Vanouds Amsterdam maakt tafels van versteend hout

Vanouds Amsterdam

Bij Vanouds Amsterdam maken ze tafels een op ambachtelijke manier. Als basis voor deze tafels dient hout dat honderden jaren oud is. Het gebruik hiervan is mogelijk dankzij een uniek procedé. Sinds kort is er een speciale serie aan de collectie toegevoegd: Black Fossilized Oak.

Al eerder schreven we over de prachtige tafels van Vanouds Amsterdam en het oude hout dat ze hiervoor gebruiken. De tafelfabriek gaat nu echter nog verder terug in de geschiedenis. Voor hun nieuwe serie Black Fossilized Oak gebruiken ze namelijk hout dat nog veel ouder is. Het gaat hier om duizenden jaren oud, versteend hout. Op unieke wijze maken ze met deze exclusieve tafels de oertijd tastbaar en zichtbaar.

Versteend hout als basis

Oprichter Tom van Noesel en initiatiefnemer Xander Maas over Black Fossilized Oak: “In deze nieuwe serie tafels is het ons gelukt om duizenden jaren oud, versteend hout te conserveren en er een Vanouds-waardige vorm, stijl en exclusiviteit aan te geven. Dit hout is fossiel en geverifieerd door een wetenschapper van het Rijksmuseum. We zijn er dan ook heel trots op dat het gelukt is en dat we dit prachtige natuurproduct op deze manier kunnen conserveren en zichtbaar maken voor toekomstige generaties.”

De basis voor de nieuwe tafels is dus hout uit een verre geschiedenis. Het gaat om eikenbomen die duizenden jaren geleden zijn omgevallen en weggezakt in de moerassen van oerbossen in Europa. Het hout werd hierdoor afgesloten van zuurstof en de eerste fase van fossilisatie werd in gang gezet. Dankzij veen en klei werd het hout als het ware gemummificeerd.

Vakmanschap en geduld

Nu, vele duizenden jaren later, is deze ‘Bog Oak’ of ‘Morta’ een van de best bewaarde geheimen onder de houtsoorten. Omdat het jarenlang in het water onder de grond heeft gelegen, duurt het proces om het hout bewerkbaar te maken en er een tafel van te produceren ruim twee jaar. Een grote uitdaging dus.

Ondanks die uitdagende voorwaarden zijn ze er bij Vanouds Amsterdam toch mee aan de slag gegaan. Tom van Noesel vertelt trots: “Dit is zo verschrikkelijk mooi. Het hout heeft heel veel liefde, aandacht en ambachtelijk vakmanschap nodig voor het hanteerbaar is. Maar nu ligt het in de werkplaats van Vanouds in Amsterdam, klaar om er exclusieve, op maat gemaakte tafels van te maken. In de showroom zijn er al prachtige exemplaren te zien en we nodigen geïnteresseerden van harte uit om te komen kijken.”

Wil je nog meer weten over de unieke tafels van Vanouds Amsterdam? Op hun website kun je er alles over lezen. Wil je de tafels in het echt zien? Kom dan eens langs in hun studio.

Vanouds Amsterdam
Tijnmuiden 9
Amsterdam

Vanouds Amsterdam

Vanouds Amsterdam

Vanouds Amsterdam

Vanouds Amsterdam