Stilte op sokken in Museum Voorlinden

Stilte op sokken
Foto’s: Museum Voorlinden

Voor veel mensen is een bezoek aan een museum heerlijk ontspannend, maar er zijn ook mensen die slecht tegen drukte kunnen. Voor deze groep is het lastig om te genieten van kunst. Gelukkig zijn er steeds vaker prikkelarme initiatieven in musea, zoals Stilte op sokken in Museum Voorlinden.

Het Stilte op sokken-uur werd geïntroduceerd om bezoekers de kans te bieden met volle aandacht te genieten van de solotentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone. Dat bleek een zeer groot succes: in no-time waren alle tijdsloten voor dit prikkelarme bezoek uitverkocht. Op groot verzoek is het Stilte op sokken-uur daarna vaste waarde van Voorlinden geworden.

Suzanne Swarts, directeur van museum Voorlinden: “Elke zaterdag en zondag gaat het museum een uur eerder open, om 10 uur, voor een select groepje mensen. De mobiele telefoons gaan op stil, piepende schoenen worden opgeborgen in de gratis kluisjes en we vragen bezoekers de gesprekken voor na 11 uur te bewaren, wanneer de andere bezoekers komen.”

Een kaartje voor het stilte op sokken-uur kunnen bezoekers tevoren online boeken via tickets.voorlinden.nl of kopen aan de balie om 10 uur op zaterdag- of zondagochtend. Hiervoor gelden de reguliere tarieven. Na het Stilte op sokken-uur kunnen bezoekers gewoon in het museum blijven.

Overprikkeling

Zeker 6 miljoen Nederlanders, ongeveer 35 procent van de bevolking, heeft last van overprikkeling. Dat blijkt uit cijfers van stichting Onbeperkt Genieten. Veel mensen hebben moeite met drukke mensenmassa’s of ondervinden hinder van een overdaad aan geluiden. Het gaat om mensen van alle leeftijden die een lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis hebben. Bijvoorbeeld door burn-out, longcovid, autisme of hersenletsel.

Stilte op sokken