Tijdens de laatste uitreiking van de Oscars was de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol voor Julianne Moore. Ze speelt in de film Still Alice een (relatief) jonge vrouw die Alzheimer krijgt.
Naast een Oscar won Julianne Moore voor deze rol ook een Golden Globe en een BAFTA, dat zegt wel iets over de indrukwekkende rol die ze speelt. Het tragische verhaal gaat over Alice Howland die net 50 is geworden. Ze heeft 3 kinderen die net volwassen zijn geworden, een man die carrière maakt en is zelf hoogleraar taalkunde aan een goede universiteit in New York. Een perfect leven, maar wel een die door het lot razendsnel kan veranderen.
Keiharde diagnose
Het begint bij kleine dingetjes: Alice kan opeens niet op woorden komen, vergeet dingen en raakt zelfs de weg kwijt tijdens een rondje hardlopen. Een bezoek aan een arts geeft al snel een keiharde diagnose: Alice heeft de ziekte van Alzheimer, een ziekte die niet valt te genezen en zorgt voor een onomkeerbare verslechtering van het geheugen en de kwaliteit van het leven.
Julianne Moore zet dit proces op indrukwekkende wijze neer. Met slimmigheidjes en hulp probeert ze tegen de ziekte en de gevolgen daarvan te vechten, maar dit is een een gevecht dat iedereen met Alzheimer uiteindelijk verliest. In de film zie je Alice dus langzaam aftakelen. Ze heeft zo haar goede en slechte dagen, maar gemiddeld genomen gaat ze elke dag een stukje achteruit.
Deze film is dus geen lichte kost, maar wel een die veel indruk maakt tijdens het kijken en ook nog lang daarna. Naast de ziekte gaat het ook over liefde, familie, de dingen die je in leven wilt bereiken en uiteindelijk afscheid nemen. Een aanrader dus. De film is vanaf 12 maart te zien in de bioscoop.
Bijzondere voorpremière
Ik zag de film niet tijdens een persvoorstelling of op een festival, maar tijdens een bijzondere voorpremière op een plek die heel goed bij de film past: het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam. Voor de film kreeg het publiek wat uitleg over de ziekte, de variant die Alice heeft in de film en wat het Alzheimercentrum doet. Ook dat maakte indruk.
Zeker de verhalen van mensen die op jonge leeftijd de ziekte krijgen. Vaak duurt het in die gevallen heel lang voordat er een diagnose komt en krijgen ze eerst labels als burn-out opgeplakt en volgt er vaak een lange weg langs verschillende artsen. De belangrijkste taken van het VUmc Alzheimercentrum is zorgen dat mensen met Alzheimer de beste zorg krijgen en het zoeken naar behandelingen die de ziekte kunnen genezen of voorkomen.
Wil je meer weten over het centrum of het onderzoek financieel ondersteunen, kijk dan op de website van het Alzheimercentrum.