Amsterdam Museum zoekt verhalen van vrouwen

Platform Vrouwen van Amsterdam - een ode - Amsterdam Museum (1)

Het Amsterdam Museum nodigt iedereen uit om mee te schrijven aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de stad. Met het project Vrouwen van Amsterdam – een ode wordt er een digitaal platform gelanceerd, waarop verhalen over inspirerende vrouwen kunnen worden gedeeld.

Eeuwenlang zijn vrouwen onderbelicht gebleven in de geschiedschrijving. Het museum wil hier verandering in brengen en roept op om odes te maken aan vrouwen die Amsterdam hebben gevormd tot wat het nu is. Of het nu gaat om bekende historische figuren of om ‘gewone’ vrouwen die een bijzondere impact hebben gehad op hun omgeving, alle verhalen zijn welkom.

Een ode aan onzichtbare helden

Via brieven, video’s, gedichten, foto’s of andere creatieve uitingen kunnen mensen hun waardering uitspreken voor vrouwen die hen hebben geïnspireerd. Deze odes worden niet alleen getoond op het digitale platform, maar vormen ook de basis voor een tentoonstelling, een boek en een podcastserie.

Op dit moment zijn er al ruim honderd odes ingestuurd. Zo sprak zanglerares Annemarie Libbers een ode in aan de eerste vrouwelijke dirigente Frieda Belinfante (1904-1995), feministe Hedy d’Ancona schreef een brief waarin ze haar bewondering uit over haar voorbeeld Joke Smit (1933-1981), schrijver Bart Temme schreef een lofzang aan caféhoudster Bet van Beeren (1902-1967), een anonieme auteur maakte een gedicht voor ‘powervrouw’ Ikram El Ouardi en Peter Kropveld beloofde aan de Amsterdamse Annie Kropveld om haar veerkrachtige verhaal uit de Tweede Wereldoorlog te vertellen en doet dit middels een ode. Ook bekende Amsterdamse vrouwen als Lize Korpershoek, Ellen Brudet en Imane Valk hebben al een ode gemaakt.

Judikje Kiers, directeur Amsterdam Museum: “Iedere keer weer als ik het platform open ben ik geraakt. Wat is dit waardevol! Ik verwacht een sneeuwbaleffect, want iedereen heeft wel iemand in het hoofd die een ode verdient.”

Doe mee!

Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd, achtergrond of schrijftalent. Het museum biedt tips en inspiratie om aan de slag te gaan. Er zijn zelfs speciale workshops voor mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Het museum gaat actief op zoek naar verhalen in alle stadsdelen. Eerdere projecten in Nieuw-West, Noord en Zuidoost hebben al laten zien hoe waardevol deze persoonlijke verhalen zijn. “Het nieuwe verhaal van Amsterdam is van iedereen,” benadrukt Gonca Yalçıner, hoofd Educatie & Participatie.

Catherine Wolfs, inhoudelijk projectleider bij het Amsterdam Museum: ‘’Met dit project halen we verhalen over vrouwen boven die laten zien dat vrouwen van essentieel belang zijn voor deze stad en maatschappij. Zowel in het verleden maar ook in het heden en in de toekomst. Zonder vrouwen en wat zij allemaal deden en doen was Amsterdam niet wat het nu is. Dus doe ook mee. Doorbreek het door mannen gedomineerde perspectief en geef vrouwen een plek in het verhaal van de stad!’’

Tentoonstelling

Van zaterdag 14 december 2024 tot en met zondag 31 augustus 2025 is in het Amsterdam Museum aan de Amstel de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam – een ode te zien. In de tentoonstelling worden de diverse verhalen van vrouwen die de stad hebben gemaakt tot wat deze nu is uitgelicht middels een object uit de collectie van het Amsterdam Museum, een persoonlijk voorwerp in bruikleen of een hedendaags kunstwerk. Thema’s die daarin naar voren komen zijn ondernemerschap, kunst & cultuur, zorg, wetenschap en onderwijs, maar ook vrouwen die met alledaagse bezigheden een bijdrage leverden aan de stad en hun omgeving. Daarnaast komt er een podcastserie waarin ode-makers aan het woord komen en wordt er een boek gepubliceerd met alle odes.

Schrijf mee aan de geschiedenis van Amsterdam! Bezoek de website van het Amsterdam Museum voor meer informatie en om jouw ode in te sturen.


Platform Vrouwen van Amsterdam - een ode - Amsterdam Museum (3)