Overnachten in Amsterdamse brugwachtershuisjes

Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Amstelschutsluis, tegenover Koninklijk Theater Carré

Zin in een bijzondere overnachting in Amsterdam? Graag wijzen we je op het verrassende concept van SWEETS hotel! Dankzij SWEETS is het nu mogelijk om te logeren in een voormalig brugwachtershuisje. In totaal zullen er maar liefst 28 huisjes beschikbaar zijn als hotelsuite.

Verdeeld over Amsterdam vormen 28 verschillende brugwachtershuisjes tezamen het SWEETS hotel. Onlangs werd het nieuwe concept officieel geopend door Maarten Kloos (oprichter en voormalig directeur van ARCAM). De eerste 11 brugwachtershuisjes zijn al te reserveren. De overige 17 huisjes zullen de komende jaren worden opgeleverd.

Hergebruik van industrieel erfgoed

Doordat bruggen in Amsterdam tegenwoordig centraal worden bestuurd hebben veel brugwachtershuisjes hun oorspronkelijke bestemming verloren. Voor verval van de huisjes, die veelal zijn ontworpen door bekende architecten, hoeven we gelukkig niet bang te zijn. Dit industriële erfgoed krijgt dankzij SWEETS hotel namelijk een mooie nieuwe bestemming. Zij zullen een flink aantal Amsterdamse brugwachtershuisjes omtoveren tot een minisuite voor twee personen (van 21 jaar en ouder).

Diverse architectuurstijlen

De monumentale brugwachtershuisjes vertegenwoordigen diverse architectuurstijlen: van de Amsterdamse School tot het Modernisme. De 28 huisjes hebben elk hun eigen verhaal en liggen behoorlijk verspreid over de stad. Het oudste huisje dateert uit 1673 (Amstelschutsluis op de sluizen voor Carré) en het meest recente huisje komt uit 2009 (Sluis Haveneiland op IJburg). Stuk voor stuk zullen de huisjes een interieur krijgen dat bij de betreffende bouwstijl past. Per huisje zijn er natuurlijk weinig vierkante meters beschikbaar. Op een speelse en gedurfde manier zal SWEETS hotel de kleine ruimtes echter zo efficiënt mogelijk indelen.

Piepklein

Suzanne Oxenaar en Otto Nan, twee van de initiatiefnemers, zijn het ermee eens dat ze misschien licht krankzinnig zijn, aangezien ze al 7 jaar werken aan een hotel met 28 kamers: “Het wordt een piepklein hotel, dat is waar. Maar het idee van een hotel verspreid door Amsterdam, met allemaal bedden die uitkijken over het water, vinden wij groots en zeker alle moeite waard!”

Nieuwe buurten ontdekken

Door in één van brugwachtershuisjes te overnachten zul je belanden op een plek waar je in eerste instantie wellicht niet aan had gedacht. Ineens ontdek je daardoor de verborgen pareltjes van een nieuwe buurt. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om de stad te ervaren vanaf een brug. De brugwachtershuisjes zijn daarom niet alleen bedoeld voor mensen van buiten Amsterdam, maar ook voor de stadsbewoners zelf.

Over SWEETS hotel

SWEETS hotel is bedacht en uitgevoerd door het Amsterdamse architectenbureau Space&Matter (onder andere bekend van De Ceuvel in Amsterdam-Noord, een ecologische, creatieve en sociale hub), projectontwikkelaar Grayfield en Suzanne Oxenaar, Otto Nan en Gerrit Groen, oprichters van het Lloyd Hotel (’s werelds eerste 1 tot 5 sterrenhotel) en Hotel The Exchange.

Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Beltbrug, over de Kostverlorenvaart. De brug verbindt de Tweede Hugo de Grootstraat met de Jan van Galenstraat.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Gerben Wagenaarbrug bij het Hagedoornplein in Noord.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Interieur van het huisje bij de Beltbrug.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Interieur huisje Kinkerbrug.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Interieur brugwachtershuisje Théophile de Bock.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Het interieur van het huisje bij de Wiegbrug
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Kattenslootbrug, bij de Jacob Catskade in Oud-West.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Kinkerbrug, deze brug verbindt de Kinkerstraat met de Postjesweg.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Nieuwe Amstelbrug, tussen De Pijp en Oost.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Het interieur van het brugwachtershuisje Scharrebier
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
Théophile de Bockbrug, over de Schinkel in Amsterdam-Zuid.
Brugwachtershuisjes SWEETS hotel
De Wiegbrug, tussen de Admiraal de Ruyterweg en de Clerqstraat in West.