Rechtstreekse treinverbinding naar Londen

Treinreis Londen
Coal Drops Yard

Binnenkort rijden er hogesnelheidstreinen direct van Amsterdam en Rotterdam naar Londen. De overstap in Brussel behoort dan tot de verleden tijd. Om dit heugelijke feit te vieren, werden we door NS en Eurostar uitgenodigd om aan boord te stappen van de officiële openingstrein.

Daags na Brexit werd er op Amsterdam Centraal een feestje gevierd. Londen komt juist dichterbij! Vanaf 30 april 2020 hoeven treinreizigers richting Londen niet meer over te stappen in Brussel. De paspoortcontroles vinden voortaan plaats in de nieuwe terminal die is gebouwd op het station van Amsterdam. Voortaan duurt de reis naar het station London St. Pancras International ongeveer 4 uur.

Na Amsterdam ook Rotterdam

De directe verbinding tussen Rotterdam en Londen start iets later. Vanaf 18 mei is het ook mogelijk om via de Maasstad te reizen. Ook hier is een ruimte gecreëerd voor een veiligheidscheck en de controle van reisdocumenten. De treinreis Rotterdam-Londen zal ongeveer 3,5 uur duren.

Kaartverkoop vanaf 11 februari

De ticketverkoop voor reizen van Amsterdam en Rotterdam naar Londen start op 11 februari. Een enkele reis is er al vanaf 40 euro. Hoe vroeger je boekt, des te voordeliger is de reis. Op dit moment rijden er al drie rechtstreekse treinen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. De directe heenreis van Nederland naar Londen zal starten met twee treinen per dag, om later te groeien naar een derde en een vierde trein. In 2021 wil NS vijf hogesnelheidstreinen naar Londen inzetten.

Duurzaamheid

Sinds 2018 rijden er al hogesnelheidstreinen rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam, maar in omgekeerde richting moeten reizigers nu nog overstappen in Brussel. De nieuwe verbinding, rechtstreeks in beide richtingen, biedt een comfortabele en snelle manier van reizen tussen de twee Europese hoofdsteden. Hier zou de trein het wel eens kunnen gaan winnen van het vliegtuig!

In het kader van duurzaam reizen is het natuurlijk ook veel beter om voor de trein te kiezen. Met deze reis tussen Londen en Amsterdam wordt per passagier 80% minder CO2 uitgestoten dan hetzelfde traject met het vliegtuig. Bovendien plant Eurostar een boom voor elke rit die er plaatsvindt.

Onze ervaring

Het reizen met de trein naar Londen is straks echt een aanrader wat ons betreft! Het voelt allemaal veel minder hectisch dan met het vliegtuig. Vanuit je stoel kun je heerlijk naar buiten kijken en de tijd vliegt voorbij. Ook is het fijn dat je koffers in de buurt staan. Daarnaast is het mogelijk om aan boord iets te eten en te drinken. En het feit dat deze reis minder belastend is voor het milieu geeft ook een beter gevoel. In het kader van duurzaamheid kregen we trouwens een lezing aan boord van Marieke Eyskoot. Zij is een expert op het gebied van een duurzame leefstijl en schreef onder andere Dit is een Goede Gids. Met dit moderne handboek wil ze een groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar maken. Een tip!

Dagje Londen

En dan sta je dus ineens in hartje Londen. Wat te doen? De stad is zo groot en in ons geval hebben we maar een paar uur de tijd voordat onze terugreis begint. We kiezen ervoor om eerst in de buurt te blijven van London St. Pancras. Op steenworp afstand van het station vind je namelijk de opkomende creatieve wijk King’s Cross met het hippe Coal Drops Yard. Hier zijn allerlei boetieks en eettentjes te vinden. Ook is er veel openbare kunst en worden er culturele evenementen georganiseerd.

Op de plek van Coal Drops Yard komen het Victoriaanse erfgoed en de hedendaagse architectuur samen. Het was hier lang verpauperd, maar een aantal jaren geleden werd het gebied onder handen genomen door architect Thomas Heatherwick, tegenwoordig bekend van de Hudson Yards Vessel in New York. Het industriële uiterlijk van het gebied doet enigszins denken aan het terrein van de Westergas in Amsterdam. Het is prachtig gerenoveerd.

Na Coal Drops Yard lopen we zuidwaarts richting het British Museum. Dit museum is hét nationale museum van Groot-Brittannië en de collectie kunstvoorwerpen is gigantisch. Hier vind je twee miljoen jaar aan geschiedenis en cultuur van de mensheid. Het mooie is dat het museum gratis toegankelijk is. We hebben helaas geen tijd om uitgebreid te kijken, maar wippen toch even binnen. Het geheel ziet er indrukwekkend uit.

Via het British Museum lopen we verder richting het drukke Oxford Circus. Dit is de plek waar twee beroemde winkelstraten van Londen elkaar kruisen: Oxford Street en Regent Street. Hier kun je helemaal losgaan met shoppen. In de laatstgenoemde straat brengen we een bezoek aan ons favoriete warenhuis Liberty London en de gigantische speelgoedwinkel Hamleys.

Een bezoek aan Londen is niet compleet zonder de Theems te hebben gezien. We lopen naar de beroemde rivier via de pleinen Piccadilly Circus en Trafalgar Square. Nog even een foto van het toeristische reuzenrad de London Eye (volgende keer gaan we erin!) en dan is het tijd om naar de metro te wandelen. Inmiddels hebben we zoveel kilometers in de benen dat het fijn is om ons even te laten vervoeren. Via Covent Garden reizen we naar King’s Cross Station. Dit grote station ligt heel handig naast London St. Pancras International, waar de trein naar Nederland vertrekt. Tijd om naar huis te gaan. Vanuit onze comfortabele treinstoel genieten we na van een dagje Londen!

Treinreis Londen
De trein arriveert in London St. Pancras Station
Treinreis Londen
Coal Drops Yard
Treinreis Londen
Coal Drops Yard
Treinreis Londen
Reuzenrad London Eye aan de Theems
Treinreis Londen
Grays Inn Road
Treinreis Londen
King’s Cross
Treinreis Londen
Warenhuis Liberty, één van onze favoriete adressen in Londen!
Treinreis Londen
London St. Pancras Station
Treinreis Londen
Genderneutrale verkeerslichten in de buurt van Trafalgar Square