vandeStreek maakt de eerste alcoholvrije IPA

alcoholvrije IPA

Alcoholvrij bier begint steeds populairder te worden. Vorig jaar steeg de consumptie met 18%. Het aanbod bestond echter tot voor kort uit pils en radler van de grote brouwerijen. vandeStreek uit Utrecht is de eerste craft beer-brouwerij in Nederland die zich aan alcoholvrij bier waagt.

Zij gingen voor een alcoholvrij bier met veel smaak, dus kozen ze voor een IPA. Deze bieren staat immers bekend om hun heerlijke bitters en citrustonen van de gebruikte hopsoorten. Onder de naam Playground experimenteren de broers Sander en Ronald van de Streek regelmatig met smaken en technieken. Dit bier heet daarom Playground IPA.

Het bier heeft een mooie koperen kleur en als je het inschenkt ruik je meteen de hop. De smaak is die van een typische IPA, waarbij de bittere tonen mooi in balans zijn. Niet te heftig, maar wel zeker aanwezig. Daardoor drinkt deze Playground IPA heel lekker weg. Om eerlijk te zijn mis je wel iets aan het smaakpalet door het ontbreken van de alcohol, maar dit is veruit het beste alcoholvrije biertje dat ik ooit heb geproefd. Echt heel knap werk van de brouwers.

Gat in de markt

Deze alcoholvrije IPA is gemaakt als test, maar ik hoop dat de broers ervoor kiezen om dit bier standaard in het assortiment op te nemen. Ik denk zelf namelijk dat ze hiermee een gat in de markt hebben gevonden. Met de stijgende belangstelling voor goed gebrouwen craft beer in Nederland lijkt me dit de volgende stap. Ik denk dat er genoeg café’s zijn die maar al te graag een echt goed alcoholvrij bier willen aanbieden.

Er is overigens nog meer goed nieuws over vandeStreek: in mei openen ze hun eigen brouwerij. Op 19, 20 en 21 mei vieren ze dat tegelijkertijd met de Nederlandse Brouwerijdagen. De deuren worden geopend voor het publiek, er zullen rondleidingen worden gegeven en er kan uiteraard vers bier worden geproefd!

vandeStreek bier
Ontariodreef 43
Utrecht
sander en ronald