Review: OnePlus 11 en OnePlus Buds Pro 2

Review: OnePlus 11 en OnePlus Buds Pro 2

Na te zijn begonnen als budget flagship killer, werd OnePlus langzaam zelf het vlaggenschip met prijzige, maar uitgebreid aangeklede toestellen en lang niet overal in de community werd dit goed opgevat. Het Chinese bedrijf lijkt echter uit zijn identiteitscrisis te zijn en zet met de nieuwe OnePlus 11 z’n beste toestel ooit neer, met een uitstekende upgrade aan diens fantastische OnePlus Buds Pro 2.

Nieuw, maar vertrouwd

Qua look en feel is de OnePlus 11 wel degelijk anders, maar toch voelt het toestel zeer vertrouwd wanneer je de Oneplus 10 Pro van afgelopen jaar in de hand hebt gehad. Het grote vierkante camera-eiland aan de achterzijde heeft een circulaire make over gehad en huist – voor het eerste in de geschiedenis van OnePlus – enkel nuttige en bovenal uitstekende camera’s. Daarover zometeen meer, want wanneer je het toestel in de hand hebt voel je de premium aard van deze OnePlus 11. De achterzijde heeft een mat zwarte afwerking waarop geen enkele vingerafdruk te zien zal zijn. Dit is mijn uitvoering, waar OnePlus ook een groene variant met een gladde, glimmende achterzijde heeft – welke bijzonder genoeg ook amper vingerafdrukken moet opnemen. Hij was vreemd genoeg absent op de OnePlus 10T, maar de OnePlus 11 is voorzien van de kenmerkende Alert Slider, waarmee je gemakkelijk tussen stil, trillen en geluid aan wisselt. Als iemand die dit veelvuldig gebruikt, blijft het opmerkelijk dat naast Apple haast niemand een dergelijk systeem overneemt. Snel in de broekzak de telefoon stilzetten zonder dat je hem eruit hoeft te pakken is briljant en iets wat ik niet graag mis. De volume rocker en powerknop zitten nog steeds aan weerszijde van het toestel en we vinden uitstekende speakers aan de onderzijde, waarbij ook het oorstuk meehelpt voor goede audiokwaliteit.

Snelle ervaring

Draaien we het toestel om dan vinden we een prachtig 6,7”, iets curvend, AMOLED scherm wat dankzij LTPO3 een variabele refreshrate heeft tussen de 1 en 120 hz. Genoeg dus om batterij te besparen, maar tegelijkertijd soepel genoeg wanneer je het nodig hebt. Soepel en snel is hoe dan ook een hoeksteen van de OnePlus ervaring en dankzij de Snapdragon 8 Gen-2 chip en met 16GB een overdaad aan RAM en snelle UFS4.0 storage kan het toestel alles aan wat je er op afgooit. Visueel zware games als Genshin Impact spelen gemakkelijk op de hoogste resolutie met alle visuele opties ingeschakeld. De chip wordt daarbij minder warm dan zijn voorganger wat prettiger is in de hand maar ook zachter is voor de batterij. Met 5000 mAh zal je niet snel zonder accu komen te zitten, maar wanneer dat wel gebeurt laadt de OnePlus 11 dankzij de meegeleverde (schrijven we dit even op Apple, Google en Samsung?) 100W fast charger die de volledige batterij in 25 minuten oplaadt. Wireless charging is opmerkelijk genoeg afwezig, maar wanneer je bedenkt hoe snel dit toestel aan de kabel oplaadt is het tragere (ook al heeft OnePlus de snelste Wireless Chargers op de markt) draadloze laden eigenlijk helemaal geen aantrekkelijke optie meer.

Enkel briljante camera’s

Maar dan het paradepaardje van de OnePlus 11 zijn toch echt de camera’s die eigenlijk allemaal voorzien van een upgrade. Ten eerste zijn de sensoren van zowel de ultra wide als de hoofdcamera vernieuwd, waar beiden gebruik maken van de 50MP IMX890 sensor van Sony. De ultrawide is met 115° terug van de extremen die de OnePlus 9 en 10 Pro voor hun rekening namen naar een meer algemene ultrawide die nog altijd niet vervormd rond de randen. Zoals gezegd is dit een flinke stap minder dan de 150° gimmick op het laatste vlaggenschip wat inderdaad een flinke view gaf, maar ten koste ging van een fisheye lens effect. De ultra wide op de OnePlus 11 voelt daarmee een stuk praktischer voor wanneer je gewoon net dat beetje extra nodig hebt. Omdat dit op dezelfde sensor berekend wordt, zie je geen kwaliteitsverschil wanneer je wisselt tussen de hoofdcamera, ultrawide en 2x zoom, welke in cropt op de reguliere foto. Het geheime wapen dit jaar is echter de toepassing van de telefoto camera welke volledig toegepast wordt voor portret fotografie. De 32MP Portrait Tele lens, welke op de IMX709 van Sony leunt draait niet zozeer om ver kunnen kijken, maar om een fraaie natuurlijke diepte te krijgen in je portretfoto’s en het resultaat is daar zeker naar. Bekijk bijvoorbeeld de foto van mijn kat op de tafel, een foto die de meeste telefoons vandaag de dag met software zover krijgen. Het effect van deze Portret Tele Lens is echter veel natuurlijker en maakt altijd indruk.

Moeiteloos in zwak licht


Wat ook diepe indruk maakt is de mogelijkheid van de OnePlus 11 om in zwak licht te fotograferen. Ik maakte foto’s in de ochtend schemer met een enkel lampje aan en de gordijnen dicht en nog steeds lichte het op alsof deze overdag genomen was. Bekijk ook de knuffels van mijn dochter in bed en de off screen foto die mijn vrouw maakte. Nog nooit zag ik een camera zo moeiteloos met donkere situaties omgaan en met een fraai belicht resultaat als uitkomst. Daarbij is voor het derde jaar de Hasselblad samenwerking gaande, wat tot fraaie kleurprofielen leidt en deze Natural Color Calibration zet ook door op de portret modus. Het resultaat is een afbeelding die wel iets verbeterd, maar zeer dichtbij de realiteit ligt en dat is exact hoe ik mijn foto’s wil hebben. Dus geen extreem overgesatureerde blauwe luchten, maar mooie tonen zoals je ze in real life tegen komt. Wil je wel dat je foto’s poppen, dan schakel je gemakkelijk tussen de verschillende, zeer uiteenlopende, kleurprofielen. Daarnaast kun je de AI verbetering in- of uitschakelen, HDR automatisch laten toepassen of niet en zoals zijn voorgangers 10-bits kleur inschakelen. Genoeg om te kiezen dus, zeker wanneer je alle vrijheid hebt in de Pro modus van de camera waar alles van witbalans, scherpstelling, sluitertijd tot iso aan te passen zijn. Wil je echter gewoon snel een foto nemen, dan is de OnePlus 11 ook hier een echte ster in met prima resultaat. Ik houd er bijvoorbeeld van hoe de Macro modus automatisch inschakelt zodra je dichtbij komt en dat deze op de ultra wide camera werkt. Hierdoor is de kwaliteit erg hoog, al vereist het wel een stabiele hand.

OnePlus Buds Pro 2

Review: OnePlus 11 en OnePlus Buds Pro 2

Waar hun eerste wapenfeit niet helemaal top was, ben ik al gauw fan geworden van de true wireless ear buds die OnePlus op de markt heeft gebracht. Velen, zoals de OnePlus Buds Z en recente Nord lijn bleken een uitstekende prijs kwaliteit verhouding te hebben en definieerde met de OnePlus Buds Pro wat echte Premium buds kunnen zijn – zonder direct naar het extreem hoge prijssegment te gaan. Veel van het goede is gebleven, zoals de fraaie formfactor van zowel het doosje als de buds zelf, die als gegoten in mijn oren passen. Toch brengt de samenwerking met de audiofielen van Dynaudio een hoop extra’s naar de nieuwe OnePlus Buds Pro 2. Zo geven de nieuwe MelodyBoost dual drivers een nog voller geluid met diepe bas en fraai gebalanceerde hoge tonen. Daarbij kun je naast de standaard EQ (welke ik bijzonder in balans vond voor mijn uiteenlopende muzieksmaak) meerdere custom equalizer profielen instellen en zelf bijstellen naar jouw voorkeur. De grootste stap is echter Spatial Audio, wat een echt surround gevoel geeft in je oren, dit is echt iets wat je moet horen om te geloven. Zet een 8D audio track aan op Spotify bijvoorbeeld en de muziek danst om je heen. Voor wie gewoon lekker muziek wil luisteren, zijn de buds ook uitstekend. Ze koppelen gemakkelijk met ieder platform (gebruik op niet-OnePlus toestellen de HeyMelody app), kunnen meerdere devices gelijktijdig ondersteunen en de microfoons klinken zeer helder in telefoon gesprekken. Ik vroeg me af hoe OnePlus zijn Buds Pro beter kon maken en leerde dat deze opvolger zoveel nieuws met zich meedraagt dat een upgrade makkelijk te rechtvaardigen is.

Conclusie

Waar ik in mijn intro al aangaf dat de fanbase wat verdeeld is geraakt over de afgelopen jaren in deze transitie naar een nieuw OnePlus, wat met de nodige groeipijn kwam, is de OnePlus 11 echt weer een toestel aan de top. Het toestel voelt premium, zit bomvol uitstekende hardware en is voorzien van louter fantastische camera’s. Met name de nieuwe portret telelens springt eruit, evenals de fantastische performance van de camera’s in zwak licht. Bovenal is het nog altijd de OnePlus ervaring van snelheid en soepelheid. Het heeft een prachtig AMOLED scherm wat een refreshrate tot 120 Hz haalt en helemaal terug kan schakelen tot 1Hz wanneer nodig. De software ervaring van Oxygen OS 13 is een razendsnelle en vooral stabiele ervaring gebleken. Powered met de top-of-the-line Snapdragon 8-Gen2 en bakken aan RAM en razendsnel storage is de OnePlus 11 nu al een serieuze contender voor beste toestel van 2023. Tel daar de uitstekende nieuwe OnePlus Buds Pro 2 bij op, die met Spatial audio en hun uitgebreide EQ opties zeer veelzijdig kunnen zijn voor iedere audiovorm.

Sander Noordijk

Review: OnePlus 11 en OnePlus Buds Pro 2

Foto’s gemaakt met de OnePlus 11

Review: OnePlus 11 en OnePlus Buds Pro 2