Het Louvre biedt de gehele collectie gratis en digitaal aan

Mona Lisa
Foto: Unsplash

Het beroemde museum Louvre in Parijs heeft de alle kunstwerken die ze in de collectie hebben gedigitaliseerd en online gezet. Maar liefst 482.943 werken zijn nu gratis online te bekijken.

Niet alleen kunst uit het Louvre zelf is in de digitale collectie opgenomen, maar ook werken uit Musée National Eugène-Delacroix en alle sculpturen die in de Jardin des Tuileries en Jardin du Carrousel staan. Daarnaast is er ook kunst te zien die het label MNR (Musées Nationaux Récupération) heeft gekregen. Dit is roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan de ware eigenaren nog niet bekend zijn.

Interactieve plattegrond

Studenten en onderzoekers kunnen heel gericht zoeken in de database. Voor de reguliere kunstliefhebber is er een mooie website opgetuigd, waarin je op thema door het archief kunt dwalen of gebruik kan maken van een interactief plattegrond van het museum. Alleen de vertaling van de site zou nog iets beter kunnen. In het Frans is alles perfect, maar in het Engels klopt niet elke vertaling.

Jean-Luc Martinez, President-Directeur van het Musée du Louvre zegt over dit project: “Het Louvre heeft alle werken afgestoft, ook de onbekende. Voor het eerst kan iedereen de gehele museumcollectie bewonderen op een computer of smartphone. Het maakt niet uit of het kunstwerk in het museum staat of hangt, is uitgeleend of in een depot te vinden is. Alles is in een simpele klik te vinden en bekijken. Ik hoop dat het digitale archief mensen inspireert tot het brengen van een bezoek aan het museum.”