Han Hsu-Tung combineert oude en nieuwe technieken

Han Hsu-Tung
Hussar. Alle afbeeldingen © Han Hsu-Tung

Het werk van de Taiwanese kunstenaar Han Hsu-Tung (in het Westen ook bekend als Hsu Tung Han) bestaat uit verschillende werelden die op unieke wijze met elkaar botsen en elkaar versterken. Zijn houten sculpturen zijn een indrukwekkende combinatie van klassieke beeldhouwkunst en digitale pixels.

Han Hsu-Tung bouwt zijn werken als een puzzel. Eerst maakt hij een schets op papier, dan werkt hij het uit met behulp van klei en als hij tevreden is komt de definitieve versie van hout. Blokjes hout vormen dan samen een mensfiguur, inclusief intrigerende digitale glitches. Deze geven de toeschouwer het gevoel dat ze naar computerkunst aan het kijken zijn.

Fouten in het systeem

De inspiratie komt overduidelijk uit de digitale wereld, waar afbeeldingen door fouten in het systeem getoond worden met allerlei glitches. Steeds vaker zie je dit terug in andere kunstvormen. Han Hsu-Tung vertaalt dit gegeven naar zijn sculpturen. Dit zijn vaak klassieke afbeeldingen van dieren of mensen, maar dan met een digitale twist.

De golven die we bij een aantal van zijn werken zien, wekken bovendien ook nog eens de suggestie dat de kunst vluchtig of vergankelijk is. Toch zijn de sculpturen hartstikke echt. Han Hsu-Tung maakt ze voornamelijk van het zachte hout van de reuzenlevensboom of van de Laotiaanse spar. Wil je meer werk van deze bijzonere kunstenaar zien, dan kun je daarvoor terecht op zijn website en/of Instagram.

Han Hsu-Tung
Sunset Clouds
Han Hsu-Tung
Shaolin
Han Hsu-Tung
Detail van Hussar
Han Hsu-Tung
The Dawn
Han Hsu-Tung
Detail van The Dawn
Han Hsu-Tung
The Pacific
Han Hsu-Tung
Detail van Sunset Clouds