De Mississippi Country Music Trail eert Johnny Cash

Mississippi Country Music Trail

De Amerikaanse staat Mississippi zit barstensvol muziekgeschiedenis. De Mississippi Country Music Trail laat toeristen en lokale bewoners kennismaken met al die rijkdom door het plaatsen van borden op iconische locaties.

Op 14 mei is in het stadje Starksville een bord onthuld dat stilstaat bij Johnny Cash en zijn liedje Starkville City Jail in het bijzonder. Het nummer kreeg bekendheid toen Cash het speelde tijdens het legendarische optreden in de gevangenis van San Quentin. Voor de gevangenen in het publiek deelde Johnny Cash zijn eigen ervaring in de gevangenis.

In mei 1965 speelde Cash met zijn band op de Mississippi State University. Na afloop reisden ze door naar Starksville voor de overnachting. Blijkbaar was het daar erg gezellig, want die nacht is Johnny Cash opgepakt terwijl hij stomdronken bloemen aan het plukken was. Dat leverde hem een boete van 30 dollar en een nachtje cel op. Cash bracht de nacht door in de Oktibbeha County Jail, maar noemde het nummer dat hij daarover schreef Starkville City Jail.

Marty Stuart

Deze gebeurtenis is nu vereeuwigd met het plaatsen van een bord met uitleg over dit stukje muziekgeschiedenis. Het bord staat op de hoek van Mississippi 182 en Jackson Street en is het 35ste bord van de Mississippi Country Music Trail. Deze trail is opgezet door Marty Stuart, die vanaf 1980 gitaar speelde in de begeleidingsband en in de jaren ’80 getrouwd was met Cindy Cash, de dochter van Johnny en zijn eerste vrouw Vivian Liberto.

Verspreid door Mississippi staan nu dus 35 borden, die verwijzen naar belangrijke personen en gebeurtenissen in de countrymuziek. Op de website van de Country Music Trail kun je alle locaties bekijken. Wellicht een mooie inspiratie voor een roadtrip. Ook is er in Mississippi een Blues Trail te vinden die op dezelfde manier werkt.

Mississippi Country Music Trail

Mississippi Country Music Trail
Marty Stuart onthulde de marker