Drie stedentrips in Nedersaksen: Braunschweig

Mixed Grill in Braunschweig
Kohlmarkt

In de Duitse deelstaat Nedersaksen liggen zeer interessante bestemmingen voor een stedentrip. Het leuke is dat je meerdere steden kunt combineren in één reis. Wij bezochten in een lang weekend achtereenvolgens Hannover, Braunschweig en Celle. Dit is het verslag van het bezoek aan Braunschweig.

Na ons bezoek aan Hannover pakken we de trein richting de volgende stad: Braunschweig. Vanaf het station is het een kwartiertje lopen naar de historische binnenstad (je kunt ook het OV of een taxi pakken). De oude stad is omringd door de rivier Oker. Aan de rand van de rivier vind je musea, tuinen en parken. Een rondvaart is zeker aan te raden. De binnenstad is compact, maar heel veelzijdig. Er is hier veel te zien.

Centraal in de stad vind je Burgplatz, met daarop het standbeeld dat Braunschweig de bijnaam Leeuwenstad heeft gegeven. Dit beeld komt uit 1166 en was het eerste grote standbeeld ten noorden van de Alpen sinds de tijd van de Romeinen. Je kunt wel stellen dat Braunschweig een belangrijke stad was in die tijd. Dat zie je ook aan de indrukwekkende Dom pal aan het plein. Binnenin vind je eeuwenoude muurschilderingen en een enorme kandelaar uit dezelfde tijd als het standbeeld.

Burgplatz

De overige gebouwen rondom het plein lijken ook oud, maar zijn dat niet. Ook Braunschweig heeft flink geleden onder de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Veel van de oude gebouwen zijn in die tijd verwoest. Een groot deel is inmiddels in oude stijl opnieuw gebouwd, maar niet altijd op dezelfde plaats. Op de Burgplatz vind je daarom een bonte verzamelingen van een paar van de mooiste gebouwen uit de stad.

Verderop in het centrum zijn nog twee andere interessante pleinen: de Kohlmarkt met zijn prachtige gevels en vele terrassen en de Altstadtmarkt met historische gebouwen als het Altstadtrathaus, de St. Martini-kerk en de Lakenhal. Je waant je hier in een andere tijd en op een andere plek. Tussen deze pleinen vind je smalle middeleeuwse straatjes met vakwerkhuizen en heel veel winkels en horeca.

Moderne architectuur

Wie verder dwaalt, ontdekt ook mooie gebouwen als de oude Waag en de Jakob-Kemenate. Laatstgenoemde is een bakstenen huis uit 1250. Na een gedeeltelijke verwoesting in 1944 heeft het lang leeggestaan. In 2007 zijn de oude muren gecombineerd met moderne architectuur tot een spannend geheel. Binnen kun je een kleine galerie bezoeken.

Aan de rand van de stad zijn ook een flink aantal hotspots te vinden. Een plek waar je niet omheen kunt, is het Paleis aan de Schlossplatz. Achter de imposante gevel gaat een hypermodern winkelcentrum schuil. Dit was de manier om de wederopbouw van het verwoeste gebouw te financieren. Op het dak van het gebouw zie je het grootste standbeeld van een vierspan van Europa. Naast winkels zijn er ook een bibliotheek en een klein museum over het Paleis te vinden.

Vermeer

Als je door het winkelcentrum loopt en je neemt de uitgang aan de andere kant dan kom je vanzelf uit bij het Herzog Anton Ulrich Museum, één van de oudste musea van Duitsland. Hier hebben ze een mooie collectie klassieke werken, waaronder een zeldzame Johannes Vermeer. Naast schilderijen zijn er ook veel beeldhouwwerk, meubels en gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Alles van de meest luxe materialen en gemaakt door de beste ambachtslieden.  Ook de wisselende tentoonstellingen zijn hier altijd goed.

Mixed Grill in Braunschweig
Happy Rizzi House

Eenmaal weer buiten wandel je zo het Magniviertel in. In deze wijk staat een aantal van de oudste gebouwen en kerken van de stad. Ook vind je er luxe hotels en de betere horeca. Aan de rand van de wijk staat het opvallende Happy Rizzi House, een vrolijk en kleurrijk ontwerp van de Amerikaanse pop-art-kunstenaar James Rizzi. Hier  moet je echt even op je gemak omheen wandelen om alles details goed te bekijken.

Dinosaurus

Ten noorden van de stad, aan de oever van de Oker, is ook van alles te doen. Hier kun je naar de Botanische Tuin die is verbonden aan de Technische Universiteit. Veel van de planten zijn zeer zeldzaam of bijna uitgestorven. Dat laatste is zeker het geval met de enorme dinosaurus voor de deur van het Natuurhistorisch museum, de oudste in Duitsland. Dino’s en fossielen spelen hierbinnen de hoofdrol.

Na een lange dag in de stad is het tijd voor ontspanning en een hapje eten. Rondom de Bankplatz vind je een mooi aanbod aan restaurants waar je vaak rustig buiten kunt zitten. We kozen voor de Vielharmonie, waar ze naast een prima eetkaart ook een enorm aanbod aan gin-tonics hebben. Na het eten moet je zeker Soldekk bezoeken. Op het dak van een parkeergarage middenin de stad vind je nu een enorme strandtent. Inclusief zand, loungebanken, cocktails en een geweldig uitzicht.

Logeren in Braunschweig

We sliepen in het Penta Hotel, een fijn designhotel aan de rand van het centrum. De kamers zijn hip en comfortabel en de receptie van het hotel is ook direct een bar. Een heerlijke plek om na een lange dag in de stad nog even wat te drinken.

Mixed Grill in Braunschweig

Mixed Grill in Braunschweig

Mixed Grill in Braunschweig
Soldekk