In een goed hotel kun je vaak ook een goed restaurant en een goede bar vinden. Ook als je niet in het hotel logeert, kun je daar prima terecht. Omdat we iets te vieren hadden gingen we uitgebreid lunchen in restaurant Barbounia in het Amsterdamse Conservatorium Hotel.
Zodra je dit hotel binnenstapt, waan je je in een oase van rust te midden van de hectiek van de stad. Na een snel bezoekje aan het inpandige filiaal van Skins kwamen we in het prachtige Atrium van het Conservatorium Hotel. Daar zit al een tijdje één van de twee restaurants van het hotel: Barbounia. Hier staat sinds kort een nieuwe Chef de Cuisine aan het roer.
Yaniv Lenga
Yaniv Lenga heeft een indrukwekkende internationale carrière in de culinaire wereld achter de rug en is in Amsterdam begonnen aan een nieuw hoofdstuk. Zijn specialiteit is het combineren van Mediterrane klassiekers met kruiden uit de Levant. Onze interesse is dan gewekt. Zeker als een blik op de kaart van Barbounia laat zien dat Yaniv Lenga ook oog heeft voor vegetarische gasten. Alle reden dus om aan te schuiven in het restaurant.
De ontvangst is hartelijk en laat meteen zien dat de service hoog in het vaandel staat. De jassen worden netjes aangenomen en we worden begeleid naar een mooie tafel met comfortabele stoelen. Direct krijgen we de vraag of we plat of bruisend water willen en worden de eerste glazen gevuld. Zoals gezegd hadden we iets te vieren en dat hadden we aangegeven bij de reservering. Hierdoor kregen we al snel de vraag of we wilden beginnen met feestelijke bubbels. Natuurlijk wilden we dat!
Champagne
Heel leuk mochten we kiezen tussen twee bruisende wijnen: een Italiaanse Metodo Classico Brut van Kremaun of de klassieke Veuve Yellow Label. We kozen voor de laatste om mee te proosten. Als je echt wil uitpakken, zijn er ook spectaculaire champagnes van Ruinart en Dom Pèrignon op de kaart te vinden. Van de Ruinart zijn ook halve flesjes te koop.
Wat het eten betreft wilden we graag vegetarisch eten en het aanbod daarin is behoorlijk groot. We vroegen de vriendelijke bediening om advies en daarop volgde een enthousiast verhaal over enkele gerechten. Je merkt dat de mensen die Barbounia werken goed aanvoelen wie ze als gast hebben en hoe ze daarop moeten anticiperen. Uiteindelijk kozen we om de tijd te nemen voor deze lunch en af te trappen met de Koulouri.
Thessaloniki
Dit ringvormige brood met sesam is populair in Griekenland en dan de stad Thessaloniki in het bijzonder. Wij krijgen een versgebakken royaal exemplaar met daarbij verschillende dips en ingelegde groenten. Helaas zit er ook Taramasalata bij, wat vanwege de viskuit niet vegetarisch is. Dat zou eigenlijk wel vermeld moeten worden aan gasten die bij de reservering hebben aangegeven dat ze vegetariër zijn. Voor de rest smaakte het aperitief goed en waren de andere dips heerlijk.
De voorgerechten zijn min of meer klassiekers te noemen en juist dan is het interessant om te zien wat een creatieve chef daarmee doet. Het royale bord met bietencarpaccio krijgt een mediterraan tintje dankzij de Manoúri (zachte Griekse kaas van schaap of geit) en croutons gemaakt van challe (wat ons doet denken aan de tijd dat we deze regelmatig haalden bij bakkerij Theeboom in Buitenveldert). Het andere voorgerecht is een mooie tartaar van paddenstoel dat pit krijgt van de toegevoegde shoarmakruiden. Daarbij drinken we een heerlijke witte wijn uit Sardinië gemaakt van de lokale druiven Santadi, Sardinia en Vermentino. De wijnkaart bij Barbounia is compact, maar biedt toch volop interessante keuzes.
Houtskool
Als hoofdgerecht nemen we de gerookte aubergine met onder andere tomaat, tahin en heerlijke amba (een saus op basis van ingelegde groene mango). De aubergine heeft in het gloeiende houtskool gelegen en dat proef je. De vrucht is heerlijk zacht en heeft een fijne subtiele smaak die je doet denken aan vakantie. Op aanraden is de Shish Barak a la Gyoza het andere hoofdgerecht. Hier komt dus ook nog een stukje Japan om de hoek. De vegetarische dumplings worden gecombineerd met frisse yoghurt en zoete pompoen, wat een mooie combinatie van smaken geeft. Het bord met drie gyozas is wellicht wel wat karig als hoofdgerecht alleen. In combinatie met het brood en voorgerecht is het wel prima. Hierbij drinken we een frisse Chablis van Domaine Nathalie et Gilles Fèvre.
De desserts besluiten we te delen. Dat scheelt in de keuzestress. We krijgen een feestelijk tiramisu in een groot martiniglas en een prachtig bord met Knafeh gecombineerd met een yoghurtsorbet, saffraan en pistache. Twee erg fijne afsluiters van een zeer goede lunch. De lekkere koffie en het glas Sauternes van Chateau Simon maken het geheel compleet. We hebben echt genoten van deze lunch. Barbounia is wat ons betreft een grote aanrader. Wij komen zeker nog een keer langs.