Nieuw werk voor de Silo Art Tour Achterhoek

Silo Art Tour Achterhoek
Foto: De Filmhut

Bij street art denk je al snel aan rauwe buurten in grote steden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Deze vorm van kunst in de openbare ruimte doet het ook goed in weids en landelijk gebied. Zoals bijvoorbeeld de Achterhoek.

Daar loopt een mooi initiatief met de naam Silo Art Tour Achterhoek. Silo’s van zowel boeren als grote bedrijven worden door kunstenaars voorzien van een kunstwerk. De laatste toevoeging van de Silo Art Tour is te vinden in Winterswijk. Daar staat een enorme kalkgroeve van Sibelco. De twee 40 meter hoge silo’s die bij de groeve horen zijn door kunstenaar Zenk One (Robin Nas) voorzien van een kunstwerk.

Scheepsramp

Het enorme stilleven nodigt uit om te blijven kijken en steeds iets nieuws te ontdekken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar een wereldbol uit het Trias-tijdperk, een verwijzing naar de kalk in de grond. Verder zie je verwijzingen naar lokale dieren als de oehoe, de steengroeve zelf, de scheepsramp met Winterswijkers op Lake Michigan in 1847 en museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Het werk van Zenk One past dus perfect bij de omgeving.

Van alle tijden

De kunstenaar zegt zelf het volgende over dit werk: “Voor omwonenden maar ook voor toeristen en dagrecreanten is het waardevol om het verhaal van deze bijzondere plek te kennen. Er is zoveel over deze plek te vertellen, dit heb ik samengebracht in een modern stilleven. De kracht van een stilleven is dat het van alle tijden is. Het is werk waar meer achter schuil gaat dan je denkt.”

Naast dit werk in Winterswijk zijn er ook beschilderde silo’s te vinden in Bronckhorst, Lochem en Aalten.