PFAS-vrij koken met GreenPan

GreenPan

Steeds vaker hoor je hoe nadelig pannen met PFAS zijn voor gezondheid en milieu. Het merk GreenPan biedt al tijdenlang een duurzaam alternatief in de vorm van een keramische antiaanbaklaag. Onlangs ontvingen we een pan uit hun collectie om te testen.

Steeds luider klinkt de roep om het gebruik van PFAS in consumentenproducten terug te dringen. Dit omdat deze chemische stoffen slecht zijn voor onze gezondheid en het milieu. PFAS komt onder andere tijdens de productie van traditionele antiaanbakpannen terecht in de lucht, de grond, het drinkwater en in onze voedselketen. Als gevolg daarvan heeft inmiddels elke Nederlander PFAS in zijn bloed. Het vervaardigen van producten met PFAS is echter nog steeds niet verboden.

Alternatieve antiaanbaklaag

Maar waarom zouden we eigenlijk wachten op zo’n verbod als het nu al anders kan? Laat de pannen met een traditionele antiaanbaklaag voor wat ze zijn en kijk eens naar de merken die werken met alternatieven. Zo biedt The Cookware Company met het Belgische merk GreenPan een mooie keuze. GreenPan, dat startte in 2004, geldt als pionier op het gebied van PFAS-vrije pannen.

Keramische coating

De pannen van GreenPan hebben een zogeheten Thermolon-coating. Dit is gemaakt op basis van een afgeleide van zand. Thermolon is PFAS-vrij, maar heeft vergelijkbare eigenschappen als de traditionele antiaanbaklaag. Met als bijkomend voordeel dat het bestendig is tegen hoge temperaturen tot 450 graden. Zelfs bij deze hoge temperatuur komen er geen schadelijke stoffen vrij, terwijl dat bij traditionele pannen al gebeurt boven de 260 graden. Daarnaast is Thermolon een goede warmtegeleider. Hierdoor kan er op relatief laag vuur mee worden gekookt en dat bespaart energie. Ook komt er bij de productie van deze alternatieve antiaanbaklaag 60% minder CO2 vrij dan gebruikelijk.

Gezond en gemakkelijk

Zoals je leest, lever je bij PFAS-vrije pannen dus niet in op kwaliteit of gebruiksgemak. Zo zijn de collecties van GreenPan slim ontworpen en geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. GreenPan werkt met duurzame, kwalitatieve materialen die lang meegaan en onderscheidt zich door het mooie design. Koken wordt een stuk gezonder, maar is het ook fijner?

Wij namen de proef op de som met een koekenpan van GreenPan, model Copenhagen. De pan is iets dikker en zwaarder dan gebruikelijk en heeft een roestvrijstalen handgreep. Deze wordt niet heet tijdens het bakken. Voordeel is dat de pan door deze steel ook in de oven kan (tot 220°C). Verder is de pan vervaardigd van gehard aluminium, waardoor deze extra duurzaam en krasbestendig is. En doordat de Thermolon-coating is versterkt met diamant warmt de koekenpan snel op.

Blij verrast

Wat een fijne pan is dit zeg! Echt niets is aangebakken. Zelfs niet bij hogere temperaturen. Zelfs de vegaburgers bleven niet aan de pan kleven, terwijl dat vaak gebeurt omdat ze wat droger zijn. Ook de pannenkoeken lukten perfect en er bleven geen restjes deeg achter in de pan. Na gebruik is het geheel daardoor eenvoudig te reinigen. Wij doen dat het liefst met een sopje, maar de pan mag ook in de vaatwasmachine. En tot slot zijn we tevreden met het design van de pan. Al met al een aanrader dus!

GreenPan

GreenPan

GreenPan