King Khan & Gris Gris / Outer Minds / Shane Shane

king khan e1568310369357

Na onze wat zure recensie van het concert van Flaming Lips vorige week kunnen we met opluchting zeggen: er is nog een hoop goeds te beluisteren in de Amerikaanse indie-scene. In dit geval waren we bij een avond met drie acts die muzikaal volledig uit elkaar lagen.

De avond begon met lokale entertainer Shane Shane. En laten we maar zeggen dat Shane Shane het vooral in Boystown in Chicago goed zou doen, met een flink campy show waarin onder andere de Venga Boys en een nog smerigere uitvoering van Right Said Fred de revue passeerden. Niet per se goed, maar wel heel grappig. Ook grappig om het ongemak bij de mensen die NIET bekend waren met de band (en de ouders van Shane, die stilletjes in een hoekje zaten) te ervaren.

De tweede act was ook lokaal: Outer Minds. Dit vijftal uit Chicago specialiseert zich in muziek die de jaren zestig oproept, en die ergens past tussen Rolling Stones circa Paint it Black en The Mamas and the Papas. Sterke punten zijn de heerlijk losse drums, de driekoppige zangpartijen en de authentieke Farfisa die een licht psychedelisch randje aan het geheel toevoegde.

Halfgod

Als hoofdact was het tijd voor King Khan, voor de gelegenheid samen spelend met psychorockers Gris Gris, in plaats van met zijn gebruikelijke achtergrond bands BBQ of The Shrines. In Europa grotendeels onbekend, in Amerika een underground halfgod wegens zijn actieve live shows en heerlijk smerig rammelende bluespunk. Buiten was het 30 graden, binnen werd het nog VEEL warmer terwijl de band zich door het Shrines-repertoire worstelde. Het was heet, het was smerig, het was erg leuk, en als het goed is staat het hele optreden een dezer dagen op de eerder vermelde pagina van The Empty Bottle als gratis stream.

En zo gingen wij drijfnat weer huiswaarts, blij met het feit dat als de eredivisie tegenvalt, er nog genoeg leuks in kleinere omgevingen te zien is. Next stop: Pitchfork Festival

2011 07 11 22 54 08 568 e1568310381704