Bierproeverij: Anderson Valley Brewing Company

bear + dear = beer

In Amerika is er een revolutie gaande binnen de wereld van het bier. De grote brouwerijen verliezen heel hard hun marktaandeel aan ambachtelijke en lokale brouwerijen die zogenaamd Craft Beer maken.

In een proeverij maakte ik kennis met de bieren van een van de bekendste brouwerijen van craft beer in Californië: Anderson Valley Brewing Company. Veel mensen in Nederland en Europa denken bij Amerikaans bier aan slappe pils als Miller en Coors, maar in werkelijkheid is de liefde voor echt goed bier aan de andere kant van de oceaan groter dan hier in Nederland.

Speciaal om bierliefhebbers in Nederland kennis te laten maken met de bieren van Anderson Valley Brewing Company gaat een ambassadeur van het merk langs Nederlandse cafés om meer over craft beer te vertellen en natuurlijk ook het bier te laten proeven. Die ambassadeur heet Arend Colenbrand en heeft jarenlange ervaring in de brouwerswereld. Van een grote internationale brouwerij is hij overgestapt naar het kleinere maar veel interessante Anderson Valley.

Na een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van het bier in de VS met onder andere verhalen over Duitse immigranten, de drooglegging, seksistische reclames en de opkomst van het craft beer komt de avond aan bij het interessante deel: het proeven van de bieren.

Boont Amber Ale

Het eerste biertje heb ik al eens eerder gedronken en was voor mij een belangrijke reden om meer van Anderson Valley te gaan proeven. De Boont Amber Ale is het bekendste bier van de brouwerij en dat is niet geheel onterecht. Dit is een bier dat perfect in balans is. De mout en hop zijn in evenwicht en het bier smaakt naar karamel. Met een alcoholpercentage van 5.8% is dit een perfect biertje voor ieder moment en een ideaal alternatief voor pils in je koelkast.

Barney Flats Oatmeal Stout

Daarna volgt een stout. Deze is heerlijk. De typische smaken als koffie en gedroogd fruit zijn heel subtiel. Bij veel brouwerijen lijken ze met dit soort bieren er vooral op uit om de drinker te verrassen met heftige smaken, maar bij Anderson Valley draait alles om drinkbaarheid, balans en subtiliteit. Deze stout is daarvan het perfecte voorbeeld. Ook dit bier heeft 5.8% alcohol.

Hop Ottin’ IPA

De populariteit van de IPA en het aanbod van verschillende soorten is ongekend. Die van Anderson Valley is gemaakt met de lokaal geteelde hopsoorten Columbus en Cascade. Dat geeft veel tonen van verschillende citrusvruchten, maar ook een bijzondere detail van hout en kruiden. Het is voorspelbaar, maar ook bij dit bier merk je dat het echt met liefde is gemaakt en dat het drinkplezier belangrijk is. Een van de lekkerste IPA’s die ik in tijden heb gedronken.

double ipa

Mocht je een liefhebber zijn van een echt bittere IPA waarbij je echt heel goed de hop proeft, dan heeft Anderson Valley een dubbele IPA waar ook nog Chinook-hop in zit. Dit is een bier dat je niet zomaar drinkt, maar eentje die je neemt als afsluiter van een proeverij of een avond in de kroeg. Dit bier heeft echt heel veel smaken. Als je er de tijd voor neemt, dan valt er echt heel veel te ontdekken.

Deze vier zijn maar een klein deel van het aanbod van deze eigenzinnige brouwerij uit Noord-Californië, maar deze proeverij heeft wel meteen mijn interesse gewekt. Ik ga zeker op zoek naar nog meer bieren van Anderson Valley. Het streven van de makers van dit bier is het beste bier ter wereld maken. Dat is natuurlijk zeer ambitieus, maar ik denk dat ze deze ambitie heel serieus nemen. Dus zie je in een biercafé of bierwinkel iets van Anderson Valley Brewing Company staan, grijp dan die kans om dat heerlijke bier te proeven.