Sokken in sandalen en andere ‘post-corona’ modetrends

sokken in sandalen

De gevreesde modefout waar we vroeger allemaal om moesten lachen is terug: sokken in sandalen. Bij sokken in sandalen denk je al gauw aan stijlloze figuren. Toch heeft de bespotte combinatie een stijlvolle intrede gedaan in de modewereld, dankzij modeontwerpers, beroemheden en influencers.

Tot voor kort was het nog een grote modeflater. Door de modewereld wordt de opkomst van modemissers zoals sokken in sandalen, ook wel ugly fashion genoemd. Deze term wordt gebruikt door de mode-industrie om minder flatterende items aan te duiden die eerder als modefout werden gezien. In een jaar waarin we allemaal prioriteit geven aan comfort vanwege het werken vanuit huis, is het niet gek dat de populariteit van minder charmante outfits toeneemt. Het lijkt er dus op dat we deze trend hebben te danken aan de pandemie. Dit is niet de enige controversiële trend van dit modeseizoen. Dit betekent dat wellicht jouw guilty pleasure dit jaar ineens de nieuwste modesensatie kan zijn. Sokken in sandalen zijn namelijk niet de enige modetrends die terug zijn gekomen. Zo maakten ook het vissershoedje, joggingspakken en Crocs een comeback naar onze kledingkasten.

Lelijke schoenen

Wat is er tegenwoordig met schoenen aan de hand? Hoge hakken lijken passé, ten gunste van de alomtegenwoordige sneakers, maar niet uitsluitend sneakers. De zogenaamde dad shoes, die onder de naam “ugly shoes” te vinden zijn, zijn ook een modetrend van het moment. Zoals de naam doet vermoeden, doen ze denken aan de lompe schoenen van je vader. Typerend zijn dan ook te grote zolen en dikke veters.

In dezelfde geest zijn Crocs, de ultieme lelijke schoenen, sinds enkele maanden bezig aan een comeback. Crocs zijn lang een voornamelijk comfortabele schoen geweest. Ze zijn populair bij werknemers in de zorg, kleine kinderen en mensen die normale schoenen oncomfortabel vinden. Een echt fashion-item is de Croc zeker niet geweest. Maar recentelijk hebben de omstreden schoenen het sociale medium TikTok veroverd, waarbij (Gen-Z en Gen-Y) gebruikers hun Crocs met aanpassingen laten zien in hun video’s. Ze zijn ook gezien bij beroemdheden die bekend staan om hun goede modegevoel, zoals Justin Bieber.

De ‘lelijke’ sandalen trend past perfect in dit rijtje én is te combineren met de sokken in sandalen trend. Ze zijn uitgegroeid van favoriete toeristen- en vaderskledij tot nu een absolute must-have. Wat is een ‘lelijke’ sandaal? Deze sandalen zijn praktisch (vaak met klittenband), vaak lomp, en in de rechttoe rechtaan zin vooral ‘lelijk’. Simpel gezegd zijn dit sandalen die je doen denken aan wat je vader zou kunnen dragen op een vakantie naar de zon. Hierbij kun je denken aan sandalen van merken zoals TEVA en Birkenstock.

Joggingbroeken

De joggingbroek is niet langer gereserveerd voor sportieve types of rondhangende jeugd. Ook de joggingbroek wordt meer buitenshuis geaccepteerd sinds de pandemie. Met een joggingbroek maak je niet alleen een modestatement maar je creëert zelfs een gestylede look met de juiste joggingbroek. Uiteraard niet dat afgetrapte ding waarmee je op de bank zit, maar eentje van een tof merk. Of je nu op zoek bent naar een sportieve of modieuze joggingbroek, de Nike Tech Fleece heren productlijn heeft beide. Deze lijn is bij de fans dan ook zeer geliefd vanwege het technische materiaal in combinatie met de hippe uitstraling.

Oversized broek

Een paar jaar geleden wilde je niet dood gevonden worden met wijde broeken, maar nu is de wijde broek niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Er is slecht nieuws voor wie nog gek is op zijn of haar skinny jeans, want dit silhouette begint verleden tijd te worden. Sterker nog, er is een nieuwe variant op de wijde broek: de oversized broek. Bij deze trend lijkt het wel hoe wijder de jeans, hoe beter. Dit is dus wat anders dan de flared broek die pas uitloopt vanaf de knieën. De gehele pijp is zo wijd mogelijk bij de baggy trend. Dat betekent ook meteen heerlijk comfortabel. Kun je het nog niet voorstellen? In de jaren negentig waren deze broeken niet voor niets zo populair, ze doen je benen namelijk direct een stuk langer lijken.
Fun fact: volgens TikTok video’s van generatie Z zijn millennials en oudere generaties te herkennen aan het (nog steeds) dragen van onder andere een skinny broek. Oftewel, dan wordt je dus officieel als oud gezien. Een ander typisch millennial kenmerk volgens de jongere generaties is de zijscheiding.