Andere Kost: duurzamer en gezonder eten

Andere Kost

Duurzaam en gezond zijn twee veel voorkomende termen als het gaat om eten en drinken. Maar wat is nu precies duurzaam en gezond? Jaap Seidell en Jutka Halberstadt leggen het uit in het boek Andere Kost.

Het boek is onderverdeeld in twee delen: macrokosmos en microkosmos. Het eerste deel gaat over voedselproductie op grote schaal, politieke besluiten en de gezondheidszorg. Denk aan een vettaks of geen belasting op groente en fruit. Of waarom Nederland te veel gevolgen aanpakt met medicijnen en te weinig kijkt naar de oorzaken en preventie.

In het tweede deel draait het om wat je zelf kunt doen. Gezond en matig eten is het voor de hand liggende advies, maar zo makkelijk is dat nog niet. Zeker omdat het aanbod van ongezond en superbewerkt voedsel zo enorm is. Een mooi voorbeeld dat mij persoonlijk de ogen deed openen was allereerst het verhaal over bewerkt voedsel en daarna het aanbod voor veganisten.

Plantaardig

Je kent misschien wel het advies om alleen dingen te eten die je grootmoeder vroeger ook al kende en alles met chemische namen op de ingrediëntenlijst te laten staan. Daarnaast is het ook aan te raden om te minderen of stoppen met vlees en meer plantaardig te gaan eten. Vegan lijkt een gezonde keuze, maar als je vervolgens de ingrediëntenlijst bekijkt bij bijvoorbeeld vegan producten in de supermarkt zie je dat deze vol zitten met vreemde, onbekende ingrediënten.

Andere Kost laat je goed nadenken over je dagelijks eten en wat de gevolgen van je keuzes kunnen zijn voor je gezondheid én onze planeet. Niet alles blijkt voor de hand te liggen, maar tegelijkertijd staan er in het boek ook genoeg praktische tips. Andere Kost is vooral interessante kost.