Doe je dat niet, dan heb je een regulier ogend toestel met een stevig voelend aluminium frame wat ook een volume rocker en powerknop met vingerafdruk sensor huist. Rondom vinden we glas, waar de voorzijde van het ijzersterke Gorilla Glass Victus gemaakt is. Daaronder tref je het 6,67″ AMOLED scherm met een waanzinnige 120Hz refresh rate en diepe kleuren. Het geheel wordt aangedreven door de top-of-the-line chipset Snapdragon 8 Gen-1 en is met 12GB geheugen en 256 GB aan opslag ontzettend krachtig.

Voelbare snelheid

Die kracht is overal voelbaar. In regulier gebruik merk je dat je heerlijk soepel door internetpagina’s, reddit en instagram scrollt. Maar ook hoe snel het toestel ontgrendelt of wisselt tussen applicaties. De snelheid is niet alleen gelimiteerd tot de software, want zodra je batterij leeg begint te raken, dan heb je deze in een mum van tijd weer vol met de 120W (!) Fast charging. Ter vergelijking is de razendsnelle OnePlus 10 Pro “slechts” voorzien van 80W snel opladen. Het resultaat is dat de 4700 mAh batterij van compleet leeg naar 100% vol in 22 minuten gaat. Ik spreek vaak over het belang van fast charging; hoe het je dag verandert wanneer je een dag aan charge kunt opladen terwijl je je spullen pakt om te gaan en de Poco F4GT brengt dit tot nieuwe hoogten.

It’s in the game

Maar als deze capaciteiten komen samen wanneer je het toestel op zijn falie geeft met een paar stevige games. De schoudertoetsen of trekkers hadden een merkbaar effect. In iedere game trek je een menuutje over het scherm waar je de knoppen toewijst aan een plek op het scherm, snel en simpel. De knop voor het afvuren van je wapen in Call of Duty mobile bijvoorbeeld of de standaard en wide area attack in Diablo Immortal voelden beiden als een goede fit. Er is wat travel, maar niet te veel waardoor het een voelbaar effect is zonder dat het teveel moeite kost. Gezien we de specs mee hebben besloot ik ook all out te gaan met de grafische opties, wat er in de vreselijk gemonetariseerde Diablo mobile game toe leidde dat het toestel erg heet werd. De actie was er echter niet minder om, waar ik geen vertragingen bespeurde of houterige animaties. Ook qua emulatie kon ik het toestel aardig ver pushen – exact wat ik van een krachtig toestel als deze verwacht.

Schappelijk geprijsd

Het zal je dan ook verbazingwekkend dat de Poco F4GT niet voor de prijs van een vlaggenschip telefoon gaat. Het instap model met 8GB RAM en 128GB opslag begint bij €450 waar de 12GB/256GB variant al voor €699 van jou kan zijn. Wanneer opslag niet mega belangrijk is, we leven in een cloud gebaseerde wereld, zou ik zeggen dat de meeste mensen met het 8GB model gemakkelijk uit de voeten kunnen. Maar zelfs de grote broer is qua prijs niet te vergelijken met de concurrentie. Waar lever je dan op in? Heel simpel: de camera’s. Je vindt hier een prima 64MP hoofdcamera met de IMX686 sensor van Sony. Dezelfde adviezen gelden hier als bij de meeste midrangers en dat is dat je er onder goede lichtomstandigheden goede foto’s maakt. Wordt het licht zwakker, dan lijden de foto’s hieronder evenals wanneer je naar de 8MP ultra wide wisselt. En zoals traditie dicteert, wordt het trio afgerond door een waardeloze 2MP Macro camera. Xiaomi’s MIUI levert een aantal leuke software features waardoor dit een prima camera is om te gebruiken, maar het haalt het niet bij de flagships. En dat hoeft niet, de Poco F4GT weet wat het is en doet dat uitstekend.

Conclusie

De Poco F4GT is een schappelijk geprijsd kanon van een telefoon. Het heeft alle grote specs die je van de toptoestellen verwacht onder andere een prachtig 120Hz AMOLED paneel. De fysieke schouderknoppen voelen prettig en voegen daadwerkelijk iets toe in games, wat het hoofddoel van het toestel moet zijn. Toch oogt de Poco F4GT niet als een gaming phone, maar één die ook gewoon in de vergadering op tafel kan liggen. Tel daar de snelle ervaring, de prettige Xiaomi MIUI software en de waanzinnige 120W fast charging en je hebt een dijk van een toestel, wat enkel inlevert op zijn camera’s.

Sander Noordijk

Poco F4GT