Zaha Hadid Architects gaat houten stadion bouwen

Houten voetbalstadion door Zaha Hadid Architects
Afbeeldingen: Negativ

Het plan lag al op de plank sinds 2016, maar nu is er eindelijk groen licht voor Zaha Hadid Architects. Zij mogen in het Engelse Gloucestershire aan de slag met het eerste houten voetbalstadion ter wereld.

Bouwen met hout is momenteel een grote trend en je ziet dat er steeds grotere en complexere gebouwen van dit duurzame materiaal worden ontworpen en gebouwd. Bij Zaha Hadid Architects nemen ze hierin het voortouw met de bouw voor een nieuw stadion voor de Forest Green Rovers.

Strenge eisen

Hiermee zal het gebouw het groenste stadion ter wereld worden. Niet alleen vanwege het feit dat het zal worden gemaakt van alleen maar hout, maar ook omdat het zelfvoorzienend is in het opwekken van energie. Hiervoor moest wel aan strenge eisen worden voldaan. Zoals gezegd waren er al plannen in 2016, maar die werden in eerste instantie geblokkeerd door de lokale autoriteiten van het stadje Stroud.

Sindsdien zijn de architecten aan de slag gegaan met de knelpunten die onder andere zaten in de duurzaamheid van de grasmat en het vervoer van en naar het stadion. Deze punten zijn nu allemaal aangepast, waarna het stadsbestuur uiteindelijk akkoord ging. Overigens niet met een ruime meerderheid, omdat sommige leden van de gemeenteraad het grote stadion niet vinden passen in het landschap.

Vraagstukken

Voorstanders denken dat het stadion goed is voor het toerisme en Stroud op de kaart kan zetten als een plek waar men nadenkt over complexe vraagstukken met betrekking tot nieuwbouw en duurzaamheid. Rondom het stadion zal ook een bedrijvenpark verschijnen waar alleen groene ondernemingen zich kunnen vestigen.

Aanjager van dit alles is Dale Vince, oprichter van de groene energiemaatschappij Ecotricity en voorzitter van de voetbalclub. Hij heeft mooie plannen met de Forest Green Rovers dat door de FIFA al is uitgeroepen tot groenste voetbalclub ter wereld. Het is mooi om te zien dat er ook clubs zijn die over meer zaken nadenken dan alleen goede sportieve resultaten. Zo volgen alle spelers een veganistisch dieet en is er ook in het stadion alleen maar plantaardig voedsel te verkrijgen.

Houten voetbalstadion door Zaha Hadid Architects

Houten voetbalstadion door Zaha Hadid Architects

Houten voetbalstadion door Zaha Hadid Architects

Houten voetbalstadion door Zaha Hadid Architects