Sonnema viert jubileum met nieuwe Berenburg

Sonnema 1860 Berenburg

In 1860 begon Fedde Sonnema uit Dokkum met de productie en verkoop van Berenburg. Om bij het 120-jarige jubileum stil te staan is er een gloednieuwe variant bedacht: de Sonnema 1860.

Alhoewel Berenburg ooit is bedacht in Amsterdam door kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg moet je bij het drankje toch vooral aan het noorden van ons land denken. In Friesland, Groningen en Drenthe is Berenburg nog steeds mateloos populair, maar er zijn ook liefhebbers in de rest van het land te vinden. Met deze “160 jier edysje” van Sonnema zouden zomaar nieuwe fans kunnen ontstaan.

Je zou Berenburg namelijk een alternatief voor gin kunnen noemen. Het is namelijk geen kruidenbitter, zoals sommige mensen wel denken, maar een drank op basis van jenever met getrokken kruiden. Als je de fles Sonnema 1860 openmaakt, ruik je direct de jeneverbessen die je doen denken aan jenever en gin. Door te kiezen voor andere kruiden dan de meeste ginmakers en door de kruiden te trekken ontstaat een drankje dat net even anders maar net zo lekker als gin is.

Geheim

Het recept voor zowel de originele Berenburg van Sonnema als van de Sonnema 1860 zijn geheim, maar een paar smaakmakende ingrediënten zijn wel bekend. In de 1860 gaat naast jeneverbes bijvoorbeeld laurierblad, sinaasappel (zowel bittere als zoete), sandelhout, basilicum, rozemarijn en gentiaanwortel. Dat is net even anders dan bij de klassieke Berenburg. Ook het alcoholpercentage is 5% hoger dan bij het origineel.

Hierdoor is de Berenburg echt een modern drankje geworden dat goed aansluit bij de trend op het gebied van gin. Met als groot verschil dat je de Berenburg vooral puur drinkt. Al denk ik dat er best wat mogelijk moet zijn op het gebied van mixen met de Sonnema 1860. Als je de Berenburg inschenkt, valt direct de mooie diepe amberkleur op die doet denken aan whisky op sherryvaten.

Frisser

Bij het ruiken merk je hoe complex de mix van ingrediënten is. De basis is jeneverbes met daar omheen hout en kruiden. Je zou haast denken dat het een drankje is dat op vat heeft gelegen, maar dat is niet het geval. De smaak is onmiskenbaar Berenburg, maar dan wel frisser, complexer en met een lekkere kick van de alcohol. Ook zijn er mooie bittere citrustonen aanwezig van de pomerans.

Wie denkt dat Berenburg iets is voor na het schaatsen of voor schippers op de Friese Meren heeft het mis. Met deze bijzondere 1860 durft Sonnema zichzelf weer op de kaart te zetten. Met als resultaat een avontuurlijk drankje dat zich niet direct in een hokje laat stoppen. Sonnema 1860 is zowel klassiek als modern en verdient het om ontdekt te worden bij een groter publiek.

Via de speciale website van Sonnema 1860 kun je bekijken welke slijter bij jou in de buurt deze unieke Berenburg in de mooie zwarte fles verkoopt.

Sonnema 1860 Berenburg

Sonnema 1860 Berenburg