De smartphone is een van de meest gebruikte apparaten ter wereld. Jaarlijks worden er miljoenen telefoons verkocht, waarbij het aantal merken sterk varieert. Toch let niet elke gebruiker op de maatregelen die nodig zijn om veilig van dit apparaat gebruik te kunnen maken. Daarom zetten we in dit artikel een vijftal tips op een rij die eenvoudig te implementeren zijn én die ervoor zorgen dat jouw telefoon een stuk veiliger is.
1. Het installeren van updates
Allereerst is het belangrijk om alle updates te installeren die je voorgesteld krijgt van je telefoon. Door regelmatig de App Store of Google Play Store te bekijken, voorkom je bovendien dat updates niet geïnstalleerd worden. Dit is echter wel enorm belangrijk. Bij elke update die een ontwikkelaar doet, worden er namelijk ook beveiligingsupdates gedaan. Na verloop van tijd komen deze verbeteringen online te staan.
Heb je deze update niet geïnstalleerd, dan zijn de verbeteringen dus ook niet doorgevoerd. Hierdoor zijn hackers in staat om door middel van het zogenaamde ‘reverse engineering’ het lek op te sporen en te gebruiken bij mensen die de update niet hebben. Hierdoor kan het zijn dat hackers toegang krijgen tot jouw persoonlijke data, foto’s of andere belangrijke bestanden.
2. Gebruik een VPN
Daarnaast is het gebruik van een VPN aan te bevelen. Dit brengt namelijk een aantal grote voordelen met zich mee, zoals het verbergen van jouw IP-adres en het beveiligen van data die wordt verzonden en ontvangen. Hierdoor is de data niet beschikbaar voor hackers. Daarnaast zorgt een VPN er ook nog eens voor dat je veiliger verbinding kunt maken met online wifinetwerken.
3. Jouw pincode
Misschien wel een van de meest onderschatte tips van vandaag. Veel mensen denken bij een pincode namelijk dat deze enorm veilig is. Toch is dit vaak niet het geval, aangezien veel mensen pincodes gebruiken die aan persoonlijke data gelinkt zijn, zoals geboortedatum, telefoonnummer of huisnummer. Dit maakt het veel eenvoudiger voor hackers om jouw telefoon te kraken.
Bij de meeste telefoons is het daarom mogelijk om een pincode te gebruiken die langer is of zelfs een pincode die uit meer dan alleen cijfers bestaat. Voer je deze wijzigingen door? Gebruik dan data die niet aan jou als persoon te relateren is.
4. Let op met geavanceerde technologie
Geavanceerde technologie lijkt natuurlijk helemaal perfect. Toch is dit lang niet altijd het geval. Zo is gezichtsherkenning nog een aspect dat in de kinderschoenen staat, maar waar al verschillende negatieve geluiden over zijn. Zo zou gezichtsherkenning in sommige gevallen ook werken bij een foto van een persoon en zijn er zelfs verhalen dat tweelingen in staat zijn om elkaars telefoon te ontgrendelen door middel van deze techniek. Het klinkt daarom erg mooi, maar je dient er wel voorzichtig mee te zijn.
5. Vergrendeling
De vergrendeling van je apparaat is ten slotte nog een ander aspect dat goed geregeld dient te worden. Door gebruik te maken van vergrendeling, zet je alvast een eerste barrière op die ervoor kan zorgen dat je telefoon moeilijker te kraken is. Daarbij is het aan te raden om gebruik te maken van Smart Lock. Zo wordt de telefoon automatisch vergrendeld wanneer je telefoon bijvoorbeeld wordt omgedraaid, wanneer deze een bepaalde tijd niet meer gebruikt wordt of wanneer jij je telefoon weglegt.
Al deze bovenstaande tips zijn eenvoudig te implementeren en gaan ervoor zorgen dat jij jouw telefoon een stuk veiliger maakt. Neem daarom even de tijd om de aanpassingen te doen, zodat mensen met slechte bedoelingen geen mogelijkheid hebben om bij jouw persoonlijke data te komen.