Trend: goed bier uit een blikje

molotov lite en goose ipa

Bier uit blik heeft een slecht imago in Nederland, zeker bij serieuze liefhebbers. Tijd voor verandering!

Bij uit een blikje drinken dacht ik tot voor kort ook aan junks in het park of forenzen in de trein die na het werk aan wat alcohol toe zijn. Dat beeld is vooral vanwege het feit dat je vrijwel nergens in Nederland goed bier in blik kunt kopen. Daar komt gelukkig verandering in.

Licht en zuurstof hebben invloed op de smaak

Bier uit blik heeft een aantal voordelen. De belangrijkste is dat er geen licht bij het bier kan komen. De UV-straling heeft een negatieve invloed op het bier. Vooral het hop in het bier kan slecht tegen zonlicht en teveel ervan zal zorgen voor een vieze smaak. Nu zit bier vooral in flessen van donker glas om het licht deels tegen te houden, maar een blikje zorgt voor 100% bescherming. Ook heeft zuurstof in een flesje veel sneller invloed op de smaak. Een blikje is altijd gegarandeerd luchtdicht. Andere voordelen zijn dat je blik sneller kunt koelen en dat het minder breekbaar is dan glas.

Om deze redenen kiezen makers van kwaliteitsbier steeds vaker voor blik. In de VS en de UK waar de ontwikkeling van craft beer al een stuk verder is dan hier zie je al heel veel echt goede bieren in blik. Deze blikjes zien er ook heel vaak erg mooi uit. Natuurlijk is een bier van de tap het allerlekkerst, maar blik komt wat mij betreft op de tweede plaats.

Het slechte imago van blik komt ook deels door het feit dat mensen denken dat het metaal invloed heeft op de smaak. Dat is absoluut niet het geval. Moderne blikjes hebben een coating aan de binnenkant dat zorgt dat het bier en het metaal niet met elkaar in aanraking komen. Het kan alleen zo zijn dat je het metaal ruikt als je rechtstreeks uit het blik drinkt. Mijn ervaring is dat dit wel meevalt, zeker als je een lekker hoppige IPA drinkt. Je kunt natuurlijk ook het bier vanuit het blikje in een glas schenken.

Albert Heijn is goed bezig

Het aanbod van goed bier in een blikje is in Nederland zeer wisselend. Je zult er goed naar moeten zoeken bij de slijter of bierwinkel. Er is echter een uitzondering: Albert Heijn verkoopt de Goose Island IPA in blik gewoon in de supermarkt. Sowieso heeft Albert Heijn een zeer goed aanbod met interessante bieren, maar hiermee laten ze zien goed de trends in de bierwereld te volgen.

Verder kocht ik deze week bij een lokale slijter blikken met Caldera IPA (een van de beste IPA’s met heel veel hop) en Molotov Lite van het geweldige Evil Twin Brewery (een geweldige IIPA). Deze smaakten definitief naar meer. Ik ga dus zeker mijn zoektocht naar goed bier in blik voortzetten en ik ben benieuwd wanneer ik het eerste goede Nederlandse bier uit blik tegen ga komen.

hells lager