Lekker thuis bier tappen met THE SUB

The Sub

Hij is al een paar jaar op de markt, maar toch willen we het even met je over THE SUB hebben. Met deze machine kun je thuis een heerlijk biertje tappen.

THE SUB is een paar jaar geleden ontwikkeld door Heineken in samenwerking met Krups. Voor het ontwerp riepen ze de hulp in van niemand minder dan Marc Newson. Hij liet zich voor de vorm inspireren door het uiterlijk van onderzeeboten. Daar komt ook de naam vandaan: The Sub.

In eerste instantie was het assortiment van THE SUB beperkt tot Heineken en een paar andere bekende merken die aan Heineken gelieerd zijn. Voor ons toen een reden om THE SUB wel mooi te vinden, maar qua aanbod niet zo spannend. Daar is recent verandering ingekomen. Er is namelijk een samenwerking met Beerwulf opgezet.

Verschillende stijlen

Zij verkopen drie verschillende uitvoeringen van THE SUB met een lekkere korting. Hierdoor is het aantrekkelijk om jezelf of iemand anders op zo’n machine te trakteren. Daarnaast verkopen zij vaatjes (die bij THE SUB de naam TORP hebben) met zeer interessante bieren. Er is keuze uit verschillende stijlen als IPA, Oatmeal Stout, Pale Ale, Bokbier en natuurlijk pils en lager.

Deze zijn onder andere afkomstig van een aantal bekende Nederlandse brouwers van craft beer, zoals Jopen en Kompaan, en internationale toppers als BRLO, Lagunitas en Brixton. Dit aanbod wisselt bovendien met regelmaat, zodat je altijd iets nieuws te kiezen hebt. Een leuke manier om samen met je vrienden nieuwe bieren te ontdekken.

Feestje

In een TORP zit twee liter bier. Het hangt natuurlijk af van het formaat glas dat je gebruikt, maar je kan er gemiddeld zo’n 6 tot 8 glazen uithalen. Een TORP die is aangesloten op THE SUB blijft, mits gekoeld, zo’n 15 dagen goed. Je hoeft dus geen haast te maken met een vat en ook niet altijd een feestje te geven als je een TORP aansluit.

Zoals al eerder gezegd, gaat het aansluiten heel simpel. Je hoeft niet te werken met koolzuurpatronen of zoiets. Het enige wat je moet doen is het slangetje van de TORP te bevestigen en wachten tot het bier op temperatuur is. Wat dat laatste betreft is het wel aan te raden om de TORP in de koelkast te bewaren of deze een dag van te voren koud te zetten. Dan is het bier lekker snel op temperatuur en hoef je na het aansluiten minder lang te wachten op het koelen van de TORP.

Test

Bij Beerwulf waren ze zo aardig om ons een testexemplaar van THE SUB te geven, samen met een paar TORP’s vol lekker bier. Het eerste vaatje dat we aansloten was de Funky Falcon van Two Chefs Brewing. Deze fijne Pale Ale drinken we normaal gesproken meestal uit de fles. Om het bier thuis te tappen was een leuke ervaring. Iedereen wilde zelf zijn eigen biertje tappen.

Omdat we dit frishoppige bier uit Amerikaanse pintglazen dronken, was het vat sneller leeg dan gehoopt, maar gelukkig konden we direct een vaatje BRLO Helles aansluiten, een klassieker van een hippe brouwerij uit Berlijn. Voor mijn vader die alleen pils van de supermarkt drinkt, was deze iets aan de bittere kant, maar de ervaren IPA-drinkers in het gezelschap vonden het bier heerlijk.

Session IPA

In twee volgende sessies in een ander weekend hebben we ook nog genoten van de Session IPA van Brand. Een heerlijke doordrinker met veel smaak en weinig alcohol. Ideaal om ’s middags te drinken. Of om een paar van achter elkaar te nemen. Als afsluiter proefden we de Witte Vrouwen van De Leckere, een fijn witbier met frisse en kruidige tonen. Echt zo’n biertje dat je graag op een terras drinkt, maar thuis op de bank ook prima smaakt.

We waren al een aantal jaar bekend met THE SUB. Het leek ons altijd al een leuke gimmick, maar nu we er eentje thuis hebben staan, kunnen we concluderen dat het meer dan dat is. Het zelf tappen draagt bij aan de totaalervaring van het bier drinken. Het bier smaakt echt beter uit de tap. Of dat nu met het tapproces te maken heeft of dat onze hersenen ons dat wijsmaken, laten we in het midden. Het gaat immers om de smaak.