Bewonder de mooiste street art in Oostende

The Crystal Ship Oostende
Matthew Dawn (2018)

Het mooie aan street art is dat je voor deze kunst niet naar een museum hoeft. Iedereen kan ervan genieten. Wij reisden af naar het Belgische Oostende waar dankzij het festival The Crystal Ship heel veel mooi werk te zien is.

Sinds deze maand is de derde editie van het festival begonnen. Curator Bjørn Van Poucke haalde weer een aantal vooraanstaande kunstenaars naar de stad aan zee. Al fietsend of wandelend kun je de kunst van de laatste 3 jaar bewonderen. Als je alles wilt zien en ook onderweg ook nog wilt stoppen voor een pauze in één van de vele café’s en restaurants in de stad, dan heb je zeker wel 2 dagen nodig. The Crystal Ship is dus ideaal voor een kunstzinnig weekend weg.

Op zoek naar kunst

De eerste dag arriveerden wij aan het begin van de middag in Oostende en gingen we eerst naar de gezellige Christinastraat voor een lunch. Daarna verkenden we te voet de street art die in het centrum van de stad te vinden is. Het Monacoplein, waar je ook Toerisme Oostende kunt vinden, is een goed startpunt. Met de kaart in de hand kun je dan op zoek naar de kunstwerken.

Deze wandeling is een grappige mix van een bezoek aan een groot openluchtmuseum en een speurtocht voor volwassenen. Je weet ongeveer waar je moet zijn, maar het kunstwerk in kwestie kan zich daar overal bevinden. Een mooi voorbeeld daarvan is het Achturenplein. Hier valt heel veel te ontdekken. Zo is er een werk van de Argentijnse kunstenaar Bosoletti dat zich pas echt toont als je je telefoon gebruikt en de kleuren omdraait. Of het anamorfe werk van zijn landgenoot Elian, waarbij de gekleurde vormen op het hoekhuis alleen vanuit een bepaalde hoek perfect zijn.

The Crystal Ship Oostende
ROA (2016)

Om de hoek vind je een werk van de Belg ROA die op prachtige wijze lokale diersoorten heeft uitvergroot. Ook daar is meer te zien voor diegene die oplet, want op een aanliggende muur vind je een piepklein balkon met een zakenman van Isaac Cordal. Zijn werk is op nog veel meer plaatsen in de stad te zien. Tegelijkertijd zie je ook alle hoeken en gaten van de Oostendse binnenstad.

Boulevard

Nadat we alle werken op loopafstand hebben gezien, wandelen we naar de brede boulevard. Dankzij het heerlijke weer is het hier gezellig druk. Fijn aan Oostende is dat de boulevard alleen toegankelijk is voor voetgangers en fietsers. Bovendien is deze echt kilometers lang. Onderweg stoppen we bij Histoires D’O voor het diner. De kaart is divers en bevat zowel kleine gerechten om te delen als serieuze hoofdgerechten. Ook hebben ze een gigantisch aanbod in gin-tonics. Erg fijn allemaal!

The Crystal Ship Oostende
Icy and Sot (2018)

Tijdens de schemering ontdekken we nog een kunstwerk dat niet op de officiële lijst met werken van The Crystal Ship staat. Het Iraanse duo Icy & Sot heeft een bezoek gebracht en onder andere een spraakmakend werk op het strand achtergelaten. Het bestaat uit een een hek met prikkeldraad en een deur in het midden. Deze deur kan open en dicht. Het werk verwijst naar grenzen en de mensen die bepalen wie wel mag passeren en wie niet.

Bierhotel

Daarna is het tijd voor een goed biertje. Die drink je in Oostende in het Botteltje. In dit café vind je honderden Belgische bieren op tap of fles. Regelmatig hebben ze iets heel unieks op de kaart. Ook is het mogelijk om een proeverij met kleine glaasjes te houden. Handig aan het Botteltje is dat boven het café een hotel is te vinden. Wij hoefden aan het einde van de avond alleen nog maar de trap op. De kamers zijn onlangs vernieuwd en hebben een Belgische brouwerij als thema. Inclusief gratis bijpassend bier in de koelkast!

The Crystal Ship Oostende
Sebas Velasco (2017)

De volgende dag huren we een fiets en gaan we verder Oostende in om de overige werken te bekijken en natuurlijk ook wat van de stad te zien. De route gaat eerst langs de kust naar het zuiden. We zien werken op de muur van het zwembad en op de zijkant van een hotel. En passant bezoeken we ook nog snel de Japanse Tuin en het Hippodroom. Bij het voetbalstadion vinden we een mooi portret van een vriend van kunstenaar Sebas Velasco in een shirt van KV Oostende. Na het bekijken van een werk van Siegfried Vynck fietsen we nog even door om het mooie Duinenkerkje en het graf van James Ensor te bezoeken.

Tweeluik

Via de rand van de stad komen we in het deel van Oostende dat het verst van het centrum ligt. Hier staan veel flats, wat als voordeel heeft dat de kunst een flink stuk groter en dus vaak ook indrukwekkender is. Via de lange Stuiverstraat fietsen we weer richting Hippodroom. Helemaal aan het einde zien we een prachtig tweeluik van het Nederlandse duo Telmo & Miel. Beide kunstenaars zijn aanwezig om de laatste details aan te brengen en foto’s te maken. Ze staan voorbijgangers gretig te woord.

Via een kleine omweg komen we in de omgeving van de Koninginnelaan waar heel veel werk in een relatief klein gebied te vinden is. Je merkt meteen dat hier ook andere mensen op zoek zijn naar kunst. Het nieuwe werk van Matthew Dawn en een oudje van 1010 zijn naar mijn mening de mooiste werken hier.

The Crystal Ship Oostende
Guido van Helten (2016)

Na een smakelijke tussenstop bij De Grote Post waar ze een heerlijke kaart en lekker veel zitplaatsen hebben, maken we de oversteek naar de Vuurtorenwijk, het (voormalig) havengebied en de duinen rondom Fort Napoleon. Ook hier veel mooi werk op onverwachte plaatsen. Bijvoorbeeld een portret van een Oostendse visser door de Australiër Guido van Helten. Het schijnt dat hij maar liefst 5 dagen bezig was met alleen maar de ogen.

James Ensor

Ook is hier de grootste vloerschildering van de Benelux te vinden. Ella & Pitr maakten een afbeelding van een vrouw in bikini met een knipoog naar James Ensor. Helaas kunnen we geen hooggelegen plek vinden om dit werk in volle glorie te aanschouwen. Met de pont steken we over naar de oude stad. Het is tijd om de fietsen in te leveren en de trein terug naar Nederland te pakken. We komen zeker terug in Oostende. Bijvoorbeeld volgend jaar om het nieuwe werk van The Crystal Ship te bewonderen en om eens een keer de interactieve Marvin Gaye-wandeling te volgen.

The Crystal Ship Oostende
1010 (2016)
The Crystal Ship Oostende
A Squid Called Sebastian (2018)
The Crystal Ship Oostende
Ben Slow (2018)
The Crystal Ship Oostende
Colectivo Licuado (2018)
The Crystal Ship Oostende
Gaia (2018)
The Crystal Ship Oostende
Henrik Uldalen (2017)
The Crystal Ship Oostende
Jaz (2016)
The Crystal Ship Oostende
Phlegm (2017)
The Crystal Ship Oostende
Smates en Locatelli (2016)
The Crystal Ship Oostende
Telmo & Miel (2018)
The Crystal Ship Oostende
Zio Ziegler (2016)