Huawei zet in op uniek besturingssysteem: Harmony OS

Huawei

Huawei is van plan om de wereld om ons heen echt smart te maken. Dat doen ze met de lancering van Harmony OS, een besturingssysteem waarmee je al je apparaten met elkaar kunt verbinden.

Steeds meer apparaten in en om je huis zijn tegenwoordig smart en connected. Dat zijn allang niet meer alleen je computer en smartphone, maar bijvoorbeeld je televisie, deurbel, verlichting of slimme thermostaten. Allemaal zijn ze via een app op telefoon of smartphone te bedienen, maar wel allemaal via een eigen app. Verbinding onderling is er nog niet echt. Harmony OS gaat daar op een slimme manier verandering in brengen.

Harmony OS is dus meer dan een besturingssysteem. Sinds Huawei flink overhoop ligt met Google was het wachten op een eigen alternatief voor Android, maar Harmony OS is meer dan dat. Ook willen ze bij Huawei benadrukken dat de ontwikkeling van dit nieuwe OS al ver voor de ruzie met Google was begonnen. Een logische verklaring, want zo’n systeem tuig je niet in een paar maanden op.

Klein stukje software

Het slimme van Harmony OS is dat met een heel klein stukje software alles om je heen smart en verbonden te maken is. Van je koelkast tot je auto en van een broodrooster tot een drone. Om een apparaat smart te maken met bijvoorbeeld Android is best een investering nodig. Om Android op een apparaat te laten draaien is namelijk een geheugen van 4GB nodig. Harmony OS heeft daarentegen slechts 128kb nodig. Dat past dus op een veel kleinere én goedkopere chip.

De kans is groot dat veel fabrikanten van bijvoorbeeld huishoudartikelen, gadgets of auto’s geïnteresseerd zullen zijn in het installeren van Harmony OS in hun product. De rekenkracht van de smartphone, laptop of tablet van de gebruiker doet hierbij het werk. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig op je telefoon zien of de oven al voorverwarmd is of hoe lang de wasmachine nog moet draaien. Zonder dat je daarvoor allerlei apps hoeft te downloaden en installeren.

Alle camera’s

Een mooi voorbeeld dat Huawei geeft is dat je op je smartphone de camera-app opent en Harmony OS je dan laat kiezen uit alle camera’s in je netwerk. Dus niet alleen die van je telefoon, maar ook bijvoorbeeld van een drone, deurbel, digitale camera of zelfs de parkeercamera’s van je auto. Of het delen van bestanden tussen bijvoorbeeld laptop en smartphone. Dat kan met Harmony OS met een eenvoudige swipe.

De eerste producten met Harmony OS komen deze maand op de markt. Dat zijn de tablet Huawei MatePad 11 Pro en de smartwatch Huawei Watch 3.