Piet Hein Eek en de inrichting van Motel One Waterlooplein

Motel One Amsterdam

Onlangs opende hotelketen Motel One een tweede vestiging in Amsterdam. In het hart van de stad vind je Motel One Amsterdam-Waterlooplein. Voor de inrichting is de hulp ingeroepen van ontwerper Piet Hein Eek. Hij liet zich inspireren door de stad en de omgeving.

Bij binnenkomst zie je direct de mooie combinatie van oud en nieuw design. Klassieke meubels worden afgewisseld met sloophouten tafels van Piet Hein Eek en de grootste blikvanger is een opvallende wand. Aan de muur hangen reproducties van het werk van Rembrandt en Vermeer in combinatie met vintage schilderijlijsten van het Waterlooplein.

Upcycling

Vooral in de lounge van het hotel is de hand van Piet Hein Eek goed zichtbaar. Als geen ander weet hij raad met de kunst van upcycling: oude ramen, deuren, kasten en planken tovert hij om tot gewild design. Heerlijk zitten doe je op stoelen van Moooi, barkrukken van Pepe Heykoop of banken en stoelen van Poltrona Frau en Poliform. Overal waar je kijkt, worden je ogen getrakteerd op prachtige ontwerpen. Ook de hotelkamers zelf zijn aangekleed met design, van onder andere Artemide en B&B Italia. En dan te bedenken dat je al kunt overnachten in dit hotel voor €89 per nacht!

Motel One Amsterdam

Op de dag van de opening was er niet alleen tijd om het hotel te bewonderen, maar ook om wat vragen te stellen aan Piet Hein Eek en Ursula Schelle-Müller, hoofd Marketing & Design bij Motel One.

Hoe is de samenwerking tussen Piet Hein Eek en Motel One ontstaan?

We wilden de diverse invloeden van het Waterlooplein en de directe omgeving terug laten komen in het design van het nieuwste Motel One hotel. En dus bedachten we daar drie thema’s omheen. En daar zochten we vervolgens een lokale ontwerper bij. Iemand uit het Motel One team liet weten dat ze erg fan was van een bepaalde Nederlandse ontwerper (Piet Hein Eek) en dat ze altijd al eens met hem wilde samenwerken. Ze belde, maakte een moodboard, bezocht het management van Piet Hein Eek in het atelier in Eindhoven en de ideeën werden geboren.

Waarom is hij de ideale ontwerper voor dit hotel?

Ursula Schelle: Piet begreep de thema’s en natuurlijk sluit zijn eigen signature perfect hierop aan: giving old pieces a new atmosphere. Verder doen zowel Motel One als Piet aan storytelling aan de hand van hun ontwerpen en design.

Kwamen jullie in dit traject op bijzondere ideeën?

Piet Hein Eek: Het was een fantastisch project om samen te doen. Soms was het lastig, want alles wordt nog steeds zelf gemaakt in het atelier in Eindhoven. Het was erg druk, maar heel tof om te doen.

Welk onderdeel maakt jullie het meest trots?

Piet Hein Eek: De kast achterin bij de lobby (scheiding tussen de One Lounge en het ontbijtgedeelte). En de lampjes die op de grote tafel staan. We maken alles dus zelf in Eindhoven en daar wordt keihard gewerkt om de meest toffe producten te kunnen aanbieden.

Hoe belangrijk is design voor Motel One?

Ursula Schelle: Heel belangrijk. Het design is het DNA van Motel One. We bieden ‘high quality’ voor weinig geld. We willen met het design een verhaal vertellen. In München hebben we een designteam van 8 personen die dagelijks bezig zijn met het design/ontwerp van nieuwe hotels. Ze zoeken dan bijvoorbeeld een lokale artiest (net als Piet Hein Eek) en gaan samen om de tafel zitten. Ja, het design is echt heel belangrijk.

Is er een rode draad te vinden als je het design van de verschillende hotels van Motel One bekijkt?

Ursula Schelle: Ja, de Egg Chairs en de kleur turquoise zie je in elke Motel One terug. Daarnaast proberen we altijd invloeden van buitenaf (kenmerkend voor die omgeving/stad/plek) terug te laten komen in het design. Net zoals we nu gedaan hebben bij Motel One Waterlooplein.

Op welke doelgroep richt Motel One zich met dit hotel?

Ursula Schelle: De doelgroep van Motel One (en ook dit hotel) is heel divers. We merken dat er doordeweeks meer zakenmensen aanwezig zijn en in het weekend zijn het voornamelijk toeristen. We zien overigens wel dat er in deze nieuwste Nederlandse Motel One meer toeristen komen dan in de eerste (bij de RAI). Dat komt vanwege de centrale ligging.

Zijn er ook items uit het interieur te koop?

Ursula Schelle: De items in het hotel zijn niet te koop (die hebben ze immers daar zelf nodig haha), maar ze kunnen altijd nagemaakt worden.

Motel One Amsterdam

Motel One Amsterdam

Motel One Amsterdam

Motel One Amsterdam

Motel One Amsterdam

Motel One Amsterdam