De mooiste EK-shirts van adidas

voetbalshirts EK 2024

Op 14 juni begint het EK voetbal in Duitsland. Een belangrijk onderdeel van de voorpret is het bekijken van de nieuwe voetbalshirts van de diverse landen. Bovendien zie je tegenwoordig heel veel voetbalshirts in het modebeeld. Wie heeft het mooiste shirt? adidas deelde met ons de shirts die zij voor het toernooi hebben ontworpen. We bekijken ze in alfabetische landvolgorde.

België uit

België uit
België uit

Ondanks dat we echt voor een alfabetische volgorde hebben gekozen, trappen we ook af met ons favoriete shirt van dit jaar. Het uitshirt van België is namelijk gebaseerd op de outfit van Kuifje, de beroemde reporter uit de stripboeken van Hergé. Kuifje draagt namelijk meestal een lichtblauwe trui met een witte kraag eronder. De broek bij dit tenue is ook dezelfde kleur als die van Kuifje: bruin.

België thuis

België thuis
België thuis

Het Belgische thuisshirt is natuurlijk altijd rood. Dit keer is gekozen voor een donkerder tint dan voorheen. Als je goed kijkt is het shirt niet egaal (net als het uitshirt), maar is er een print met diamanten en kroontjes. Dat laatste is een verwijzing naar het feit dat België een koninkrijk is. Andere inspiratiebronnen zijn de Belgische architectuur en luxe modehuizen van Belgische ontwerpers.

Duitsland uit

Duitsland uit
Duitsland uit

Bij clubteams zie je al langer de trend dat uitshirts opvallende kleuren hebben. Duitsland durft het nu ook aan om dit op een groot toernooi te doen. Het Duitse uitshirt is paars met roze, kleuren die volgens de ontwerpers zijn geïnspireerd op de metaverse om zo een connectie te maken met een nieuwe generatie fans.

Duitsland thuis

Duitsland thuis
Duitsland thuis

Het Duitse thuisshirt is natuurlijk wit met zwart, maar dit keer met het rood en geel van de nationale vlag heel mooi verwerkt op de schouders. Door de kleuren in elkaar over te laten lopen krijg je een vlammend effect.

Hongarije uit

Hongarije uit
Hongarije uit

Only Together is de leus van het Hongaarse team dat dit jaar aan het EK meedoet. Het uitshirt heeft het wit van de Hongaarse vlag en klassiek aandoende accenten in rood en groen. In de nek van het shirt staat de tekst Only Together geborduurd.

Hongarije thuis

Hongarije thuis
Hongarije thuis

Het thuisshirt van de Hongaren is van een fraaie kleur rood uit de nationale vlag. De andere kleuren van de vlag zijn ook heel mooi verwerkt in het klassiek ogende shirt. Volgens de ontwerpers was het doel om een shirt te maken voor alle Hongaren wereldwijd.

Italië uit

Italië uit
Italië uit

Wit is een veel voorkomende uit-kleur voor de Italianen, maar het shirt zelf heeft wel mooie, nieuwe details. Op en rond de schouders/bovenarmen is slim gespeeld met de kleuren van de Italiaanse vlag én het blauw van het thuisshirt. Ook dit shirt heeft achterop in de nek een tekst: l’Italia chiamò. Dit is afkomstig uit het nationale volkslied.

Italië thuis

Italië thuis
Italië thuis

Natuurlijk is het thuisshirt van Italië uitgevoerd in azuurblauw. De drie strepen van adidas op de mouw verwijzen heel speels naar de Italiaanse driekleur. Verder oogt het shirt vooral heel klassiek, maar door de kleur ook heel stijlvol.

Schotland uit

Schotland uit
Schotland uit

De trotse Schotten spelen de uitwedstrijden op het EK in een shirt dat opvalt vanwege het minimalistische design en de bijzondere kleur. Het groen en paars verwijst naar een iconisch uitshirt van Schotland uit de jaren ’90.

Schotland thuis

Schotland thuis
Schotland thuis

De thuiswedstrijden spelen de Schotten in een donkerblauw shirt dat heel speels in het grijs geometrische patronen laat zien. Deze verwijzen naar de beroemde tartans van de Schotse clans. Heel subtiel zijn er gele details die verwijzen naar het logo van de Schotse voetbalbond.

Spanje uit

Spanje uit
Spanje uit

Ook Spanje kiest voor een lekker opvallende kleur voor het uitshirt. Iets dat wij zeer kunnen waarderen. Natuurlijk komt het geel uit de Spaanse vlag, maar deze kleur lijkt net iets meer pastel. De kleur verwijst naar de Spaanse stranden én naar de nationale bloem van Spanje: de anjer. Deze is ook in de nek geborduurd.

Spanje thuis

Spanje thuis
Spanje thuis

Dit shirt is nog meer gebaseerd op de Spaanse anjer. Rood is de kleur waarin deze bloem het vaakst voorkomt. Zeker als het om de connectie met Spanje gaat. Als je goed kijkt, zie je dat het shirt niet egaal rood is, maar dat het een print heeft die verwijst naar de bloembladeren van de anjer.

Wales uit

Wales uit
Wales uit

Het uitshirt van Wales verwijst naar het beroemde vissershoedje (bucket hat) die de fans van dit land vaak dragen. Mooi is dat er ook veel retro-details op het shirt zijn te vinden. Hierdoor zal het uitshirt van Wales zeker de aandacht trekken van de liefhebbers van coole voetbalshirts.

Wales thuis

Wales thuis
Wales thuis

Het thuisshirt van Wales is een stuk klassieker en uitgevoerd in het rood van de Welshe draak (Y Ddraig Goch) met daarbij groene details uit de nationale vlag.

Elk shirt uit dit overzicht is gemaakt van de nieuwste materialen en voorzien van technieken als HEAT.RDY of AEROREADY, voor optimale prestaties op het eindtoernooi. De shirts zijn nu al te koop via de webshop van adidas.