Seattle, muziekstad met een donker randje

seattle

Tot begin jaren ’90 was Seattle bekend als gezichtsloze havenstad die merken als Starbucks, Boeing en Amazon voortbracht. Daarna werd het vooral een muziekstad, waar de ene na de andere band wereldwijd doorbrak. Er hangt echter een sinistere wolk boven de toch al regenachtige stad, omdat veel van deze artiesten te vroeg zijn overleden. Nog steeds zie je overal resten van de veelbewogen grunge-periode.

Auto huren in Seattle

In het centrum van Seattle heb je geen auto nodig. Wil je er een tot je beschikking hebben, bijvoorbeeld om de ontstaansplek van Nirvana oostwaarts van de stad te bezoeken, verdiep je dan in de verkeersregels. Niet dat je de lokale autoverzekering vergelijken moet – deze is ook hier meestal inbegrepen – maar het is handig om te weten dat de wetten op de weg per staat verschillen. Zo gelden ook in de staat Washington specifieke regels als het gaat om maximumsnelheden, voorrang en telefoneren.

Iconen

De scene met de door de muzikanten zelf zo gehate geuzennaam grunge heeft sinds de hoogtijdagen een donker randje. Dat slaat op de dissonante gitaarriffs en agressieve vocalen en drums, maar ook op de vele jong gestorven iconen. Onlangs verruilden Screaming Trees-zanger Mark Lanegan en Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins het tijdelijke voor het eeuwige. Ze werden voorgegaan door Chris Cornell (Soundgarden), Layne Staley (Alice In Chains), Andrew Wood (Mother Love Bone) en nog een hele trits gezichts- en geluidsbepalers, onder wie aanvoerder-tegen-wil-en-dank Kurt Cobain. Op anderhalf uur rijden ligt zijn geboorteplaats Aberdeen, met de beroemde brug waaronder hij sliep. Nog altijd is dit een bedevaartsoord voor fans. Op het toegangsbord langs de weg prijkt de tekst Come As you Are, de derde track op dit baanbrekende album.

The Crocodile en MoPOP

Allemaal traden ze wel een keer op in de zaal aan 1st Avenue die nog steeds een belangrijk podium is. Je zou The Crocodile het Amerikaanse equivalent van de Cavern Club kunnen noemen, het zaaltje in Liverpool waar The Beatles debuteerden. Pak ook de metro naar het indrukwekkende Museum of Pop Culture (MoPOP), dichtbij de beeldbepalende Space Needle. De gelijknamige stichting bracht in 2020 dit mooie eerbetoon aan Alice In Chains, waarin je meteen een mooi inkijkje in het museum krijgt.

Eigen winkel op de luchthaven

Welk platenlabel heeft nou een eigen winkel op een belangrijke luchthaven? Nou, Sub Pop bijvoorbeeld, de platenmaatschappij die Soundgarden en Nirvana hun eerste contracten gaf. Hier scoor je cd’s en vinyl, shirts en andere memorabilia van je muzikale en onvergetelijke reis. Grappig detail is dat je door de intercom op de hele luchthaven Mudhoney-frontman Mark Arm hoort waarschuwen dat je op zakkenrollers moet letten.