Sinds vorig jaar is Amsterdam een uniek museum rijker. Aan het NDSM-plein in Noord vind je STRAAT, een museum voor street art en graffiti.
STRAAT zit in een voormalige scheepsloods, dat tegenwoordig een nationaal monument is. Het museum heeft maar liefst 8000 m² aan tentoonstellingsruimte ter beschikking. Ideaal dus voor het exposeren van grote muurschilderingen die je normaal gesproken eigenlijk alleen maar terugvindt in het straatbeeld.
In STRAAT zijn momenteel ruim 150 werken te zien van street artists van over de hele wereld, van zowel gevestigde namen als opkomend talent. Bij het betreden van het museum word je meteen ondergedompeld in een visueel spektakel. Zowel de grootte van de werken als het overweldigende kleurenpalet moet je even op je in laten werken. De doeken die er hangen zijn allemaal speciaal voor het museum gemaakt. Beter nog, ze zijn ook allemaal ín het museum gemaakt. Maak je op voor kunst van artiesten als Alice Pasquini (Italië), Street Art Frankey (NL), A squid called Sebastian (België), Adele Renault (België), Carl KENZ (Duitsland), Dvate (Australië), Icy & Sot (Iran), Farid Rueda (Mexico) en Jenny Sharaf (VS).
Street art naar binnen gehaald
Street art is een spannende kunstvorm en het heeft grote invloed op andere soorten kunst, zoals bijvoorbeeld mode, design en reclame. Het werd eigenlijk wel tijd dat deze populaire kunstuiting een museum kreeg. Nu is het natuurlijk ook een beetje een heikel punt, want street art is eigenlijk van de straat (al dan niet illegaal aangebracht) en nu hangt het ineens legitiem in een museum. Toch is er zeker wel iets voor te zeggen om street art naar binnen te halen.
Allereerst zorgt STRAAT ervoor dat de kunstwerken worden geconserveerd. Normaal vervaagt het werk van street artists in de loop der jaren en loopt het bovendien risico om beklad of overgeschilderd te worden. Deze problemen zijn nu verholpen. Daarnaast is het een pluspunt dat je in een museum context en info bij de werken krijgt. In het voorbijgaan op straat mis je dikwijls de intenties van de makers. En last but not least worden kunstenaars van over de hele wereld dankzij STRAAT op 1 plek belicht. Zo ontstaat er een mooi overzicht van de internationale street art-beweging. Een broodnodig eerbetoon!
Thematische indeling
Bij het selecteren van de streets artists en hun werken zag het team van STRAAT de onderlinge verbanden die er zijn tussen de werken en hun verhalen. In de huidige expositie Citaat van de Straat staan er daarom 5 thema’s centraal (persoonlijk, esthetisch, verbonden, bewust, empathisch). Het geheel is ingericht als een soort stad, waar je een tour maakt langs straten, kruisingen en pleinen. Net zoals buiten eigenlijk. Ook leer je in het museum over de geschiedenis van street art en graffiti.
Verder heb je naast de grote expositiehal ook STRAAT Gallery. In deze ruimte vinden solo- en groepstentoonstellingen plaats die zowel de geschiedenis als de toekomst van street art laten zien. Je kunt er gewoon heen met je museumticket.
Educatieve activiteiten
Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig door het gebouw te lopen, maar je kunt ook voor een echte museale ervaring gaan. Zo biedt STRAAT onder andere rondleidingen en workshops aan. Ook is er een speurtocht voor kinderen t/m 12 jaar en kun je op ontdekkingstocht met ‘Let’s call it a Date!’. Bij laatstgenoemde leer je aan de hand van verhalen en vragen niet alleen de kunstwerken, maar ook elkaar beter kennen. In een linnen tasje zitten 14 kaarten met 40 vragen en een bon voor een drankje plus (vega)bitterballen in het museumcafé. En na afloop is het natuurlijk leuk om een mooi aandenken te scoren in de museumshop.
Voor de liefhebbers van muziek is er trouwens elke laatste vrijdag van de maand Beats & Pieces, ’s avonds genieten van alle kunstwerken terwijl een DJ de leukste plaatjes draait. Er is dus genoeg te beleven in STRAAT. So let’s go! Wij denken overigens dat het ook een heel geschikt museum is voor jongeren. Volgende keer nemen we onze puberzoon mee.
STRAAT Museum
NDSM-Plein 1
Amsterdam
Geopend: wo t/m zo
Afbeeldingen © STRAAT